Огнен ад! Над 20 души загинаха при пожари около Атина

Ситуацията излиза извън контрол, тревожи се Ципрас
Обновена: 24 юли 2018 07:38 | 24 юли 2018 07:00, Красимир Ангелов
8

Снимка: Reuters

Над 20 души са загинали в пожарите, бушуващи около гръцката столица Атина, съобщи тази нощ по телевизията говорител на гръцкото правителство, цитиран от Франс прес.

Повечето жертви са попаднали в огнения капан в района на курортното градче Мати, на 40 км североизточно от Атина, в домовете или в колите си, добави говорителят. Ранените са над 104, 11 от тях тежко, 16 от пострадалите са деца.

"Време е за борба срещу пламъците", заяви по-рано премиерът Алексис Ципрас, който съкрати посещението си в Босна и Херцеговина, за да се върне в Атина. По думите на премиера ситуацията с огъня излиза извън контрол.

Ципрас добави, че 600 пожарникари са били разгърнати вчера по трите огнени фронта. Два от тях са продължили да се разрастват през нощта около Мати и на около 55 км от западно от столицата, близо до Кинета, покрай магистралата към Коринтския канал. Спасителните операции по въздуха, с участието на осем самолета и девет хеликоптера, са прекратени през нощта.

Ципрас изрази тревога от едновременното пламване на пожарите, което породи предположения, че може би те са криминални, посочва АФП.

Девет катера на бреговата охрана, два военни кораба и десетки частни лодки, подпомагани от военни хеликоптери, са мобилизирани на пристанището Рафина, недалеч от Мати, за евакуация на граждани и туристи, избягали от огнената стихия по плажовете и в морето, добави той. Те са прехвърляни в хотели и военни обекти.

Въпреки това гръцката брегова охрана съобщи, че са намерени четири тела в морето близо до едно от местата, на което бушуват опустошителните пожари край гръцката столица, предаде Асошиейтед прес. Така броят на жертвите на стихията достигна 24 души. Четирите трупа са на дете и три жени.

Заради жертвите президентството отмени приема, който трябваше да се състои тази вечер по повод на възстановяването на демокрацията в Гърция през юли 1974 г.

Според генералния секретар на Гражданската защита Янис Капакис пожарите са раздухвани от ветрове със скорост до 100 км/ч, което прави ситуацията екстремна.

Температурите в Гърция достигат 40 градуса по Целзий и според метеорологичната служба условията ще останат трудни и днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
firebg преди 5 години
Ужасно наистина
8
0
 
9
 
! Отговори
А стига бе! преди 5 години
Долните, не ви ли е срам да политизирате такава трагедия?! Климатът се променя на зле, гръцките строителни предприемачи всяко лято наемат албанци да им разчистват терени за строеж, а ние съседите защо дремем, а не се стечем да помогнем? Турция и Италия къде са с хеликоптери? Дано природата се смили над тях и да им прати обилни дъждове още днес.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Климатик ПутинДЯВОЛЕ ФАЛШИВ ПУТИН И ПУТИНОФИЛИТЕ ДА ГОВОРЯТ ЗА ЕВАНГЕЛИЕТО И БОГА КАКВА ДЕМАГОГИЯ!
6
6
 
5
 
! Отговори
ЩЕ ПЛАЩАТЕ преди 5 години
КАТО НЯМА ДЪЖД ЯЖТЕ ОГЪН :D
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като няма какво да кажете, замълчете бре, говедоиди!
4
3
 
12
 
! Отговори
Румелито преди 5 години
По мнение на гръцки граждани, пожарът е дело на турски мекерета-агенти на Ердоган. България вече пострада с животните,,,,,, да Внимаваме
3
12
 
4
 
! Отговори
Филотей Филопатор преди 5 години
ЗЕВС, ИЕХОВА И БУДА ДА ПОМАГА НА МАЙКА ГЪРЦИЯ СРЕЩУ ИЗПРАТЕНИТЕ И ВРАГОВЕ ОТ ТУРСКИТЕ ИСЛЯМСКИ АЗИАТСКИ СЛУЖБИ... А МОЖЕ И ФИРОМО-СКОПЯНИ ДА СА ПАЛАЧИТЕ НА ОГАНИТЕ.НИЕ ЩЕ ГИ ОТКРИЕМ, И ЩЕ ГИ ЗАПАЛИМ ТЯХ И РОДЪ ИМ .
2
23
 
12
 
! Отговори
Климатик Путин преди 5 години
Изгониха 2 руски дипломата и бог ги подбра! В Швеция температури от 34 градуса и пожари дори в полярни ширини! Всичко се омота!
1
20
 
13
 
! Отговори
Орце преди 5 години
Северна Македония, а!?