Работещите без изгода от минимални осигурителни прагове

Няма такъв действащ механизъм в нито една членка на ЕС
18 юли 2018 21:10, Екип на Bloomberg
16
Работещите без изгода от минимални осигурителни прагове
Снимка: Pixabay

Минималните осигурителни прагове не са изгодни за работещите, защото намаляват нетната им заплата. Това коментира Димитър Бранков от Българската стопанска в ефира на Bloomberg TV Bulgaira.

„Минималният осигурителни доход е механизъм, въведен във времена на изключителен икономически подем през 2006-2008. Тогава се очакваше, че това ще има възспиращ ефект върху недекларирания труд основно. От тогава доста се промениха условията“.

По думите му такъв механизъм не действа в нито една държава-членка на ЕС.

„Става дума за определяне на нива по длъжности и професии по икономически дейности, които министърът на труда може да внесе без преговори и по административен път чрез Закона за бюджета за държавното и обществото осигуряване. Това се случи и миналата година без да са водени такива преговори“.

Бранков обясни, че преговорният механизъм всъщност никъде не е регламентиран, но е бил практика през последните години.

Според него има изключително много пороци и дефекти на минималните осигурителни прагове.

„Той не е изгоден за работещите, защото намалява нетната им заплата. Ако получават по-ниско заплащане от минималния праг, със сигурност осигуровките, които са за тяхна сметка, ще намалят тяхното нетно възнаграждение. Отделно този механизъм въвежда нива на осигуряване в сектори с ниска добавена стойност, в депресивни райони, за нискоквалифициран труд. Оказва негативен ефект върху заетостта“.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"синдикатите щели да се борят за поне 10% увеличаване на заплатите,но само в бюджетния сектор"Голяма наглост и цинизъм.Та синдикатите са възникнали при капитализма, за да защитават всички работещи.В болниците, които не са бюджетни, също има синдикални организации, членовете им как са защитени от произвола на мениджърите?
11
0
 
3
 
! Отговори
Логично преди 5 години
Сега плащат 600 лв на начинаещ лекар независимо, че всички заминават за чужбина.Ще търсят за 2000 лв, но няма да има или просто ще наемат случайни хора.Дали са прагове, клинични пътеки или друфо, нява значение.Докато ни управляват " назначените капиталисти"( бивши БКП/ДКМС) кадри, ще затъваме и пенсии няма да виждаме.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предпочитам моите осигуровки да постъпват в моята хазна. По добре се чувствам.
9
0
 
8
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Примерът ти явно е сбъркан. Обезщетения по осигуровки се плащат според размера на осигурителната сума - в твоя пример - 900 лева. Второ, сбъркал си и целия пример. Реалността е, че официално на касиерката и плащат минималната работна заплата, която сега е 510 лева, а неофициално й плащат примерно 900-1000 лева и затова са и минималните осигурителни прагове, които имат голям смисъл, когато така масово се укриват доходи.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минималните осигурителни прагове са признание за безсилието и некадърността на нашите управници да се справят в социално-осигурителната сфера. Дори са и дискриминиращи въведени по икономическа дейност, а не по професия. Защо за една и съща длъжност в различни дейности праговете са различни? Ами защото според статистическите данни надуваме праговете за секторите които дават повече в бюджета и намаляме за останалите, но иначе средното планирано ниво се запазва ...
7
0
 
11
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
До АнонименВсеки е свободен да работи, където и каквото си поиска! Отрасли, които не могат да дават 1000лв - нямат място в България! Сега няма безработица... производителността изпреварва заплащането - тоест бизнесът може да си позволи да плаща по-високи заплати. Преди години шивашките фирми казаха, че 300лв е непосилна заплата. Сега търсят за по 900лв и не могат да намерят. Ама ти като работиш на минималната - и взимаш пари в плик ще си против по-високите заплати
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7ще ти дам пример за да разбереш. Примерно една касиерка в магазин на трудов договор. Договорили са се с работодателя за 700 лв. заплата. На министъра му хрмумва че това не е реалната заплата и казва че заплатата й е 900 лв. Сега касиерката трябва да плаща допълнително осигуровки за тези 200 лв. които не взема (тоест остават й по-малко чисти пари). Ако случайно я уволнят или излезе по майчинство, ще получава обещетение върху 700 лева, а не 900. Тоест това си е чиста кражба
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако получават по-ниско възнаграждение от минималния праг......А защо се допуска да получават по-ниско възнаграждение от минималния праг? Минимален значи, че е възможно най-малко. Къде са проверките за неспазване на законодателството?
4
0
 
29
 
! Отговори
Пак ли преди 5 години
И сега работодателите обират осигуровките, като внасят на прага. Затова всички ще получат накрая 200 лв пенсия. Като падне Прага, тогава и пенсия няма да има. Но всичко е точно, защото пенсионирането ще е на 150 г. при при средна продължителност на живота 70г.Честито на печелившите от това работодатели. Те "спестили" за себе си осигуровките на персонала. И на бюджета честито. Няма пенсия, няма проблем.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе я да видим , кое правителство е е управлявало по време на този изключителен икономически подем 2006-2008 , ааа то бил Станишев.Чесно казано много съм обърка, Бойко всеки ден нивтълпчва колко зле било тогава и , че за всичко е виновен Станишв и как сега се къпемв благоденствие.Сега на водещите ни икономисти ли да вярвам или на премиера.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
После не се чудете че има пари под масата. То работодателя не може да е каца без дъно. На никой ли глyпak не му хрумва, че колкото се вдигат ставките, толкова пада събираемостта?
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не схващам-синдикатите щели да се борят за поне 10% увеличаване на заплатите,но само в бюджетния сектор,което означава че си плащат на държавата за да съществуват,а държавата се прави че се вслушва в исканията на едни казионни организации,а сега премахване на минималните осигурителни прагове,означава някой ден може и минимална пенсия да не вземеш или,ако ти я дадат,то ще за сметка на онези които са плащали по-високи осигуровки! И кой ще го отнася пак?