Резервираш онлайн хотел, регистрират те веднага в МВР

Системата тръгва от май догодина, за бизнеса – безплатно
34
Резервираш онлайн хотел, регистрират те веднага в МВР
Снимка: Булфото, архив

От май догодина, още преди началото на активния летен сезон, всеки гост на хотел ще бъде регистриран онлайн в реално време и в МВР. Това ще стане възможно след пускането на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). За внедряването й днес министърът на туризма Николина Ангелкова подписа договор с фирмата изпълнител.

По думите й въвеждането на информацията ще е ежедневно, автоматично, по защитени канали.

"Предварителните прогнози показват, че в рамките на 3 години след въвеждането очакваме ръст на приходите от нощувки с 20%, на база на сега регистрираните", уточни министърът и добави, че системата ще обхване всички места за настаняване, както от клас А, така и клас Б.

Ангелкова припомни, цитирана от "Монитор", че въвеждането на данните е задължително по закон.

"Хотелиерите сами ще го правят и трябва да става веднага, в реално време при пристигане на туриста. Ще има възможност и за обратна връзка. Вграждането на системата няма да струва нищо за бизнеса, тъй като тя ще бъде интегрирана в системата, с която те работят в момента. Последният етап от изграждането включва обучение на потребителите и администраторите на системата, както и дистанционно обучение на потребители на системите. От наша страна ще бъде извършван непрекъснат контрол", добави тя.

Относно местата за настаняване в отдалечените райони, където има проблеми с достъпа до интернет, министърът обясни, че е предвидено информацията за гостите да се дава на хартия в кметствата веднъж месечно.

"Кои са тези райони ще стане ясно още през август 2018 г., когато ще бъде направен списък и ще бъде качен на сайта на министерството", поясни Ангелкова.

Министърът припомни за началото на работата по системата, което датира от преди 2 години.

"След година и половина обжалвания вече се дава старт на реализация на системата. Стойността на договорът е 1,128 млн. лв. с ДДС. Шест месеца е срокът за техническото задание, след това има тестови период", каза още тя и добави, че през март ще бъде представена демоверсията на ЕСТИ. Според нея с напредване на технологиите ще има възможност хотелиерите да могат да попълват данните за гостите и през смарт телефоните си.

Системата няма да е публична и изцяло се гарантира защитата на личните данни на всички потребители. Ще има ограничен достъп на база на различните правомощия разписани по закон. Системата ще се администрира от министъра на туризма. Достъп до нея ще имат кметовете, МВР, НАП - съобразно техните компетенции. Достъп само до техните профили ще имат представителите на бранша и управителите на хотелите, които въвеждат данните, така че максимално се гарантира защитата на личните данни.

От ЕСТИ ще може да се черпи и открита информация, която да подпомага бизнеса, като например колко туристи са посетили даден район. Тези справки от системата ще помагат да се правят по точни анализи на състоянието на сектора и ще дадат възможност на предприемачите да планират по-добре инвестициите си.

Първият етап е планиране на проекта. След това до 25 август ще се прави анализ на данните и изискванията и подготовка на спецификациите, дизайна и проектиране. До 31 ноември пък ще продължи разработването на системата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
5
 
! Отговори
не народ а мърша преди 5 години
малко са поне +10 млн ?
27
5
 
8
 
! Отговори
МВР са ОПАСНИ преди 5 години
У Нас МВР е опасно престъпна организация създадена от нагли престъпници след кървавия преврат на 9 .09 1944 година.След 1989 година се ползва за прикриване на нагли престъпления вкл заграбване и прахосване на огромни комбинати заводи фабрики.Сега прикриват нагли престъпници на власт крадящи десетки милиарди от бедния оставен без доходи народ./Подава проверка на природата във връзка с това тежко терористично предложение обричащо милиони туристи на риск ./
26
5
 
2
 
! Отговори
Warning преди 5 години
Много е опасно.Черни масови убиици следят всичко в МВР.Ползват нарочно инсталирани импланти и микрофони в телата на началници и служители.Има поени със спец наркотици обезпечаващи пълна подмяна на личноста в тялото.Издават нагло престъпни заповеди към личния състав внедряват все по жестоко вредна античовешка техника.НАд 100 % от тер актовете се правят от полицейската мафия вкл сизпозлванена древни и съвременни оръжейни техники вкл зомбиране автороботизиране ,ДМК
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И следва разговор.Ало Абу мисля, че жената/мъжът ми изневерява може ли да провериш дали има регистрация в хотел миналата седмица и с кого? За пореден път питам. Къде го щама това по света? Безспорно трябва да се плащат данъци, но това ли е начина?
24
1
 
8
 
! Отговори
Тодор Живков преди 5 години
Ех, а ние едно време измислихме само трипластовите тоалетни хартии. Нали се сещате - единия лист отиваше за досието. А сега какви висоти са достигнали днешните кадри. Браво, браво. Само така - следене до дупка на раята, Ние какво, комунисти ли сме или миши опашки.
23
4
 
3
 
! Отговори
Do 22 преди 5 години
Затова баба ти кара на хляб и вода. Заради *** които ги интересуват само ядене и пиене !
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До х а хаопа и кои губи не ние а агенциите за предлагане на почивки вече къде си намерим никакви регистрации онлайн...по е-майл...
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бОли *** мура дали хотела е платил данъци или не... и без това много станаха данъците, таксите, акцизите, да не говорим за двойното поскъпване на храните за 1 годинаако салатката и цацата ше са ми по евтини без касова бележка, значи тя не ми трябва.ай сетир ве... когато "пренавиеш пружината" нещата получават обратен знак!
20
0
 
6
 
! Отговори
х а ха преди 5 години
опа и кои губи не ние а агенциите за предлагане на почивки вече къде си намерим никакви регистрации онлайн
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещата вече мнооого, много почват да загрубяват!Държава, която няма никаква базова икономика в сферата на индустрията, а е приела ролята на сезонна *** за отдих, е обречена!
18
1
 
21
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
Значи МВР ще знае, къде съм и за колко време ще ме няма чрез система със защитен канал.... че тогава за какво ми е тоя чип.. тия луди ли са. И събраните до момента средства са достатъчно ама така ще има повече за крадене от фирмити на греб.
17
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер за крадците, ще знаят кой и кога няма да е вкъщи за да не се притесняват и работят оптимално без напрежение. Ще си планират цялата седмица и по 8 часа на ден апартамент след апартамент после процента на господин полицай и така ръка за ръка.
16
0
 
20
 
! Отговори
БРАВО преди 5 години
Супер , даже трябва да дадат достъп на Семейните - Жена или Мъж ако направи Резервация в Хотел да се знае . Това е Шега - Не ми харесва че Мафията знае кой къде ще спи .А фирмите за бързи кредити въобще нямат място в тази Далавера .
15
11
 
8
 
! Отговори
Ss преди 5 години
Когато казвам *** народ се сърдите! Винаги е било след като се настаните в хотел в края на смяната на рецепция са длъжни по-закон да ви регистрират в полицията. Ако не го правят прикриват нощувки и не плащат данъци. По следващата глупост ако ида във Варна при приятел пак ли ще тряя да се регистрирам... Отговора е ДА ако гостувате повече от 2 дни. Този закон е действащ от 20 години и повече не е от сега.
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието има и друг прочит : Яко е закъсала туристическата мафия! Дивото къмпингуване - расте!
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мале, мале къде са ми правата за лични данни.. Сега къде ли ще ходим с любовницата
12
1
 
30
 
! Отговори
Румен преди 5 години
Аз предлагам и плащането по кафенетата да се регистрира в МВР.Както и купуването на презервативи да се криминализира,с цел насърчаване на раждаемостта.
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свърши т.н. председателство и др. борисов започна по всички фронтове як бой по хората и тяхната свобода на придвижване, свободен избор и право на личен живот
10
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако някой си въобразява, че живее в нещо различно от долна ченгесарско-мутренска къща за пpaсета...Ами...много се е объркал.
9
0
 
23
 
! Отговори
а така де! преди 5 години
Ми аз ако отида в хотел с Гинчето, а мойто Минче види в 'системата' - какво правим???