Медици смятат: Повечето витамини са...безполезни

Витамин С не бори простудата, липсата на D не влияе на мозъка
23 юли 2018 15:49, Анисия Иванова
24
Медици смятат: Повечето витамини са...безполезни
Снимка: архив Reuters

Медици смятат, че въздействието на повечето витамини върху организма е силно преувеличено, съобщи Лайф. Членове на Американската асоциация на кардиолозите извършили изследване, което показало незначително въздействие на повечето витамини върху човешкия организъм.

Въз основа на анализ на пуснатите на пазара мултивитаминни комплекси, медиците заключили, че съдържащите се в повечето биоактивни добавки витамини B, C и D на практика са безполезни.

В рамките на изследването било констатирано, че като източник на "нормални" витамини, други полезни вещества и микроелементи могат да се използват единствено натурални продукти, а фармацевтичните препарати не оказват почти никакво въздействие, като по-специално витамините А, С и Е се приемат от организма само при консумация на зеленчуци и плодове.

При това витамин С не допринася за бързо оздравяване при простуда, отбелязват медиците.

По-рано бе изяснено, че недостигът на витамин D не влияе върху състоянието и здравето на мозъка, макар да бе смятан за една от причините за развитие на болестта на Алцхаймер.

Резултатите от изследването са качени на сайта Business Insider.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
JJivanov личен опит преди 5 години
Като студенти лично пострадахме от витамин Ц. тренирахме три пъти седмично по три часа вечер и поне два пъти плуване .В петък ,събот аи неделя тренировки походи в планините.измамиха ни ,че ако пием витамин Ц сичко наред. След спиране на пиене организма три до 7 дни получаваше стрес.СЛедваше хрема ..Минахме на виетнамски сокове вкл от лимон и ананас.нямаше проблеми.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Витамина е полезен само ако ти липсва. Ако не ти липсва не ти помага, а хипервитаминйозата дори може да е вредна.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГАДОРЯН-Какво си тренирал и колко си висок при 138 кг подкрепям те че може на години да си по здрав отколкото на младини аз на близо 30 се чубствам силен,енергичен и агресивен като на 15 години процесите ми на стареене са с 15-20 години на зад но аз не пия и не пуша и имам страшен ген от баща ми само трябва да увелича тренировките и да почна да бягам а не само с тежести.Друго вземаш ли стеройди или др.синтетични хормони аз не,но за вбъдеще не изключвам много военни действия ме чакат.
19
0
 
2
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 5 години
Витамин C е добро средство за профилактика на рака! Носе крие сещате се защо. Пия го от дете по заръка на майка ми. Сега пак пия. Пия и мултивитамини. Супер се чувствам. Днес изгорих двигателя на бягащатс пътечка във фитнеса. Бвгах 35 мин на 8 скорост и това след 2 часа вдигане на тежести по 100 килограма в серии. Тежа 138 кг. Смятайте в каква форма съм. А си мислех че след 40те ще съм развалина. Слава богу дали генетично дали режима ми, съм в по добра кондиция от като бях на 22 и тренирах карат
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
витамините са необходими,дали обаче изкуствено създадените са усвоими не зная,но ако 20% се усвояват пак е добре като добавка към храненето,но човек никога не знае кой точно му липсва,че да го приема,по-добре е качествена и разнообразна храна
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето как се прави claim (твърдение) на опаковката: Научна връзка: Калций и костиХрана (прясно мляко): Млякото поддържа нормалната дейност на костите. (недоказано)Хран. добавка (с Калций): Добавката МОЖЕ ДА ПОНИЖИ риска от остеопороза. (недоказано)Лекарство (реално действащо химично вещество с или без Калций): ХХХ ПРЕДПАЗВА от остеопороза. (тествано върху хора 10на години и доказаноТа така и с витамините. Това че има някаква научна връзка не значи, че преяждането с тях ще промени нещо реално.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялостното разбиране е объркано. Например, пушачите НЕ ТРЯБВА да консумират прекалено много витамини и минерали. Не при всички витамините са нещо полезно. Второ, за много от хран. добавки не е доказано, че въобще биват усвоявани от организма. От невитаминозните любимото ми е "Вода с колаген", от който не остава и помен в стомаха. Трето, повечето витамини се набавят с храната. Добавките са нужни на третия свят. Западният човек произвежда най-скъпата урина в света.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все повече глупости пишат,извора на глупостта им е неизчерпаем,хаха!Без витамин Д се получава рахит,вит.Д се получава от слънцето или изкуствено чрез приемане на капки витамин Д с мляко,съдържа се и в мазнината на някои риби,само да не се прекалява с капките,че също е вредно,но без витамини човек е загубен.
14
2
 
7
 
! Отговори
Комунист преди 5 години
Бай *** разбирал сега и от медицина, малей, колко сте прости не е истина :D
13
0
 
6
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
"Резултатите от изследването са качени на сайта Business Insider"Ясно - част от войната между фармакобароните!Ако беше наука, щеше да е публикация на АНА в сериозно медицинско списание. Веднага да се отнеме Нобеловата на Лайнъс Полинг!
12
3
 
2
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЯТ ЕВРЕЙТЕ!!! преди 5 години
До 11 -Значи ние не говорим за това че само ще увеличават продължителността на живота а и младостта хора на по 100 ще изглеждат и ще се чустват като на 40 години това не е измислица а факт Сащ са най-умната и иновативна нация в света 230 000 000 бели европеици от северна Европа предимно и 100 000 000 африканци и латиноси както и др.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДА ЖИВЕЯТ ЕВРЕЙТЕ!!!Виждал ли си 100 годишен човек, виждал си, а сега си представи още 60 или повече години. Благодаря, ама не. Колкото и да се мъчат само с работа не става, трябва мнооого време и то благоприятно. Както се казва, божа работа
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докторската шизофрения не е шизофрения. Днес може да не е полезно, но утре ще е
9
4
 
17
 
! Отговори
Серж Гнабри преди 5 години
До АнонименПрав си! Витамин "C" лекува всички вируси, абсолютно всички! Лекарите неслучайно забраняват прекомерната му употреба - причината е ниската цена и високия ефект, с който помага на болния, а това от своя страна означава крах за фармацевтичната индустрия. При симптоми на вирус ударни дози от по 10, дори 20 грама витамин "C" го борят за денонощие. Няма да коментирам пусканите от "лекарите" клишета, че уврежда бъбреците.
8
3
 
15
 
! Отговори
777 преди 5 години
Сериознооо???Затова пък ваксините са мнооого полезни!
7
2
 
8
 
! Отговори
Милко преди 5 години
Прясно изцеден сок от два-три лимона минимум на ден и самолета е все във въздуха!
6
11
 
6
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЯТ ЕВРЕЙТЕ!!! преди 5 години
Сащ са номер 1 в света не само като икономика но и като медицина!Илън Мъск и не само той работи по медикаменти за безсмъртие или поне увеличаване на човешкия живот до 160 години и нагоре.
5
6
 
0
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЯТ ЕВРЕЙТЕ!!! преди 5 години
До Асептичен-Много пари ти искат за тези става ти осигурен ли си?Знам че износи ли се тазобедрена става няма спасение дори мъже в младостта си здрави като бикове след 60 така падат от тазобедрените стави...лично аз съм привърженик на витамин Д и на алантоин от охлюви въпреки че нямам никакви здравословни проблеми профилактично се вземат по принцип Дека Дураболин + хормон на разтежа се взема след 40 годишна възраст за възтановяване на сухожилията и ставите но под лекерски контрол.
4
2
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Естествените действат! За другите - на дядо Боже не можем му взе занаята...
3
1
 
15
 
! Отговори
Бай Х преди 5 години
на "Членове на Американската асоциация на кардиолозите" ще вярвамто ако може все повече болни и повече лекарства да се продоват най-добренаскоро побликуваха изследване поръчано от на Голдън сакс с което докозвот че пълното излекуване на пациентите води до огромна загуба на фармацифтичните компании ставаше дума за една конкретна производител на лекарство за черният дроб-все едно откримат топлаат водаи после вярвайте на такива статии