Левовете в евро: Реалистично или фантастично?

Имаме да свършим много работа преди приемането на еврото
Обновена: 18 юли 2018 07:17 | 17 юли 2018 22:22,
39


Финансовите министри на страните, приели еврото в Брюксел решиха, че до една година България може да очаква да бъде приета в "чакалнята" на Еврозоната, като вързаха влизането ни с присъединяването на страната към банковия съюз.

Министърът на финансите Владислав Горанов обаче обясни, че допълнителните шест месеца по подготовка на членството в съюза може да забави още кандидатстването ни за приемане на еврото.

Още по темата

"Това няма да се случи до догодина. Има да се свърши още много работа - трябва първо да се присъединим към банковия съюз, към механизма за наблюдение за подпомагане на банки с проблеми. Във фонда, който подпомага банките с проблеми, първоначално ще трябва да внесем 1 милиард евро, който е близо 2% от БВП", бе категоричен финансовият експерт Мика Зайкова, а икономистът Красен Станчев потвърди позицията й.

Зайкова напомни, че освен това трябва да се направи промяна в законодателството ни, както и да се ускорят делата за несъстоятелност.

"Ние трябва да си свършим работата по съдебната реформа, корупцията и организираната престъпност", каза тя в студиото на Bulgaria ON AIR.

Красен Станчев допълни, че разбирането българската ситуация добре води до удължаване чакането в "чакалнята".

Анализаторите се обединиха около мнението, че на хоризонта на 2030 г. можем да очакваме присъединяване.

"Централна банка направи предписания за 4 банки, които сега се изпълняват, но изискванията са към цялата икономика. Ако харчим пари за АЕЦ "Белене" или за отбрана и правим това на кредит, ще имаме загуби. Не трябва да се приемат глупави идеи", предупреди Станчев.

Мика Зайкова бе на мнение, че България има много още работа по време на престоя си в "чакалнята". "България е инвестиционна пустиня. В сравнение с 2017 г. за същия период инвестициите са намалели наполовина. Нещо повече - български инвеститори дори излизат навън", каза тя.

Икономистът Красен Станчев сравни сегашната ситуация с период от "политическа мода" и каза, че повечето държавни дългове напомнят на 30-те години от миналия век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега, веднага, можем да минем на еврото. Трябва да разрешат плащания вътре в държавата с евро - и готово. Няма да чакат нищо. Целта им е друга. Чакат едни пари да се освободят за харчене, за да има за още мандати.
35
0
 
10
 
! Отговори
Има рискове преди 5 години
НАГЛи престъпници на власт от 9 .11 1989 година ползват за показно ограбване на милиарди годишно нарочно създадени групировки маскирани като партии..Писнало име да конвертират ограбените милиарди от народа от левове в евро.За над 5 600 000 българи нямащи доходи за оцеляване съгласно европейските стандарти риска е огромен.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако всичко мине едно към едно и цени и заплати - няма проблем. Ама по трънския курс , май няма да стане, независимо от всички увещания. Да ми разправят, че всичко ще си мине - пропорционално(от 7 лв. месото щяло да стане 3.50 евро ), си е фантастика, каквато и Рей Бредбъри не е писал.
33
0
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Най -ценното качество на парите е тяхното количество ! Дайте ми един вагон железни левчета и ме оставете да гладувам...
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дай боже никога да не заменим лева с евро!!!Господ си знае работата...ще бъде друго правителство ...я ни има като нация или няма кой знае??Мноого време има ...А тези изисквания едва ли ще се изпълнят !!!Така че ..времето е с нас .Евро им се е приискало ..*** .Нямам думи!!Що не им се прииска да пооправят живота на обикновения българин или нещо друго ??Нямат полза ...тиквеници!!!
31
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако харчим пари за АЕЦ "Белене" или за отбрана и правим това на кредит, ще имаме загуби. Много добре. Но, АЕЦ КОЗЛОДУЙ, МОЖЕМ ДА ОСТАНЕМ И БЕЗ НЕЯ. ТОВА ЗНАЧИ- ЩЕ КУПУВАМЕ ТОК ОТ ОТ СВОБОДНИЯ ПАЗАР ПО ОКОЛО 35 ЕВРОЦЕНТА. ЗНАЧИ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТОКА ЗА БИТА ОКОЛО 4-5 ПЪТИ, КАТО НАЧАЛО В БЛИЗКИТЕ 2-3 ГОДИНИ. ТОГАВА КАКВО ЩЕ ПРАВИМ?
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28 Свързани лица към банка, се разбира с ПОДКУПЧЕ.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно "еврото" ще е лайтмотив на Борисов 4. То на българинът толкова му е достатъчно, да се върже.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен евро друго няма как да дойде. Дори и руснаците ще му се израдват.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе има банки дето си отпускат кредити на свързани лица и така затъват. БНБ си затваря очите, ама от ЕС не спят и гледат циркове. Ще секнат парите за втори лифт, мислА.
26
1
 
11
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Най-важното е написано в заключението !"България е инвестиционна пустиня" !!!Даже паптийците, и мутрите-партийци се изхитриха да изнасят окраденото зад границаАз винаги съм казвал - Бягайте овреме...ама родоЛюпЦите - едно си знаят - едно си баят!
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Еврото не зависи нито от премиера нито от Решетников.Живота го налага. Фирмите от многонационален интерес, банки, търговия, транспорт.
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17 осман. Турция е 80 мил. Но само 20% от нея е в азиятската част. Останалите 60 милиона са в европейската територия. След 15 - 20 години европеиската част ще мине и икономически в ЕС. Голямата територия от 40 милиона население ще е в Азия.
23
3
 
16
 
! Отговори
вижда се преди 5 години
AМА НИЕ ДЪРЖАВА НЯМАМЕ ,А НЯКОЙ ЕВРО СЪНУВАТ !!
22
9
 
5
 
! Отговори
Друг поглед преди 5 години
Най голям е процента на бедните. Така, че в еврото ? е спасението. Богатите около 10% ще загубят но не от смяната. А от липса на интерес към политическата власт и тяхната протекция.От новия начин на живот.Всеки способен / знаещ и можещ/ ще мине на почасово заплащане в ?. Кредитите ще са по стандарти на банките в ? на ЕС - до 2%. Земеделието ще се раздвижи от частни самостоятелни производители и търговци. Транспорта ще мине на частни превозвачи.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука има - тука нема. Един милиард евра трябвало да внесем. Да помагаме на гърците ли. А, мерси.
20
3
 
3
 
! Отговори
знаещ преди 5 години
ако не се нотискаме сами за еврото е възможно смяна 1:1
19
1
 
17
 
! Отговори
тлъст политик преди 5 години
пак ще ви оберем загубеняци!!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Паталогично! Ойдеа си бабите!
17
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реалистична или фантастична бедност очаква българина?