Кризата във Венецуела върви към милион процента

Ситуацията напомня Ваймарската република през 1923 г.
24 юли 2018 12:19,
51
Кризата във Венецуела върви към милион процента
Снимка: Rеuters

Тежката икономическа криза, в която Венецуела се намира, върви стремглаво надолу. Черните прогнози на Международния валутен фонд (МВФ са, че инфлацията в страната може да стигне един милион процента до края на тази година.

Положението в южноамериканската държава е сравнимо с ръста на цените във Ваймарската република (названието на германската държава в периода 1918/19 – 1933 г., през кризисната 1923 г., посочва МВФ в анализа си за перспектива за страните от Латинска Америка.

Очаквана инфлация от 13 000% до края на годината беше посочена в априлския доклад на МВФ. Още тогава обаче авторът - анализаторът на МВФ Алехандро Вернер, нарече кризата във Венецуела една от най-големите в историята на съвременната икономика, предава DPA, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

В последния си доклад фондът оценява, че правителството на президента Николас Мадуро ще продължи да финансира бюджетните дефицити, като увеличава размера на изразходваните средства.

Това би трябвало да ускори инфлацията още повече, смята Вернер, който прогнозира и спад на брутния вътрешен продукт на страната от 18% през 2018 г. През април се прогнозираше спад на БВП от 15 на сто.

Развитието във Венецуела събуди спомените за хиперинфлацията в Германия, твърди Вернер. След изгубената Първа световна война (1914-1918 г.) редуващите се правителства във Ваймарската република финансират разходите за военните усилия с дългове и по-високо обращение на хартиени пари.

В края на войната Райхът имаше дълг от 150 млрд. марки. Вместо да действат правилно от фискална гледна точка, правителствата са издавали все повече банкноти. Един литър мляко е струвал скоро до 26 млрд. марки, а един хляб - 105 млрд. марки.

Въпреки че Венецуела разполага с най-високите петролни запаси в света, все повече хора в страната гладуват. Липсва и валута, нужна за вноса на хранителни стоки и лекарства.

Причините социалистическата държава да изпадна от години в тежка икономическа криза и криза на доставките, са лошо управление, корупция и сравнително ниската цена на петрола .

Още икономически новини в Investor.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.