Производството на месо вреди на климата колкото и... добивът на петрол

5 гиганта за месо отделят повече парникови газове от ExxonMobil, Shell или BP
19 юли 2018 18:30, Анисия Иванова
30
Производството на месо вреди на климата колкото и... добивът на петрол
Снимка: архив Reuters

Петте най-големи производители на месо в света заедно създават повече парникови газове от ExxonMobil, Shell или BP, показва ново изследване на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО).

Сред най-големите потребители на месо в света е Австрия. Всеки австриец годишно изяжда 100 килограма говеждо, свинско и птиче месо. И докато в страната потреблението на месо изглежда е в стагнация, в света то продължава да расте, пише в свой анализ австрийският вестник "Стандарт".

Според ФАО производството на месо в света е скочило над три пъти през последните 50 години. Това може да е добре за любителите на месото, но създава значителен проблем за околната среда и изостря климатичните промени, тъй като стоките с животински произход са хранителните продукти, които най-силно натоварват климата, установява неправителствената организация Global 2000.

Веригата на отделяне на парникови газове в този сектор е особено дълга. Животните се нуждаят от такива количества фураж, че месопроизводителите често не могат да покрият нуждите си само от собствената си страна. Подобно на много други страни Австрия внася големи количества соя, чието отглеждане и необходимото за него изсичане на гори води до значителни емисии парникови газове. При усвояването на храната, кравите отделят метан, който води до затопляне на климата. Още повече парникови газове се отделят при преработката и транспортирането на месото.

Петте най-големи производители

Най-голям принос за затоплянето на климата в месодобивния сектор имат най-вече няколко големи концерна, сочи ново изследване на Института за селскостопанска и търговска политика.

"Общо петте най-големи концерна, произвеждащи месо и мляко, в момента отделят повече парникови газове годишно отколкото петролните гиганти ExxonMobil, Shell или BP", установяват учените.

Месодобивният сектор може до 2050 година да погълне над 80 % от квотите за парникови газове и по този начин да направи невъзможно постигането на целта, заложена в Парижкото споразумение за климата за ограничаване на повишаването на температурите до 1,5 градуса по Целзий, посочват авторите на доклада.

Сред петте най-големи емитенти на парникови газове в сектора са компаниите JBS, най-големият световен производител на месо от Бразилия, следван от американските Tyson Foods, Cargill и Dairy Farmers и новозеландската компания Fonterra.

Двайсетте най-големи производители на месо и мляко пък заедно отделят повече парникови газове от Германия, Канада, Австралия или Великобритания.

Китайският глад за месо

Докато в Европа и САЩ консумацията на човек от населението е висока, то Китай благодарение на размерите си стана най-големият емитент на парникови газове, създавани при консумацията на месо. Още през 2005 година в страната се е произвеждало повече месо откъдето и да било другаде. Общо САЩ, ЕС, Бразилия, Аржентина, Австралия и Китай покриват 68 % от световното производство на месо.

Недостатъчни данни

Изследването отправя критики към компаниите, които не предоставят пълни и съпоставими данни, от които може да се направи извод за приноса им към затоплянето на климата. Достоверни оценки за отделяните парникови газове са предоставили само четири компании - NH Foods (Япония), Nestle (Швейцария), Friesland-Campina (Холандия) и Danone (Франция). Компаниите освен това нямат задължения да свиват емисиите си.

За да се предотврати опасно покачване на температурите, консумацията на месо на човек от населението трябва да се понижи до 22 килограма към 2030 година и до 16 килограма към 2050 година, твърди "Грийнпийс".
В момента сред източниците на печалба на концерните са държавните субсидии, отпускани за фураж и като цяло социалните и екологични последици биха вдигнали много повече цената на месото.

(БТА)


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
venix преди 7 месеца
Отвратително! Станете вегани бе хора!
25
1
 
6
 
! Отговори
свинята преди 7 месеца
всеки ден ям поне по кило свинско, правето го и вие, само така ще бъдете здрави!! не яще плодове и зеленчуци - това е отрова, пестициди, хербициди, фруктоза, все вредни неща. яжте прасчо и не мислете за климата, а за себе си, тук и сега, имате един живот!!
24
1
 
4
 
! Отговори
h преди 7 месеца
сега ще ви обясня защо гнусната еврейска пропаганда иска да сме вегитарианци:

най-големия производител и износител на соя е Китай
наи-големия производител и износител на пшеница и царевица за фураж е Русия

сега ясно ли е защо месото стана изединпът толкова "не еколкогично"
23
4
 
1
 
! Отговори
до матряла по долу преди 7 месеца
Кво се правите на по-глупави отколкото сте.
Някакъв щял да избива дивите животни и дрън-дрън.
Хората ви обясняват че пройзводството на месо е с много ниско КПД , защото животните не превръщат 100% от фуража в месо- затова ги държат неподвижни , да не хабят калории.
Имате свободен достъп да инфо- отворете ютуба и вижте , че половината клипчета от фермите са цензурирани заради непоносимите кадри, ама на Ганю , дай му да муа мръвки и да бие жената , щот религията му го изисква
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
за 50 години маймунопитеците на това кълбо се увеличиха двойно. който не вярва да провери - от 3.5 млрд през 1965 г., сега са над 7.
21
3
 
12
 
! Отговори
Един преди 7 месеца
Радвам се, че като ям месо вредя на веганите. Ще продължавам да го правя.
20
3
 
9
 
! Отговори
бай Иван преди 7 месеца
Статистиката на тия учени е най-тъпото умозаключение,което наскоро съм чел.Ако се водим по техните аритметики,следва да избием дивите животни,както и китовете,защото и те допринасят за метана.Да кримилизираме хората,които са ящни и с наднорменно тегло.Да изсечем горите,защото стават много горски пожари,които допринасят за парниковият ефект.
19
0
 
10
 
! Отговори
Край преди 7 месеца
Намножаването на хора в Африка Азия и ЮАмерика заплашва света.
18
3
 
2
 
! Отговори
Проз селянин преди 7 месеца
Пробелмът се решава мниго бързо. Вдигат се тройно ценаите на горивата и тръгвате пеш. Аре сега да ограничим манджата та да джиткаме джипарите де са по илядо коня и по полвин кубически метър обем на двигатело. И да не забравим количеството полети де скочиха над 50 пъти на разни нискотарифни кочини. Що не сравнят уЧените данните от тези компании? а да бе поръчката е такава требе да се вдигне цената на мръФката.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
много стара информация
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ми, последните 50 години това кълбо от 3.5 млрд, стана 7 и нагоре. та... яденето нема как. требе и храна брато. като станеме 14 милиарда, тогива ше го мислиме. - де храна, де петрол. е , може и по една ракия, чат пат.
15
1
 
9
 
! Отговори
Пак политика преди 7 месеца
Грийнпийс са либ..расти, настроени срещу Тръмп.Като гледам, че 3-те най-големи компании са американски, не бих се очудил, ако нещо имат индиректна връзка до хора близки до Тръмп, та така може да ударят по Тръмп.Тук явно става дума за огромни пари.
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Добитъкът се нуждае от толкова много фураж, че не остава за веганите.
13
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По голяма глупост Не бях чел!-:)
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Яж те
А какво ще кажете за безконтролната популация на хомо сапиенс които се размножават като гризачи?
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
веганите ще бъдат потресени - да избият кравите или да им изядат тревата
10
6
 
9
 
! Отговори
Яж те преди 7 месеца
Товя е самата истина. Животните изяждат планетата и я замърсяват, а ние ядеме животните. За да порасне едно животно яде трева и отделя много *** и газове. За да се обработи месото и да се отгледа животното се хаби и много вода. А за да ядат животните се секат дърва и изчезват гори и какво излиза. Няма гори и вода и въздуха мирише на тор, а ние седим в л айната и ядем хамборгеви и казвам на детето:Яж тате, яж, че сега ти е паднало, защото и без това няма да има къде да живееш като аз умра:)
9
6
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 7 месеца
"Цивилизацията" ни е обречена!...Нима все още не искате да го приемете?

И знаете ли защо?..-Заради БЕЗУМНАТА ЛАКОМИЯ на "човеците"!

..наследена от най-близкия им по ГЕН роднина-св_инята..
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"... установява неправителствената организация Global 2000."
---
Нали се сещате: НЕПРАВИТЕЛСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ (НПО) Global 2000.
НИКОЙ НЕ Й ПЛАЩА, нали? Много, ама много им вярваме. :)
7
5
 
8
 
! Отговори
Anonimen преди 7 месеца
Хора, защо се възмущавате, сякаш не е вярно, че бързо увеличаващото се население ще потребява много повече ресурси и повече ще замърсява? Не важи за България, но наистина световната тенденция е тази