Скандал: Спряха китайски ваксини извън стандарта

Започва разследване, Пекин иска "тежки санкции"
23 юли 2018 14:12, Анисия Иванова
9
Скандал: Спряха китайски ваксини извън стандарта
Снимка: БТА

Китайският премиер Ли Къцян призова за "тежки санкции" и "нулева толерантност" след нов скандал с ваксини, който доведе до срив при акциите на фармацевтичните компании в страната, предаде Франс прес.

Китайската служба за храните и лекарствата (China Food and Drug Administration) обяви вчера, че е спрялa производството на ваксини срещу бяс на голяма компания - Чанчун Чаншън (Changchun Changsheng), след като при инспекция са открити фалшифицирани данни и други проблеми.

Фирмата е "прекрачила червената линия на етиката", каза Ли Къцян. Той оповести създаването на правителствена комисия за разследване, която да извади на бял свят практиките на целия сектор.

"Няма значение кои са замесените компании или хора, те ще подлежат на тежки санкции и ние ще покажем нулева толерантност", заявява Ли Къцян в комюнике, публикувано снощи на сайта на правителството.

Скандалът предизвика лавина от статии и коментари, които засилиха страха и гнева на обществото, което в по-голямата си част определя националната фармацевтична индустрия като слаба.

Акциите на основните китайски производители на ваксини се сринаха днес. На борсата в Шънчжън три от компаниите отчетоха максимално допустимия спад от 10 процента - Уолвакс биотекнолъджи (Walvax Biotechnology), Шънчжън кантай (Shenzhen Kangtai) и Чунцин Чжъфей (Chongqing Zhifei).

Компанията майка на Чанчун Чаншън, която е в центъра на новия скандал, също отчете спад от 10 процента на котировките си. Тя е вторият най-голям производител на ваксини против бяс в Китай.

Регулаторният орган обяви, че инкриминираните дози не са напуснали завода на компанията. Медиите в страната обаче твърдят обратното и родители са обезпокоени от прилагането на ваксини, неотговарящи на стандартите, върху децата им.

Освен това северната провинция Хъбей съобщи днес, че 150 000 души са били ваксинирани срещу дифтерия, тетанус и коклюш с по-ниско качество ваксини, произведени от друга компания.

Всекидневникът "Глоубъл таймс", който е близък до властта, пита в редакционното си каре как заподозрените продукти са все още на пазара след толкова скандали.

"Хората не разбират защо властите не са спрели производството на ваксина, която е с по-ниско качество", се пита вестникът, прицелвайки се срещу "вялия контрол и твърде леките санкции". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
има инвазия преди 5 години
Новата техника позволява поименно патогенизиране,облъчване ,активизиране ,мутагенизиране на всяка доза ваксина ..ползват обикновенна техника вкл джобни телефони с холограми в тях.Личните документи са претъпкани вече с нарочно вградени съоръжения ..вкл със AIDS activators.В лаболатории и заводи има огромен брой вредни съоръжения вкл камери,обемни скенери,луминисцентни високо вредни лампи облъчващи с микролептонни потоци ..
8
0
 
1
 
! Отговори
Иванов bUlgaria преди 5 години
През 2004 година нагли престъпници провеждаха широко рекламирана акция "птичигрип".Целта бе заразяване а обемно патогенизирани порази маскирани като" ваксини" на милиарди хора вкл в САЩ,Китай ,Виетнам<Сингапур,Тайланд..Сринахме им медиините манипулатори за 6 дни от 29.02.2004 до 6 март 2004 спасихме милиарди от трайно нелечимо заразяване.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Жокер - отговор 2)
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10 години Китай ще доминира във фармацевтичната индустрия. Та зад тази новина има две възможности:1) Опит от страна на някой да спре развитието на Китай (Тръмп открито се опитва в други отрасли)2) Китай като цяло има по-ниски стандарти и с цел "развитие" е способна да прави недосмислици. Пример: Япония направи влак-стрела. И Китай направи влак-стрела за отрицателно време, за да не изостава, и еуфорията завърши фатално с един от най-тежките инциденти в Азия!
5
0
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Бият ти една такава ваксина и ставаш на същински Чан-чун Чан-шън...
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Eдва ли, ако Партията се застъпи за ценния си кадър.БРИКС, дрогаре, БРИКС!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ги изкарат на Тян Ън Мън май......
2
0
 
3
 
! Отговори
Becker преди 5 години
Лоши капиталисти
1
0
 
7
 
! Отговори
Баце преди 5 години
Виваком изтрещя, няма връзка.