Скоро: Персоналът в курортите ни само от чужденци!

Украинци, молдовци напират да работят у нас, вече са двойно повече
Обновена: 22 юли 2018 21:41 | 22 юли 2018 21:32, Камелия Цветанова
151
Скоро: Персоналът в курортите ни само от чужденци!
Снимка: Reuters, архив

Два пъти повече сезонни работници от страни извън Европейския съюз тази година у нас, показват данните на Агенцията по заетостта.

От януари до началото на юли, Агенцията е разрешила достъпа на 6700 чужденци до трудовия пазар у нас като сезонни работници. Само преди година за същия период те са били под 3000.

Още по темата
Най-много чужденци са дошли от Украйна, Молдова, Киргизстан. Те работят в основно в туризма и селското стопанство.

Заради липсата на обучени кадри, в хотел вече втора година работят 15 украинци.

Руслана е сред тях. В Украйна, където е работела в хотел било по-тежко – налагало се да се труди по 12 часа на ден, а тук е на смени.

"Тук се храним  безплатно, всичко поема собственикът, ежедневието ни е обезпечено, нощувките ни са безплатни и можем да си спестим заплатите”, каза тя пред bTV.

Според собствениците на хотели обаче острият недостиг на кадри не може да се преодолее само с  чуждите работници.

От агенцията по заетостта обясняват ръста на сезонни работници от чужбина с това, че няма сериозни изисквания към работодателите. Не трябва да доказват професионалната квалификация на работниците иска се само трудов договор. Опростени са и процедурите.

Според икономистите може да се очаква в бъдеще в курортите у нас да ни обслужват все повече чужденци.

"Това са държави, в които нивото на заплащане е по-ниско от това, което имаме в България, така че е лесно България да предложи едни сравнително атрактивни условия за тях”, каза Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Хотелиерите се стараят да запазят служителите, които веднъж са привлекли. В, хотела, където работи Руслана се подготвя екскурзия за украинците, за да запомнят освен работата, културата и историческите ни забележителности.


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сигурно си докарват и допълнителни доходи.
141
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И както са изказа един Украинец с 500лв ще карам 2 месеца в Украйна. За справка 1 кутия цигари струвала от 1,30 до 1,60 наши пари
140
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Минималната заплата в Украйна е 190лв наши пари. Тук в Слънчака масовите им заплати са 500лв
139
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това ми напомня на "ресторанта" на гарата, в който работех в Германия, докато учех. Цялата гара пълна с просещи бездомни германци (ок, една част от тях алкохолици/наркомани, но далеч не всички), на които е под нивото да работят при нас, защото заплащането е ниско. Ето защо, 90 % от персонала беше от Македония, докаран специално от собственика с помощта на службите, тъй като не може да си намери немци. Та така и в тоя случай - няма да им работя аз за някакви 600 лева, у нас на дивана си е ок.
138
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скоро и марсианци ще наемате тез украинци не са толкоз прости няма и да разберете кога ще скубнат за Европа!
137
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А на украинци, молдовци и пр. дали им плащате колкото предлагате на българите? 500-600 лв., като в тази сума са включени и всевъзможни глоби, само за да не им ги дадете?
136
4
 
13
 
! Отговори
привет от Германия преди 7 месеца
Ако някои от тези украинци ,молдовци и др. след месеци се окажат в западна Европа ,тогава ЕС трябва да глоби България с по 100 000 евро на човек преминал границата на България и се озовал в западна Европа !
България наема на работа граждани извън ЕС , България е длъжна да ги задържи в страната и да им попречи да влязат във вътрешността на ЕС ! В противен случай солени глоби на калпак !
135
0
 
5
 
! Отговори
А ....де... преди 7 месеца
Кои заплати да се вдигнат? На държ. служители или на частниците?За Бацето де се питам...
134
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
то няма само в курортите, май в цяла България това ще става...
133
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
мухобоико крадлив некадърен нали щеше да вдигаш заплатите недоразумение такова
132
1
 
14
 
! Отговори
Още преди 7 месеца
Цветанова...изглеждате интелигентно на снимчицата,но моля ви нещата на жалкото Черноморие и самата действителност стои,по-малко по-различен начин..../няма как в един коментар да се вмъкна,но стоеки на стола в офисчето можем да си пишем каквото си искаме,нали...?/
Затова не пишете подобен тип,смешни и вече доста клиширани статиики, относно колко било скъпо платено и хубаво заплатено било на гьола...И колко хубаво било да работиш в слугинческия сектор,наречен ресторантьорство и хотелиерство....
131
1
 
14
 
! Отговори
Още преди 7 месеца
Хаххаххахха 3000-5000....
Кой,къде,как....
Вие нормални ли сте да пишете, подобни гаври....
По морето има още заплати от порядъка на 400-450...за миячки!!!!
Който ги пише тея, глупости....Аз ще му платя заплата от 3000лв.ама ще мие 1 месец на мивката.. по-морски,часови работен ден....
Да си знаете за 3000-то хиляди на на месец..
130
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
не ви ли е срам, вече взимате кинти и от морските мутри за реклама да вържете бюджета!
129
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
аве кво ни занимавате с тоя примитивен туризъм - ходим , гледаме и навън кво правят хората. то това най- важния отрасъл стана! Ами дайте за Айти за машиностроенето материал, този всеки може да го напише.
128
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
...ТО ИМА СКАНДАЛИ МИНАЛАТА ГОДИНА НЕ СА ПЛАТИЛИ ПОСЛЕДНИТЕ ЗАПЛАТИ- КОЙТО Е РОБУВАЛ НА НАШИТЕ ЧОРБАДЖИИ, ВЕЧЕ НЕ ПОВТАРЯ.
127
10
 
7
 
! Отговори
емиграция преди 7 месеца
Брей , брей...., че нали сме вече част от ЕС. В Испания е пълно с чужденци-сервитьори, камериерки и всякакви други работници. Като не стигат и са недоволни от заплащането местните се намират други. Нищо не станало. Преди 1989 г колко виетнамци и кубинци работеха в Н.Република България. Стига сте ревали. Кой , както намери за добре.Това е свободата, а не на др. Т. Живков, БКП, КПСС и др.Осъзнайте го най -сетн
126
0
 
8
 
! Отговори
споко, преди 7 месеца
то ще има и скандали - чорбаджиите ще си покажат рогата... до там ще са... А и толкоз навлеци тука - това ще създаде проблеми... ще търпим до време...
125
2
 
21
 
! Отговори
нн преди 7 месеца
След прехода, срив на България, хората останаха без препитание и избягаха зад границата ни. В момента берем плодовете на срива-демографски срив. Няма млади да работят, старите не стават, вече са пенсионери. Близко да акъла е по-гладни от българите да дойдат да работят тук, няма германци нали, а има украйнци, молдовци и други по-бедни. Така ще е. Българските политици от началото на прехода ни докараха това, те са престъпниците и некадърниците, хем прости, хем алчни за власт, пълни ***.
124
0
 
30
 
! Отговори
Защо защо преди 7 месеца
Трябва да работим в хотелски комплекс, понякога без почивен ден, да даваме извънредни часове при тематични вечери в комплекса, но при напускане ни цакат с парите по договор. Нищо от устните уговорки с управителите не се заплаща"
123
0
 
16
 
! Отговори
Защо защо преди 7 месеца
"Казаха ни, че по този начин се вдига оборотът на заведението, а това е единствената ни задача", разказва С. В други обекти по Черноморието пък властва изцяло сивата икономика. Според нагърбили се на работа на Слънчев бряг нашенци, офертите се разминавали коренно по оста договор-заплащане. "Карат ни да подписване контракти за заплата от 520 лева, а всъщност ще получаваме по 1200 лева.