Герои! Австралия приветства спасителите от пещерата

Вие дадохте пример на всички ни, заяви преимерът Търнбул
24 юли 2018 14:22, Красимир Ангелов
4
Герои! Австралия приветства спасителите от пещерата

Австралия почете с официална церемония деветима души, помогнали за спасяването на тайландския младежки футболен отбор, останал блокиран с дни в наводнена пещера, предаде Ройтерс.

На събитието австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви, че екипната работа на тези хора трябва да е пример за световните лидери.

Още по темата
В спасяването на 12-те момчета от отбора "Глиганите" и техния треньор се включиха водолази и доброволци от цял свят. Последният спасен от групата беше изведен от пещерата в северната тайландска провинция Чианг Рай на 10 юли.

Премиерът определи спасителните действия като изключително международно усилие. "Да можеха и лидерите да си сътрудничат като вас. Вие дадохте пример на всички ни", заяви Търнбул на събитието, в присъствието на тайландския посланик.

Австралийският генерал-губернатор Питър Косгроув връчи второто най-високо австралийско държавно отличие за смелост - Звезда за храброст - на анестезиолога Ричард Харис и ветеринаря Крейг Чалън, които се отказаха от плановете си за почивка, за да изиграят централна роля в тази мисия.

На Харис беше поверена оценката на здравословното състояние на момчетата и грижата за упояването на децата преди извеждането им от пещерата. Той съветваше също властите какви спасителни методи да бъдат използвани. Харис беше последният човек, напуснал пещерата. Малко след приключването на драмата, той научи, че е починал баща му.

Чалън помогна на момчетата да се научат как да използват оборудването по време на спасяването.

В операцията по изваждане на отбора участва ядро от 18 души, включително 13 чуждестранни водолази.

Косгроув връчи отличия за смелост и на шестима полицаи и офицер от военноморските сили, участвали в мисията. Спасителите бяха "удивителни, вещи, неуморни, състрадателни и смели", отбеляза той.

Одисеята на момчетата на възраст между 11 и 16 години и техният млад треньор започна на 23 юни, припомня БТА. Те прекараха девет дни блокирани в наводнената пещера, преди водолазите да стигнат до тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доколкото ми е известно, лекарят наистина има огромна заслуга за спасяването на децата и дори е стоял с тях 2 дена в пещерата, докато ги извадят. Така че той заслужава напълно отличието. За другия бях чела, че е бил заедно с него на почивката, не знаех и че той е участвал. Но все тая, анестезиологът със сигурност заслужава наградата и всичкото уважение на света, че е извършил подобен подвиг. Последните изкарани от пещерата са именно той, и двамата тюлена стояли с децата през цялото време!
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преигран театър.За спасяването на 10 човека се събраха 2000 спасителя.Тъй като очевидно нямаше за спасяване за всички спасители дори стигнаха до обиди в хомосексуализъм и педофилия.Дали не им дават некви нркотици или да ги облъчват с нещо?Вие бихте ли пътували 10000 километра за да вадите от неква дупка некви тъпaци?
2
0
 
14
 
! Отговори
Пипи преди 5 години
Поздравления за смелчаците.
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Друго отношение имат всички там към живота. Евала.