Кризата във Венецуела върви към милион процента

Ситуацията напомня Ваймарската република през 1923 г.
24 юли 2018 12:19,
51
Кризата във Венецуела върви към милион процента
Снимка: Rеuters

Тежката икономическа криза, в която Венецуела се намира, върви стремглаво надолу. Черните прогнози на Международния валутен фонд (МВФ са, че инфлацията в страната може да стигне един милион процента до края на тази година.

Положението в южноамериканската държава е сравнимо с ръста на цените във Ваймарската република (названието на германската държава в периода 1918/19 – 1933 г., през кризисната 1923 г., посочва МВФ в анализа си за перспектива за страните от Латинска Америка.

Очаквана инфлация от 13 000% до края на годината беше посочена в априлския доклад на МВФ. Още тогава обаче авторът - анализаторът на МВФ Алехандро Вернер, нарече кризата във Венецуела една от най-големите в историята на съвременната икономика, предава DPA, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

В последния си доклад фондът оценява, че правителството на президента Николас Мадуро ще продължи да финансира бюджетните дефицити, като увеличава размера на изразходваните средства.

Това би трябвало да ускори инфлацията още повече, смята Вернер, който прогнозира и спад на брутния вътрешен продукт на страната от 18% през 2018 г. През април се прогнозираше спад на БВП от 15 на сто.

Развитието във Венецуела събуди спомените за хиперинфлацията в Германия, твърди Вернер. След изгубената Първа световна война (1914-1918 г.) редуващите се правителства във Ваймарската република финансират разходите за военните усилия с дългове и по-високо обращение на хартиени пари.

В края на войната Райхът имаше дълг от 150 млрд. марки. Вместо да действат правилно от фискална гледна точка, правителствата са издавали все повече банкноти. Един литър мляко е струвал скоро до 26 млрд. марки, а един хляб - 105 млрд. марки.

Въпреки че Венецуела разполага с най-високите петролни запаси в света, все повече хора в страната гладуват. Липсва и валута, нужна за вноса на хранителни стоки и лекарства.

Причините социалистическата държава да изпадна от години в тежка икономическа криза и криза на доставките, са лошо управление, корупция и сравнително ниската цена на петрола .

Още икономически новини в Investor.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
АЗ ТАКА МИСЛЯ !!! ТОЗИ ПЪТ ЧЕ ГЕВАРА ЩЕ ПОБЕДИ АГЕНТИТЕ НА ЦРУ !!!!!!
46
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социализма е по-зле даже и от война.
45
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия е била разсипана от войната, Венецуела от социализма.
44
2
 
6
 
! Отговори
До 47 преди 5 години
Сравнението ти е меко казано тъпo. Онази германия в онези години е една държава разсипана от военни заеми и репарации.
43
3
 
5
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Венецуела за студентите по икономика е една чудесна епруветка която могат да наблюдават и на която могат да си базират димпломната работа.
42
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От там можем да внасяме жени. Ще бъдат добра конкуренция на местните кифли.Непретенциозни,послушни,готови да живеят работят и раждат с малко пари.Ще вдигнем прирастът много бързо.Лошото е че това не е съвсем вярно за там,че едва ли не умират от глад.Всички са доста дебели.
41
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами нормално. КОМУНИЗЪМ! Навсякъде където е това чудо, все е глад, кражби и едни хора тъпчат народа. Нали гледате нашите комунисти какво правят?
40
8
 
10
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
МВФ И СВЕТОВНАТА БАНКА СА ЕВРЕЙСКОАМЕРИКАНСКА ГНУСНА ДАЛАВЕРА !!! ТУРЦИЯ НАПРАВИ СДЕЛКА С ИРАН И ВЕДНАГА СЕМИТИТЕ БАНКЕРИ УДАРИХА ЛИРАТА !!! СМЪРТ НА ДОЛАРА И НЕГОВАТА ДЪРЖАВА !!! НО ЗАКОНИТЕ НА КАПИТАЛИЗМА СА НЕИЗБЕЖНИ И ЗА ВАС АМЕРИКАНОИДИ !!!! САМОФИНАНСИРАНЕТО ,ЧРЕЗ ВОЕННАТА ВИ ПРОМИШЛЕНОСТ Е ОБРЕЧЕНО ОБЕКТИВНО !!!
39
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 40 Чавес толкова много пречеше да възседнат питрола и да цицат, че малко го " починаха". Заплюят ли си нещо- кръв и сълзи!
38
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С ниската цена на нефта, САЩ нанасят удар по Русия и Венецуела. Правят го не за пръв път. Ако САЩ постигнат целите си, цената на нефта ще скочи няколко пъти, във Венецуела ще настане "рай" и баламите ще кажат - виновни за кризата във Венецуела са предишните, вижте какво става като САЩ ги подмени със свои протежета.
37
8
 
9
 
! Отговори
колега преди 5 години
До преди 10 години Венецуела беше най- развитата държава в Южна Америка. Стандарта им беше висок, всичко вървеше добре. Това беше трън в очите на САЩ и Англия(включвам и тях защото имат огромни интереси в петролната промишленост). Президента Чавес обаче се оказа неподкупен, затова беше оплют от целия"западен" свят, а той постоянно им показваше среден пръст, изключително интелигентно се подиграваше с тях. Преди няколко години той почина от рак...резултата е на лице! Поробиха народа...
36
1
 
13
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До КонстантинКонстантине, нищо не се крие от медиите!! Обратното е! Медиите се крият от проблемите!Журналистите в България понякога са такива кухи ***, че изобщо не им дреме за каквито и да е проблеми, освен да си запълни пртедаването с нещо и да си оправя собствения живот.
35
15
 
8
 
! Отговори
Константин преди 5 години
Не знам ние какво можем да кажем за Венецуела, ама ние да не сме по-добре? Вижте във всяка сфера има проблеми, които се крият от медиите!
34
2
 
0
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До ПффффНа кого ще ги дадат?
33
5
 
5
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 5 години
кога ще разберете че петрола свърши в Венецуела! Той е на хартия. Това което имат е само шлака която става за фармацията но не за гориво. ЗАЩОТО Венецуела ФАЛШИФИЦИРАШЕ десетилетия че е НАЙ БОГАТАТА на запасиПросто защото износа се определя от запасите. Това са правилата наложени от международната общност. Колкото по големи залежи имаш толкова повече ти се позволява да продаваш на маждународния пазар. Защото не искате да сипваме 1л за 1 цент и да свърши петрола. И точно затова са тия правила
32
8
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Трагедията на социалистическата Венецуела е неоспорима , гледам червените мишоци-тролчета са свили ушенца и мълчат като бити г-зове , даже и минуси не слагат !
31
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мадуро да ме хване за ухото!
30
7
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Нали искаха социализъм , сами си го избраха Мадуро ! Още по-зле.ще стане ! И тук кака Кори да вземе власта и да няма начин народа да я махне , ще стане същата работа , като във Венецуела !!!
29
5
 
13
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Като се овластят прости популисти така става!
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност проблемите им тръгнаха с национализацията на петролните предприятия преди няколко години и назначаването на крайно некомпетентни, но "наши" хора в управлението. Халал да са им социализмът и народната власт