Експерт: Решението за ЧЕЗ е изпълнено с грешки!

София влошава отношенията си с Чешката държава
20 юли 2018 20:48, Екип на Bloomberg
13
Експерт: Решението за ЧЕЗ е изпълнено с грешки!
Снимка: Vladimir Weiss/Bloomberg

Има три критично важни точки в решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което тя не разреши на „Инерком България“ да придобие българските дружества на „ЧЕЗ“, заяви Галина Александрова, от сайта 3е-news, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Припомняме, че според решението на комисията компанията ще има притеснителен общ пазарен дял и това може да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, в резултата на което да се създаде възможност за възпрепятстване или нарушаване на конкуренцията.

На първо място според Александрова е мотивът на КЗК, че дружество с опит в енергетиката не може да купи активи, акции или недвижими имоти, обособени части или друго от енергийно предприятие.

„Нали точно това ѝ трябва на енергетиката, за да оздравее и да тръгне напред. Технологии, опит, добри практики на управление, инвестиции – кой друг освен компании с опит в енергетиката може да осигури тези неща“.

Второто притеснително нещо в решението по думите ѝ е, че по този начин изкуствено и излишно страната влошава отношенията си с ЧЕЗ. „При толкова нескопосано и уязвимо решение на регулатора може да се прогнозира със сигурност загуба на арбитража с всички последствия. А те са, че българските данъкоплатци ще плащат милиарди за едни некомпетентни и лоши решения“.

Като трета отличителна точка тя отбеляза, че София влошава отношенията си с Чешката държава. Александрова припомни, че ЧЕЗ все пак е стратегическо предприятие, една от най-големите компании в Чехия. Зад нея стои и чешкото правителство. „С още едно решение на комисията вчера беше забранена продажбата на „Нова Броудкастинг груп“, също на чешка компания. Нещо срещу Чехия ли имаме? Дипломатическите отношения ли ще разваляме, нямам представа“.

Александрова каза още, че грешките са груби и представляват превратното тълкуване на нещата и непознаване на законодателството. По думите ѝ за всичко това има два варианта. Според нея или наистина има политическа намеса и е направен опит тя да бъде прикрита зад общи фрази, които може би вършат работа за хора, които не познават енергийният пазар, или наистина комисията не е ползвала добра експертиза и е разработила свето решение некомпетентно и с изключително груби грешки.

„Освен фактологичните грешки и чисто техническите грешки, аз намирам и други – не се отчита наличието на свободен и регулиран пазар и това, че различните дружества участват на различни пазари“. 

Повече вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
! преди 5 години
"Експерта" се изказа, защото му провалиха комисионната ли?Егати мишките и себе си биха продали!
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По логиката на КЗК , Лукойл трябва да напусне България!
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЧЕЗ е национализирана от чешката държава. Българската държава е прекалено проста, за да има собственост. Проста е да има летище. Дайте всичко на чешките умни държавници. А летището ще дадат на турските умни държавници.
9
0
 
16
 
! Отговори
qw преди 5 години
Какъв народ само, каква държава!Малка фирма от Плевен или Пазарджик (има ли значение!) вади 320 милиона евро и купува бизнес за 2 милиарда!Преди това един 26 годишен купи Кремиковци за 316 милиона евро.Преди това трима младежи от Стара Загора с 3лв капитал регистрирана фирма купиха Дипломатическия Клуб в София за 8.5 милиона лева.Е, това не е ли страната на неограничените възможности!?В Америка ще купиш ли фирма за 5 милиона долара с $2 долара капитал?У шестък.Гоуолема работа сме!
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак взеха дебели пачки разни неизвестни лобисти. Вече всичко е фалшива новина и платена новина. По националното радио журналистка обяви, че вече ще почват да плачат за Гинка. Защото все за нещо трябва да плачат. Я за незаконната продажба на ЧЕЗ, я за Гинка, я за Пенка кравата. Смешен плач, както е казал Христо Ботев.
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Престанете да изнудвате чехите,защото ще дойдат по-крадливи на тяхно място!
6
1
 
14
 
! Отговори
жалка история преди 5 години
е тази с тези изсмукани от пръстите "експертни заключения. Много е права КЗК - не може една Гинка с фотоволтаици на която държавата плаща колосална сума за произведения ток да прилапа и доставчик на ел.енергия на 1/3-та от България бе нито един друг конкурент в тази зона, т.е. чист монопол. Гинчето е много хитра - ще си пробутва тока и тока на такива като нея, а другите източници "кучета ги яли" Да, ама Не - браво на КЗК, че и подряза крилцата та да се сещат и другите "лапачи".
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че ако сделката с Гинка бъде спряна, "дамата" губи 5 млн. Дядо ми шоп казваше :"Лакомо д... кръв с..е"!
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от какъв зор чешкото правителство ще управлява нашата енергетика,кой го позволи това,защо печалбата отива там вместо в нашето правителство,защо всичко печелившо трябва да се предоставя на друг а не си остава на държавата
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от какъв зор чешкото правителство ще управлява нашата енергетика,кой го позволи това,защо печалбата отива там вместо в нашето правителство,защо всичко печелившо трябва да се предоставя на друг а не си остава на държавата
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"С още едно решение на комисията вчера беше забранена продажбата на Нова Броудкастинг груп, също на чешка компания. Нещо срещу Чехия ли имаме?"Да, ще им обявяваме война и ще им завземем териториите и активите. Откъде го изкопахте тоя "експерт"?
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днеска и Каролев се изходи по темата, обяснявайки как спирането на сделката щяло да изгони "инвеститорите". Като се сетя какъв "инвеститор" щеше да купи ЧЕЗ, сам ще им стегна куфарите и ще им посоча границата. Такива да си ги нямаме.