Време ни било за еврозоната, ставали сме все по-готови

Валутният борд бил изключително успешен
Обновена: 25 юли 2018 12:31 | 24 юли 2018 20:24, Камелия Цветанова
21

Брюксел реши, че до една година България може да очаква да бъде приета в т.нар. "чакалня" на еврозоната. Преди това обаче, трябва да се присъединим към банковия съюз, а подготовката за членството допълнително ще забави целия процес.
Още по темата
"Все по-готови ставаме. Сценарият е един – минаваме през едногодишен преходен период, в който се провежда проверка на банковия сектор. След това можем да влезем в еврозоната. Банките ни са си научили урока след кризата през 2008 година. Възможно бързо да преминем през преходния период. Има политическа амбиция да влезем в еврозоната, особено след успешно европредседателство", обясни икономистът и финансист Борис Петров.

В студиото на "Денят ON AIR" с водещ Николай Кръстев той подчерта, че фиксираният ни курс към валутния борд е изключително успешен, тъй като ни дал стабилност по отношение на инфлацията и предвидимост спрямо бизнес инвестициите

"Присъединяването към еврозоната означава и прекратяване на действието на този борд. Той ни даде гъвкавост на икономиката, благодарение на която ще можем по-лесно да се конкурираме с Европа. Бащите му бяха изключително далновидни, че направиха сключването на борда към германската марка", изтъкна още Петров.

Според госта трябва да влезем в еврозоната с абсолютно същия курс на лева и то до последната цифра след запетаята.

"Проблемите на пенсионерите няма да се решат, нито задълбочат с промяната на валутата. Техните проблеми могат да се решат със структурни реформи. На българския трудов пазар има един проблем – дефицит на кадрите. Това трябва да се реши, чрез промени в средното и висшето образование", посочи икономистът Борис Петров пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: еврозонаевроBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
8
 
28
 
! Отговори
1 преди 5 години
А професор от валутния борд каза,влизане има,излизане няма,така че не вярвайте на гербаджийските икономисти,допълни още цитирам,"българския лев без туй е обвързан с еврото"няма смисъл да влизате в еврозоната,заплаши ни ,че ще станем като Гърция.