Най-голям риск за икономиката ни – отдалечаването от ЕС

Това би отблъснало чуждестранните инвестиции от България
20 юли 2018 22:40, Екип на Bloomberg
68
Най-голям риск за икономиката ни – отдалечаването от ЕС
Снимка: Pixabay

Политическият риск е най-значимият пред икономиката на България. Перспективата България да се отдалечи от политическото ядро на Европейския съюз (ЕС) е възможна. Това ще отблъсне чуждестранните инвестиции в страната, а тя е пряко зависима от тях. Това каза Никола Янков, Експат Капитал, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„България е отворена икономика и малка държава. Тя зависи силно от потоците чуждестранни капитали. В страната няма вътрешен финансов ресурс за инвестиране. Тези пари трябва да дойдат отвън, но това няма да се случи, ако България остане периферна балканска държава“.

Янков посочи, че присъединяването на България към банковия съюз е поет вече ангажимент от страната и то трябва да се случи. Според него банковият съюз не е проблем и не представлява допълнително регулаторно бреме за българския финансов сектор. Той коментира, че членството на България в банковия съюз ще бъде полезно за банковия сектор, ще е признание за качествен надзор, който ще окаже положително влияние на всички банки и на вложителите в тях.

„Пред България няма поставени условия за присъединяване в банковия съюз. Още с членството на страната в ЕС в договорните отношения е заложено и присъединяването ѝ към еврозоната, което включва и банковия съюз. България в момента просто е поканена да изпълни договорните си задължения“.

Според Янков след присъединяването на България към еврозоната ще последва фундаментална промяна.

„Членството на България в еврозоната ще доведе до подобрение на управлението на българския финансов сектор. Ако европейският надзор върху банковата система в страната не остане само фиктивен, то това означава, че ще започне пресяване на клиентите и компаниите, които нямат бизнес, стъпил на пазарна основа и с добри практики, ще изчезнат от пазара. Това е един добър процес, защото той ще намали системния риск“. 

Повече вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ревете срещу Европа ама Лукойл и Газпром точат по няколко милиарда на година. А с високите си цени от братята ви, живота ни се оскъпява още повече чрез оскъпяване на стоките. Пък простите искат при Путин. Ми изчезвайте в Русия. Вземайте си червените кадри и оставете България да тръгне по нормален път. Без да копира на кагебееца простотиите.
12
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво родно си унищожил? От техните субсидии, но не разпределяни на кадрите на БКП , а на реални хора с проект, Полша, Румъния, Хърватска, Естония, Латвия се изстреляха в Космоса. Ние нямахме нищо, приватизираха си ги другарите, а сега поне правят нещо, но са пак другарите. Много тъпотии се пишат. Всичко се натиска за ЕС само ние с нашите *** на власт вием че са ни виновни. Пък милиардите изтичат към Путин.
11
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как повече да им се харесаме след като под техен натиск унищожихме всичко родно срещу субсидии?
10
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е малкото суджуче и мама му, мис бикини да се чувстват добре в новата хасиенда в Барселона!Това е най-важното за българския народ!
9
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм убеден, че икономиката ни се крепи на чуждестранни инвестиции. Дори предполагаемите инвестиции от ЕС всъщност идват от членската ни вноска в бюджета и се съфинансират от държавния бюджет.
8
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смърт за ЕС!!!
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СтабиУни смеКон да ни го отпере няма да мръднем!
6
3
 
8
 
! Отговори
Никой преди 5 години
не иска да инвестира в чужди острови
5
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно такива суперлативи и точене на лиги бяха преди приемането ни в ЕС но какво се оказа в последствие. Оказа се че ние нямаме държава а управниците ни са едни кукли на конци. Каквото заповяда пияндето от брюксел това правят марионетките на конци. Същото ще стане и по лошо когато приемат еврото. Най лошото е че никой не го бръсне народа за слива и селя.
4
16
 
14
 
! Отговори
До 2 -Крадливия судж преди 5 години
И като излезеш ВЪН къде ще отидеш? При Куба и Северна Корея.И те вече видяха че само с лозунги не става Минахме го този експеримент и разбрахме че е недоносче..А и с мозъци като твоя и 250хилядната армия от неработещи и неучещи ще цъфнем.Д.р.и.с.л.ьо пъпчив,налягай си парцалите.Аман от глезени пубери.
3
6
 
30
 
! Отговори
Пепо преди 5 години
А дали няма да се по-добре, ако първо сменим управляващите, и намалим депутатите до 50-60 човека??? Другото съм сигурен, че ще се нареди само!
2
19
 
19
 
! Отговори
Крадлив СУДЖУУУУУУК преди 5 години
България ВЪН ВЪН ВЪН от вредния третополов ЕС и от терористичната организация НАТО..и в нов съюз с великия СУЛТАН и БРАТСКА РУСИЯ...
1
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потоците (от капитал) леееекинко взеха да ни заобикалят от 2 години г-на Многознайкоито ЕкспатАма нали сме си заровили главите като щраусиНищо...Ще боли един ден