Левовете в евро: Реалистично или фантастично?

Имаме да свършим много работа преди приемането на еврото
Обновена: 18 юли 2018 07:17 | 17 юли 2018 22:22,
39


Финансовите министри на страните, приели еврото в Брюксел решиха, че до една година България може да очаква да бъде приета в "чакалнята" на Еврозоната, като вързаха влизането ни с присъединяването на страната към банковия съюз.

Министърът на финансите Владислав Горанов обаче обясни, че допълнителните шест месеца по подготовка на членството в съюза може да забави още кандидатстването ни за приемане на еврото.

Още по темата

"Това няма да се случи до догодина. Има да се свърши още много работа - трябва първо да се присъединим към банковия съюз, към механизма за наблюдение за подпомагане на банки с проблеми. Във фонда, който подпомага банките с проблеми, първоначално ще трябва да внесем 1 милиард евро, който е близо 2% от БВП", бе категоричен финансовият експерт Мика Зайкова, а икономистът Красен Станчев потвърди позицията й.

Зайкова напомни, че освен това трябва да се направи промяна в законодателството ни, както и да се ускорят делата за несъстоятелност.

"Ние трябва да си свършим работата по съдебната реформа, корупцията и организираната престъпност", каза тя в студиото на Bulgaria ON AIR.

Красен Станчев допълни, че разбирането българската ситуация добре води до удължаване чакането в "чакалнята".

Анализаторите се обединиха около мнението, че на хоризонта на 2030 г. можем да очакваме присъединяване.

"Централна банка направи предписания за 4 банки, които сега се изпълняват, но изискванията са към цялата икономика. Ако харчим пари за АЕЦ "Белене" или за отбрана и правим това на кредит, ще имаме загуби. Не трябва да се приемат глупави идеи", предупреди Станчев.

Мика Зайкова бе на мнение, че България има много още работа по време на престоя си в "чакалнята". "България е инвестиционна пустиня. В сравнение с 2017 г. за същия период инвестициите са намалели наполовина. Нещо повече - български инвеститори дори излизат навън", каза тя.

Икономистът Красен Станчев сравни сегашната ситуация с период от "политическа мода" и каза, че повечето държавни дългове напомнят на 30-те години от миналия век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
9
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Турция е 80 млн човека в Турция няма гей-парад във Байганистан има гей парад и много гейове за туй опитите мъж да роди от мъж няма да ви се получат, но опитайте отново догодина на гей-парада ако догогава не сте изчезнали като народ.
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Д**** да ни е яко когато това се случи...
14
2
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
boiko vzima tri miliarda za bejancite dava edin za bankata i bulgarite napuskat v cujbina
13
2
 
6
 
! Отговори
Осман преди 5 години
До ОсманАма *** не прави опити мъж да роди(от векове) а го правим ние турците.................
12
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДЪРЖАВАТА Е НАПЪЛНО СЪСИПАНА ОТ БУДА ФИНАНСОВО И ДОРИ ДА ДОЙДЕ ДРУГО УПРАВЛЕНИЕ ВЕЧЕ ОПРАВИЯ НЯМА!!!!!!!!!
11
7
 
14
 
! Отговори
Осман преди 5 години
*** си продаде суверенитета и държавата и институциите за банани и тоалетна хартия, сега *** иска да е част от Европейската общност без институции, държавност и без икономика и да има евро, а може би дори златни английски лири, звънтящи звонкове и талери и гулдени. Според *** е редно държави да си сменят името за да ги приемат някъде. Крим също да си смени името на Северен Крим и така спорът между Русия-Украйна ще отпадне.
10
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
що не го кажете направо бедни мунчовци с 200 лва пенсии и 500 лева заплати не им трябват в европа анадъмно ПОТУРИ С ПОТУРИТЕ ВИ
9
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво евро ви гони бре.Та ние сме най бедната държава с най големите разбойници в ЕС.
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САМО ПЛЮМПАНИЦИ!!!!И ДА НИ ПРИЕМАТ ЩЕ Е СЛЕД 5 ИЛИ 10 ГОДИНИ СЕГА ПРОЦЕДУРАТА Е ЕДВАМ ПОЧНАЛА!!!АКО НАРОДА ПРЕИЗБЕРЕ БУДА ОТНОВО НА СЛЕДВАЩИ ИЗБОРИ, ЧЕ И ОТНОВО ЗНАЧИ СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА!!!!
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мика Зайкова хахахаха бегай от тука бе,стрино още тая година ще минем 50000000000 евро БВП а за 2019 се очаква да е над 54000000000 евро,а докато влезем в ЕЗ тия един милиард ще са 1 % от БВП например!!Менда разсъждава като тебе,само дето ти си "синдикалистка"и искаш пари а оня е бюджетарка и не дава!Айде скрийте се и двете.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДемократЧе те от ЕС няма да ни разрешат още поне 5 години да използваме еврото.
5
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купих си днеска няколко курса от udemy и всеки курс беше на цена от 10 евро, но на мен в лева цената на курс ми излизe 20лева.Защо трябва да ми излиза повече, като на повечето европейци ще излезе точно 10 евро.
4
12
 
37
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
В никакъв случай еврото да не се приема без референдум.
3
6
 
1
 
! Отговори
Coker преди 5 години
Pitaite bg suverencheto... na bg e - refrenduum....moje da iska turska ili angliiska lira daje...
2
12
 
11
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Дръжте левовете в рублей, направо е с висок инвеститорски заряд!
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС не ще мафиоти, ромове и сводници и комунисти в чакалните са за това беше създадена и чакалня за чакалнята специално за мaнгалистан.