Куба ще създава "процъфтяващ и устойчив" социализъм

Парламентът одобри проект за нова конституция
23 юли 2018 07:30, Анисия Иванова
22
Куба ще създава "процъфтяващ и устойчив" социализъм
Снимка: БТА

Парламентът на Куба одобри проект за нова конституция, предадоха Ройтерс и ТАСС. Проектът беше приет единодушно от депутатите.

Новата конституция се стреми да запази еднопартийната социалистическа система, но да въведе голяма реорганизация в управлението и да подготви почвата за признаване на частните предприятия и правата на хомосексуалистите, бисексуалните и транссексуалните.

Правителството също така иска да направи промени в своята планова икономика от съветски тип, за да създаде "процъфтяващ и устойчив" социализъм.

От 13 август до 15 ноември проектоконституцията ще бъде подложена на обществено обсъждане, в което според властите ще участват милиони кубинци. След това тя ще бъде върната за доработване в парламента, а после гражданите ще трябва да се произнесат по нея на референдум, който се очаква да бъде произведен до края на годината.

"По време на общественото обсъждане всеки кубинец ще може свободно да изрази своето мнение, което ще съдейства за доработване на текста на конституцията така, че да отразява настоящето и бъдещето на нашата страна", заяви президентът Мигел Диас-Канел пред парламента.

Той каза, че кубинската икономика е отбелязала по-малък от очаквания растеж през първата половина на 2018 г., а продължаващата криза на ликвидността ще наложи ново затягане на коланите.

По думите му икономиката е нараснала с 1,1 процент през първата половина на годината, в сравнение с 2 процента прогноза на правителството за 2018 г. и 1,6 процент растеж миналата година.

Диас-Канел призова за по-усърдна работа, за да се подобри икономиката и "постепенно да се възстанови финансовата надеждност на страната

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
15
 
! Отговори
Ква работа у Куба бе преди 5 години
Пачанга - си, трабахо - но!