Скоро: Персоналът в курортите ни само от чужденци!

Украинци, молдовци напират да работят у нас, вече са двойно повече
Обновена: 22 юли 2018 21:41 | 22 юли 2018 21:32, Камелия Цветанова
151
Скоро: Персоналът в курортите ни само от чужденци!
Снимка: Reuters, архив

Два пъти повече сезонни работници от страни извън Европейския съюз тази година у нас, показват данните на Агенцията по заетостта.

От януари до началото на юли, Агенцията е разрешила достъпа на 6700 чужденци до трудовия пазар у нас като сезонни работници. Само преди година за същия период те са били под 3000.

Още по темата
Най-много чужденци са дошли от Украйна, Молдова, Киргизстан. Те работят в основно в туризма и селското стопанство.

Заради липсата на обучени кадри, в хотел вече втора година работят 15 украинци.

Руслана е сред тях. В Украйна, където е работела в хотел било по-тежко – налагало се да се труди по 12 часа на ден, а тук е на смени.

"Тук се храним  безплатно, всичко поема собственикът, ежедневието ни е обезпечено, нощувките ни са безплатни и можем да си спестим заплатите”, каза тя пред bTV.

Според собствениците на хотели обаче острият недостиг на кадри не може да се преодолее само с  чуждите работници.

От агенцията по заетостта обясняват ръста на сезонни работници от чужбина с това, че няма сериозни изисквания към работодателите. Не трябва да доказват професионалната квалификация на работниците иска се само трудов договор. Опростени са и процедурите.

Според икономистите може да се очаква в бъдеще в курортите у нас да ни обслужват все повече чужденци.

"Това са държави, в които нивото на заплащане е по-ниско от това, което имаме в България, така че е лесно България да предложи едни сравнително атрактивни условия за тях”, каза Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Хотелиерите се стараят да запазят служителите, които веднъж са привлекли. В, хотела, където работи Руслана се подготвя екскурзия за украинците, за да запомнят освен работата, културата и историческите ни забележителности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в природата няма празно, като изгониха българите от тези земи, други ще дойдат ... евала тиква, евала бсп
75
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а вие за курорти пишете.
74
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРЕДАТЕЛИ ГНУСНИ !!! BULGARISTANSKI
73
5
 
75
 
! Отговори
44444444 преди 5 години
ВОДИТЕ ГИ НА ЕКСКУРЗИИ ТИЯ ПИЯНДУРИ А НАШИТЕ МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА ВИ РАБОТЕХА ЗА ПО 500 ЛВ 12ч. ПРЕДАТЕЛИ ГНУСНИ !!!
72
3
 
3
 
! Отговори
81 преди 5 години
До лудите лудитее те да са живи 😆
71
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента на морето са събрали всички луди и шизофреници от цяла България.. Понеже там където живеят ги знаят , че са луди затова бягат на морето и намират работа. докато ги разберат , че са луди , шизофреници сезона свърши.
70
5
 
30
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
"...не може да сме в икономически съюз наречен ЕС..." Ами може! Та нали затова този съюз приема бедняците на Европа! За да пласира не толкова качествените си стоки, да изгради филиали на фирмите си тук срещу по-малко инвестиция и по-ниско заплащане и да осигури неквалифицираните професии в страните си, които местните отбягват, с хора които са готови да работят за символично заплащане от гледна точка на работодателя.
69
5
 
19
 
! Отговори
9 преди 5 години
Щяха да ни заливат турци, а се оказаха руснаци и то не синеоки. Та какво общо има Сорос? И планът Ран Ът
68
2
 
21
 
! Отговори
Сутиен преди 5 години
В БМФ-варна работят и украйнци по корабите.В Булком също... В Варна и София много руска реч...
67
4
 
28
 
! Отговори
1488 преди 5 години
български р0бе лягайте вече, че утре сте на тръстиката, няма измъкване за вас от плантацията българия!!
66
9
 
14
 
! Отговори
охо преди 5 години
е именно, за това иде реч - пред грозна булгарка, всеки ще предпочете красива украинка.----------------------------------------Поне разбрахме кой налива масло в огъня, отявлените женомразци тука, оказаха се някакви чужденци от изток североизток.
65
3
 
30
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам заплатите и цените да се изравнят с тези в Германия, Австиря, Дания, Германия, Франция. Сега сме в ЕС, равноправни членове, няма вече различни страни, всичко е общ пазар и ЕС.
64
5
 
39
 
! Отговори
до 72 преди 5 години
Няма вече Източна и Западна Европа, има ЕС и във всички документи, закони и т.н. се говори за "общ пазар", като имаш общ пазар, ще са общи и цените и съответно и заплащането за труд, което е стока сама по себе си.
63
4
 
28
 
! Отговори
различни реалности преди 5 години
Не разбирам някои от коментиращите тука на коя планета живеят, щом сравняват България със западна Европа.
62
8
 
63
 
! Отговори
до 67 преди 5 години
тука не става въпрос за гордост, не може да сме в икономически съюз наречен ЕС от повече от 10 години и във Франция минималната заплата да е 1700 евро, т.е. 3400 лева, а в България такива пари да са топ топ заплатите на топ специалистите в информационни технологии и т.н. Това говори за ЗАРОБВАНЕ. Освен това храните и основните за оцелуване неща във Франция са по-евтини от България. Например, в Хамбург храната ми на месец е 50-70% по-малко като пари от София, какво е това?! ПОРОБВАНЕ!
61
0
 
26
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
че нали Варна и Бургас ги изкупиха руско говорящи , сега къде е проблемът че ще си докарат и персонал. Замислете се , вие като отидете в Турция/Гърция няма ли да ви е по кеф да ви обслужва българин
60
8
 
20
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Това означава, че при демокрацията вече се изравняваме по стандарт със страни като Швейцария и Германия. В Швейцария например в хотелите обслужващият персонал е само чужденци.
59
7
 
32
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам всички да напуснем работа щом не дават големи заплати и да си стоим в къщи да си почиваме. Нека си докарат молдовци и украинци да им работим, ние сме твърде горди за да им работим за ниски заплати, ще си стоим в къщи и ще си почиваме.
58
2
 
34
 
! Отговори
Сп???нс преди 5 години
както е по цял свят.Всеки ходил на студентска бригада ще ви каже че в щатите радко ще видиш местни в хотелите, същото е и в европа.Сезонният характер на туризма го прави удачен за млади хора и мигранти /вътрешни и външни/ , никой със семейство , кола , апартамент и МЕСЕЧНИ сметки не може да си позволи да чака на сезонна работа.
57
22
 
12
 
! Отговори
до 63 преди 5 години
е именно, за това иде реч - пред грозна булгарка, всеки ще предпочете красива украинка.