Животът на VI блок на АЕЦ "Козлодуй" - още 30 години

Атомната централа поиска удължаване на работата му
35
Животът на VI блок на АЕЦ "Козлодуй" - още 30 години
Снимка: Булфото, архив

Удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред основните приоритети на кабинета.

Причината - атомната централа осигурява 33 на сто от общото потребление на електроенергия на България и е гарант за енергийната сигурност на страната, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Още по темата
Тя припомни, че в края на миналата година беше завършена работата по предоставянето на нов 10-годишен лиценз за работа на V блок на АЕЦ "Козлодуй".

Теменужка Петкова посочи, че планираните мерки и дейности за удължаването на експлоатацията на VI блок на АЕЦ "Козлодуй" са 227.

От тях 138 ще бъдат изпълнени до края на юли. По график 70 от дейностите ще бъдат завършени до края на годината, а останалите 19 дейности са планирани за следващия лицензионен период. Тя подчерта, че всички тези дейности са извършени за сметка на средства от АЕЦ "Козлодуй", защото за изминалата 2017 г. централата е отчела печалба от 117 млн. лева.

Първият заместник-генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на държавната корпорация "Росатом" Кирил Комаров изтъкна, че VI блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде безопасно експлоатиран още 30 години. По думите му това се доказва от извършените над 200 действия и мерки за удължаването на неговата експлоатация.

Предстои в Агенцията за ядрено регулиране да бъде предаден пълният пакет с необходимите документи за кандидатстване за продължаване лиценза на VI блок за следващ 10-годишен период.

На въпрос дали "Росатом" проявява интерес към бъдещо строителство на АЕЦ "Белене", Кирил Комаров отговори, че по принцип руската компания проявява интерес към този проект, но първо трябва да станат ясни условията, при които ще се реализира.

Той добави, цитиран от БТА, че никъде по света такива големи енергийни проекти не се осъществяват без държавно участие. Друг е въпросът каква точно ще бъде формата и в какво ще се състои това участие, като тези въпроси се решават от правителството на всяка страна. Комаров обаче отчете, че България вече активно е участвала в този проект чрез закупуването на оборудването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.