С носталгия към диктатурата: Това ли е бъдещият президент на Бразилия?

Жаир Болсонаро е сочен за месия в раздираната от скандали страна
23 юли 2018 20:15, Красимир Ангелов
12
С носталгия към диктатурата: Това ли е бъдещият президент на Бразилия?
Снимка: Reuters

Хомофобски изказвания и скандални упреци към жените, придружени с речи срещу абортите, демонстрация на носталгия по военната диктатура... Това е образът на политик в XXI век, който въпреки злобния си език, е обожаван от милиони бразилци, което го прави един от фаворитите за президентските избори през октомври.

За противниците му, 63-годишният депутат Жаир Болсонаро изглежда като плашило на крайната десница, което засилва напрежението в силно разделена Бразилия, пише в свой анализ "Франс прес".

Но на фона на това поддръжниците му го смятат за "спасител на Родината в опасност". Апропо, второто му фамилно име е "Месиас", "месия" на португалски, а най-запалените му фенове го наричат "о мито" ("митът").

Мит, поддържан с експертна употреба на социалните мрежи и на малки провокационни изрази за медиите.

Със зелени пронизващи очи и грижливо сресани посивяващи коси, бившият армейски капитан е незасегнат от лавината от корупционни скандали, разкъсваща Бразилия. Той обича да изпробва популярността си на летищата, където негови привърженици редовно го спират за позиране за селфита.

"Болсонаро е светлината в края на тунела. Той е единственият кандидат, който наистина представлява бразилския народ, за да се отървем от корупцията", заяви пред АФП една от неговите поддръжнички, Агнес Плошарски, 47-годишна рекламна агентка, на летището в южния град Куритиба.

Жаир Болсонаро получава подкрепата на близо 20 на сто от имащите намерение да гласуват, което би го поставило начело на първия тур на президентските избори, но все пак на този етап социолозите не виждат да печели втория тур. Той е особено популярен сред младежите (26 на сто) и сред най-богатите, като флиртува и с евангелистите, особено с яростните си речи против абортите.

Политическата линия на Жаир Болсонаро е неясна, както показват множеството промени на политическата му принадлежност през годините. Програмата му в икономическата сфера е също толкова мъглява. Въпреки това пазарите почват да го приемат насериозно, докато популярността му в проучванията расте.

Водеща в програмата му е борбата срещу несигурността. "Да се даде право на носене на оръжие на добрите хора", призовава той във видеозапис, публикуван в социалните мрежи.

Подемайки класическия мотив на радикалната десница "всичките са корумпирани", той опитва да се постави над мелето. Но за разлика от Доналд Тръмп, с когото често го сравняват, Жаир Болсонаро вече има зад себе си дълга политическа кариера: той е депутат от 1991 година.

"Той говори за "политиците", сякаш не е част от този свят. Успял е да си създаде имиджа на силен лидер, придържащ се към твърдата линия, който ще се бори с корупцията", обяснява Микаел Моалем, професор по право във фондация Жетулио Варгас.

Роден през 1955 г. в Кампинас, близо до Сао Пауло, в семейство от италиански произход, Жаир Болсонаро е изкарал по-голямата част от политическата си кариера в Рио де Жанейро, където беше избран за общински съветник през 1988 г. и три години по-късно спечели първия си мандат за федерален депутат. В парламента Жаир Болсонаро се отличи повече с гафовете си в пленарната зала, отколкото с проектозаконите, като за 27 години е успял да прокара само два.

През 2014 г. той предизвика скандал, нападайки грубо лявата депутатка Мария до Розарио. Болсонаро й каза, че "не заслужава" да я изнасили, защото е "прекалено грозна". Две години по-късно той похвали човек, изтезавал задържани по време на военната диктатура (1964 - 1985 г).

Болсонаро прави и все повече хомофобски изказвания: в интервю за сп. "Плейбой" през 2011 г. той заяви, че предпочита синът му "да умре в катастрофа", отколкото да научи, че е хомосексуален.

Въпреки че през последните няколко месеца изказванията му са по-сдържани, той не става по-приемлив в очите на традиционните партии с оглед на възможен съюз преди втори тур.

"Тъй като електоратът е много разпръснат, без нито един един кандидат, който да има сериозно преимущество в проучванията на общественото мнение, не се знае дали ще може да привлече гласовете, дадени за тези, които бъдат елиминирани на първия тур. Това не е обединяващ кандидат", казва Микаел Моалем.

Ако той не постигне целта си, има кой да поеме щафетата: тримата му синове са избрани на различни политически постове - единият редом с него в националния парламент, друг - в общинския съвет, а третият - в парламента на щата Рио де Жанейро, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
9
 
! Отговори
Любомир Цветков преди 5 години
До Чавдар ВасилевАз имам бразилско гражданство от 1986гГласувал съм на всички избори до сега.Гласувах три пъти на президентски избори за бившите управляващи от Работническата партия. През 2002 и 2006 за Лула да Силва и 2010 за Дилма Русеф. През 2014 за Аесио Ниевес- дясноцентрист победен от Русеф. От 5-6 години съм тотално огорчен от бившите управници заради огромните размери на корупция. На тези избори ще дам гласа си за Жаир Болсонаро, защото той е правилният човек. Времето му настъпи.
11
0
 
9
 
! Отговори
Чавдар Василев преди 5 години
До Любомир ЦветковСлед всичко казано от вас относно политическата ситуация в Бразилия смятате ли, че човек като Жаир Болсонаро наистина трябва да стане президент и защо ?
10
0
 
9
 
! Отговори
Любомир Цветков преди 5 години
До Чавдар ВасилевНа тези президентски избори ще участват най-вероятно 15 кандидати. Най-големи шансове за победа имат Жаир Болсонаро- крайнодесен конгресмен, Марина Силва- лявоцентристка бивша екоминистърка и бивша сенаторка, Чиро Гомес- крайноляв бивш конгресмен и бивш финансов министър и Жералдо Алкмин- дясноцентристки бивш губернатор на Сао Пауло. Други кандидати са Алваро Диас- центристки конгресмен и бивш губернатор на Параня и Енрике Мейрелеш- центристки бивш финансов министър.
9
0
 
10
 
! Отговори
Чавдар Василев преди 5 години
До Любомир ЦветковГ-н Цветков навярно следите и кампанията за президентските избори, кажете ми информация за основните кандидати и също дали Жаир Болсонаро има реален шанс за успех.
8
0
 
9
 
! Отговори
Любомир Цветков преди 5 години
До Чавдар ВасилевЖивея в Бразилия от 1980г. Ожених се за бразилка и имаме 2 сина и 4 внуци. На 59 години съм. Работех като електроинженер до април 2018г когато се пенсионирах.Демокрацията както знаете в страната се възвърна през 1985г. Оттогава до сега на президентския пост се изредиха седмина души: Жозе Сарней (1985-1990), Фернандо Колор (1990-1992), Итамар Франко (1992-1995), Фернандо Кардосо (1995-2003), Луис Инасио Лула да Силва (2003-2011), Дилма Русеф (2011-2016) и Мишел Темер от 2016г
7
0
 
9
 
! Отговори
Чавдар Василев преди 5 години
До Любомир ЦветковГ-н Цветков, бихте ли ми отговорили ако желаете откъде сте запознат със всичко случващо се в Бразилия. И също Жаир Болсонаро откога стана толкова популярен, че дори има шанс да стане президент на страната.С уважение: Чавдар Василев/Ваш сънародник/
6
0
 
10
 
! Отговори
Любомир Цветков преди 5 години
Вече почти 40 години моят живот е между България, Бразилия, САЩ, Русия, Франция и Австралия. Запознат съм със политическите процеси в Бразилия и на 70 % смятам, че именно Жаир Болсонаро ще стане следващият президент на Бразилия за периода 2019-2023.
5
0
 
9
 
! Отговори
Чавдар Василев преди 5 години
Жаир Болсонаро много скоро ще се присъедини към групата на консервативните, националистически и социалистически лидери като Тръмп,Путин, Ердоган, Вучич, Орбан, Курц, Бабиш, Нетаняху, Ким Чен Ун, Си Дзин Пин, Мун Дже Ин, Абе, Моди, Дутерте, Андрес Обрадор, Иван Дуке, Асад, Ас-Сиси, Абас, Джузепе Конте, Ципрас, Заев, Мигел Диас-Канел, Педро Санчес, Мило Джуканович, Игор Додон.
4
1
 
9
 
! Отговори
Миро преди 5 години
Жаир Болсонаро е поредният пример за политик от консервативните и националистически среди които се борят да спечелят дадени избори. Дано да има успех, особено след катастрофалното левичарско управление на Дилма Русеф. Болсонаро, подкрепям те. Ти си бразилския Доналд Тръмп.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може и Сидер Вайвода.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз викам да им пратим бат Бойко ...
1
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма шансове.