Скоро: Персоналът в курортите ни само от чужденци!

Украинци, молдовци напират да работят у нас, вече са двойно повече
Обновена: 22 юли 2018 21:41 | 22 юли 2018 21:32, Камелия Цветанова
151
Скоро: Персоналът в курортите ни само от чужденци!
Снимка: Reuters, архив

Два пъти повече сезонни работници от страни извън Европейския съюз тази година у нас, показват данните на Агенцията по заетостта.

От януари до началото на юли, Агенцията е разрешила достъпа на 6700 чужденци до трудовия пазар у нас като сезонни работници. Само преди година за същия период те са били под 3000.

Още по темата
Най-много чужденци са дошли от Украйна, Молдова, Киргизстан. Те работят в основно в туризма и селското стопанство.

Заради липсата на обучени кадри, в хотел вече втора година работят 15 украинци.

Руслана е сред тях. В Украйна, където е работела в хотел било по-тежко – налагало се да се труди по 12 часа на ден, а тук е на смени.

"Тук се храним  безплатно, всичко поема собственикът, ежедневието ни е обезпечено, нощувките ни са безплатни и можем да си спестим заплатите”, каза тя пред bTV.

Според собствениците на хотели обаче острият недостиг на кадри не може да се преодолее само с  чуждите работници.

От агенцията по заетостта обясняват ръста на сезонни работници от чужбина с това, че няма сериозни изисквания към работодателите. Не трябва да доказват професионалната квалификация на работниците иска се само трудов договор. Опростени са и процедурите.

Според икономистите може да се очаква в бъдеще в курортите у нас да ни обслужват все повече чужденци.

"Това са държави, в които нивото на заплащане е по-ниско от това, което имаме в България, така че е лесно България да предложи едни сравнително атрактивни условия за тях”, каза Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Хотелиерите се стараят да запазят служителите, които веднъж са привлекли. В, хотела, където работи Руслана се подготвя екскурзия за украинците, за да запомнят освен работата, културата и историческите ни забележителности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
8
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Анонимен92 Защото такава е човешката природа. Доказа го и сгромолясването на фалшивия ни опит за строеж на "комунизъма".
95
0
 
12
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Три месеца безплатно но морето !
94
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До без презерватив 100Ако успеят да родят дете на някой гламав българин, Европейския съюз ги чака с още по-добро заплащане....баси, толкова ли наистина никой от българките не ще да ви работи? хич не ми се вярва да няма "физически" кадри ... явно има нещо друго тук ?!
93
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
разкажете, разкажете как Ердоган ще фалира Турция.
92
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тук се храним безплатно, всичко поема собственикът, ежедневието ни е обезпечено, нощувките ни са безплатни и можем да си спестим заплатите,...минутка за реклама на заплатка от 500 лв
91
1
 
19
 
! Отговори
Загрижен преди 5 години
ХОРА, ВЛАСТ ИМАЩИТЕ НЕ САМО ГЕРБ ... ВСИЧКИ ИЗВЪРШВАТ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ НАРОДА И ДЪРЖАВАТА !!! БЪЛГАРИТЕ НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯ, УНИЩОЖАВА СЕ ПОМИНЪКА НА ХОРАТА ... ВИЖТЕ ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ !!! НЯМА ОБРАЗОВАНИЕ НЯМА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НЯМА ПРАВОСЪДИЕ ... АКО СЛЕДИТЕ НОВИНИТЕ В МЕДИИТЕ И ЧЕТЕТЕ МЕЖДУ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КАКВО Е ПОСЛАНИЕТО В МЕДИИТЕ !!!! ЗАПОЧВАМ ДА СИ МИСЛЯ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ОБРЕЧЕНА ПРИ ТОВА ОТ СОБСТВЕНИЯТ СИ НАРОД. ТА НАЛИ ВЛАСТ ИМАЩИТЕ СА ЧАСТ ОТ НАРОДА НИ !!!
90
2
 
19
 
! Отговори
без презерватив преди 5 години
Ако успеят да родят дете на някой гламав българин, Европейския съюз ги чака с още по-добро заплащане.
89
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми в Украйна средната заплата е 200 долара... като дойдат англичани, тогава ще е за хвалба.
88
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работниците не трябвало да доказват професионална квалификация- шъ умръ от смях-местните цветнокожи каква квалификация доказват?Че те не могат името да си напишат на български!Цветнокожи в Грифит,Мелиа,Кристал,Аргищ и още кой знае колко хотела на Златните,пък цените са като за милионери.......
87
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Люббопитно е, как в една държава като нашата, където заплатите са ниски, няма работна ръка. Вие можете ли да си представите колко са мързеливи младите българи, щом не желаят да се хванат и да побачкат малко. Разчитат на мама и тате и са с големите претенции. Ръцете им вкарани отзад, една крушка не могат да завият, по цял ден са във фейсбук и публикуват глупости. Не знам какво стана с тази държава.
86
9
 
13
 
! Отговори
Алексей Петров преди 5 години
НАЙ-НИСКИ СА ЗАПЛАТИТЕ В БИЛГЕЙРИЯ.....НИВОТО НА ЗАПЛАЩАНЕ НА РАБОТЕНЕТО И ТРУДЕНЕТО Е НАЙ-НИСКОТО В БУГГЕРИЯ, НАЙ-НИСКОТО В ЦЯЛАТА ВСЕЛЕНА...В МОЛДОВА И УКРАЙНА СА ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИТЕ...СИГУРЕН СЪМ НА 1000 ПРОЦЕНТА !
85
1
 
24
 
! Отговори
Мето преди 5 години
Да идат и чуждите работодатели че родните съвсем издишат. И да си носят повече чужда валута че вече не работим за левове.
84
1
 
39
 
! Отговори
dmx преди 5 години
Бизнес, който не може да плаща адекватни на разходите заплати трябва да фалира. Това е единствената истинска причина за края му - не може да си плаща заплатите. Все още измамата, че някои хора имат бизнес върви. Просто си внасят работници, които да харчат парите си другаде, където е по-евтино.
83
0
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ходя на море от 5 г. в. Поморие. Собственикът на хотела в който прибивавам, постоянно сменя персонала. Действително миналата година бяха руснаци. Аз мисля, че за да не се задържат сервитьорите, заплащането е ниско. Кой бяга от пари? Да кажеш че хотелиера е беден, не е. За 5г., промени и разшири ресторанта си, довърши два етажа от хотела си и кара чисто нов джип, да оставим другите му коли. Ами цените всяка година ги актуализира нагоре, няма наяждане! Защо всички те реват за още и още? Питам а.
82
2
 
58
 
! Отговори
сел'тикс преди 5 години
рИвете ли ве хотелиерчетата? скоро и ще събаряте бетонните кочини де ги нароихте по гьола. само индийци и филипинци ще ви робуват, ама и те не се хващат за по-малко от 500 евро, тъй че па ше го дихате.
81
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ам не. Заглавието по-точно трябва да е "скоро чужденци в държавата си". Ние ще сме чужденците, не други...
80
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не ви ли плаши - "няма сериозни изисквания към работодателите"?
79
0
 
19
 
! Отговори
до 87 преди 5 години
да, толкова сме развита, че скоро ще имаме колония на марс...
78
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да се приеме, че вече сме много развита държава и от по-неразвитите идва евтина работна ръка да ни работи пък ние ще лежим и дебелеем.
77
0
 
32
 
! Отговори
1488 преди 5 години
български р0бе, утрото дойде, време е да сте на тръстиката, плантацията е българия!!