Левовете в евро: Реалистично или фантастично?

Имаме да свършим много работа преди приемането на еврото
Обновена: 18 юли 2018 07:17 | 17 юли 2018 22:22, Боряна Павлова
39

5375 гледания   |  Още видео

Финансовите министри на страните, приели еврото в Брюксел решиха, че до една година България може да очаква да бъде приета в "чакалнята" на Еврозоната, като вързаха влизането ни с присъединяването на страната към банковия съюз.

Министърът на финансите Владислав Горанов обаче обясни, че допълнителните шест месеца по подготовка на членството в съюза може да забави още кандидатстването ни за приемане на еврото.

Още по темата

"Това няма да се случи до догодина. Има да се свърши още много работа - трябва първо да се присъединим към банковия съюз, към механизма за наблюдение за подпомагане на банки с проблеми. Във фонда, който подпомага банките с проблеми, първоначално ще трябва да внесем 1 милиард евро, който е близо 2% от БВП", бе категоричен финансовият експерт Мика Зайкова, а икономистът Красен Станчев потвърди позицията й.

Зайкова напомни, че освен това трябва да се направи промяна в законодателството ни, както и да се ускорят делата за несъстоятелност.

"Ние трябва да си свършим работата по съдебната реформа, корупцията и организираната престъпност", каза тя в студиото на Bulgaria ON AIR.

Красен Станчев допълни, че разбирането българската ситуация добре води до удължаване чакането в "чакалнята".

Анализаторите се обединиха около мнението, че на хоризонта на 2030 г. можем да очакваме присъединяване.

"Централна банка направи предписания за 4 банки, които сега се изпълняват, но изискванията са към цялата икономика. Ако харчим пари за АЕЦ "Белене" или за отбрана и правим това на кредит, ще имаме загуби. Не трябва да се приемат глупави идеи", предупреди Станчев.

Мика Зайкова бе на мнение, че България има много още работа по време на престоя си в "чакалнята". "България е инвестиционна пустиня. В сравнение с 2017 г. за същия период инвестициите са намалели наполовина. Нещо повече - български инвеститори дори излизат навън", каза тя.

Икономистът Красен Станчев сравни сегашната ситуация с период от "политическа мода" и каза, че повечето държавни дългове напомнят на 30-те години от миналия век.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.