Президентът на Китай Си Цзинпин на обиколка в Африка

Ще посети Сенегал, Руанда, остров Мавриций
21 юли 2018 13:01, Анисия Иванова
25
Президентът на Китай Си Цзинпин на обиколка в Африка
Архив: БТА

Президентът на Китай Си Цзинпин пристига днес в Африка, където ще посети четири държави с цел да задълбочи военните и икономически връзки, докато съперникът на Пекин в търговската война - САЩ - не проявява особен интерес към втория по население континент в света, съобщава Асошиейтед прес.

Това е първата обиколка в чужбина на Си, откакто бе избран през март за втори мандат начело на Китай.
Китай вече е най-големият търговски партньор на Африка, а миналата година откри първата си военна база на континента в Джибути, където този месец бе открита също така подкрепена от Китай зона за свободна търговия, определяна като най-голямата в Африка.

След като изпревари САЩ по оръжейни продажби в Африка, Китай този месец посрещна няколко десетки африкански военни за първия китайско-африкански отбранителен форум.

Си Цзинпин ще посети Сенегал, а след това Руанда, преди да се включи в срещата на върха на групата нововъзникващите пазарни икономики БРИКС в Южна Африка, която започва в сряда. Накрая ще отиде на островната държава Мавриций в Индийския океан.

Срещата на върха ще се проведе на фона на търговската война, водена от САЩ с Китай, и тежките търговски преговори с други ключови икономически партньори на Вашингтон. Миналия месец външните министри на страните членки на БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, критикуваха "новата вълна от протекционизъм", заявявайки, че американските мерки подкопават световната търговия и икономически растеж.

Посещението на Си Цзинпин в Африка акцентира и върху мащабната китайска инициатива "Един пояс, един път", която цели да свърже Пекин с Африка, Европа и други части на Азия чрез мрежа от пристанища, железопътни линии, електроцентрали и икономически зони.

Макар такива значими проекти да водят до изграждане на толкова необходимата инфраструктура и да генерират икономически растеж, американски и други представители предупреждават, че африканските държави задлъжняват към Китай. Китайското правителство, банки и компании са отпуснали над 94 милиарда долара на африканските правителства и държавни компании от 2000 до 2015 година, според Китайско-африканския научно-изследователска инициатива към университета "Джонс Хопкинс".

Китайският икономически поход ще продължи през септември с "Форум за китайско-африканско сътрудничество," който се очаква да бъде посетен от десетки ръководители на държави. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
2
 
! Отговори
Евро Атлантик преди 5 години
И пропускаш, че е една от най- бедните страни в света. Китайците са крадци на чужди технологии.
12
1
 
3
 
! Отговори
читател преди 5 години
До умниците тук, които мислят че познават Китай.В момента Китай е най-големият инвеститор в чужди страни.К. е водещ в мега проекта "Belt and road silk"К. стой най-голямата магистрала за всички времена - две огромни платна+ ж.п. от Тихия океан до Европа.К. е основен инвеститор на новия транс-амер. канал.К. строи нови градове в Африка, вчера пусна спътник за 400 селища и т.н.К. откри огромна безмитна зона в Ар. полуостровИ много друго. Вече експр. е пуснат G5, пуснати са нови процесори ...
11
7
 
1
 
! Отговори
Евро Атлантик преди 5 години
До 11. Китай е бедна държава със слабо домашно потребление. И не, не могат да си намерят къде да си продават *** защото най- богатите в света са САЩ и ЕС. Взети заедно са около 800 млн където дори най- бедните имат пари! Къде ще си ги продават? Африка? Южна Америка? Къде?
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Избира футболисти за Китайския национален отбор , искат и те да са шампиони. А за икономика в Африка да не говорим , виж танци и футбол става.
9
5
 
2
 
! Отговори
Евро Атлантик преди 5 години
До 9. В момента в който Америка и ЕС спрат да изкупуват китайските *** край. Всичко свършва за Китай. Само да го поискат могат да унищожат Китай без нито един изстрелян куршум или ракета. Има предостатъчно други държави където да си пренасочат производствата. ЕС няма има 1 млрд гладни гърла за които да мисли. Над половината китайци живеят с под 2 долара на ден
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AriecЗападните свръхконсуматорски общества ще колабират в рамките на часове без китайските стоки.
7
2
 
3
 
! Отговори
Ariec преди 5 години
Китай тогава а се откаже от Европейския и Американският пазар и да продава своите стоки в африка и само в азия да видим тогава кой е силен кой не
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Говедарите яко ще бъдат напънати в следващите 10 години. Руските университети изнемогват от африкански студенти, сега и Китай се включва в играта.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От изток евроглаватарите трябва да се пазят от Русия, от юг трябва да се пазят от Африканския съюз, въоръжен с китайско оръжие. Африканците скоро ще идват в Европа не на лодки, а на бойни кораби и ще акостират на китайските пристанища в Европа.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отива да си нагледа колониите.
3
7
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Не е вярно Африка има нужда от пари и ходят при Китай да им помага, защoто капиталистите откак им помогнаха Африка тъне в тинята. Сега африканците си го връщат и колят и опожаряват нивите на колонизаторите фермери. Скоро белите хора няма да имат и един приятел никъде, капана се затваря, Африка купува оръжия от Китай евтино може би затова сега внасят бежанци от там и се надяват да ги подмине бурята една война и Европа ще фалира,.Африка няма какво да губи.
2
2
 
14
 
! Отговори
Африкански путинисти преди 5 години
САЩ предупреждавали, че африканските страни задлъжнявали към Китай. От къдя на къдя такива волности, бе, Бонго. Позволено е само към САЩ и бившите колонизатори да сезадлъжнява. Сега кремълското джудже ги бута към Китай. Я бързо демократизиране с обеднен уран.
1
5
 
13
 
! Отговори
да ви образовам преди 5 години
Китай отдавна е заявил интереси в Африка и влага ОГРОМНИ пари за трайно установяване на тия ширини.Само на а о. Мадагаскар и не само, имали десетки училища!Освен китайски език и култура преподават бойни изкуства.МНОГО младежи вече владеят китайски перфектно.Заинтересувайте се! Така се завладява без оръжия. Осигуряват им добър живот и младите започват да се само-съзнава като китайци.Така правят не далновидните и прости китайски комунисти.