Протести в Полша: Позор! Историята ще ви помете!

Демонстранти срещу законови промени в съдебната власт
10

Снимка: Reuters

Няколкостотин души протестираха снощи пред полския парламент срещу планираните законови изменения, чиято цел е управляващата партия по-лесно да назначи следващия ръководител на Върховния съд, съобщи Reuters, предаде БНР.

Европейският съюз, правозащитни организации и опозицията обвиниха правителството, че нарушава независимостта на съдебната власт. Но управляващата националистическа партия "Право и справедливост" казва, че реформата е нужна, за да се подобри ефикасността на съдилищата и да бъде отстранено остатъчното влияние на комунистическото минало на Полша върху тях.

Въпреки това броят на протестиращите бе значително по-малък от десетките хиляди, които излязоха на демонстрации миналото лято срещу правителството.

Този месец 22-ма съдии от Върховния съд бяха пенсионирани предсрочно, но председателката му Малгожата Герсдорф отказва да го направи с мотива, че конституционният мандат изтича през 2020 година. Тя се превърна в символ на съпротивата срещу съдебните реформи.

Законопроектът бе приет в петък от долната камара на парламента (Сейм) и се очаква да бъде одобрен до часове от Сената, контролиран от консерваторите от "Право и справедливост", отбеляза Франс прес.

"Позор!", "Сенатът е наш!" и "Сенаторе, не подписвай! Историята ще те помете!", скандираха около 1000 демонстранти пред сградата на парламента.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
УХА преди 6 месеца
До един

ДА НЕ БИ ПАК ДА СА ВДИГНАЛИ ЦЕНАТА НА МАСЛОТО И ОБУЩАРА ДА Е СЪБУДИЛ --КАК СЕ КАЗВАШЕ--СОЛИДАРНОСТ..ХАХАХА--ПОЛЯКА Е КАТО МИРИЗЛИВО Л...НО--ЗА НИЩО НЕ СТАВА...
8
5
 
1
 
! Отговори
един преди 6 месеца
Време е да изринат бившата комунистическа паплач
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А в България ВСС се назначава от партията от много години насам и роско банов дори обяви за противоконституционно искането на Слави да,зададе въпрос на референдума за промяна на тази порочна практика.
6
0
 
9
 
! Отговори
Мен преди 6 месеца
Преди години медиите не отразихте, когато в Полша имаше масови протести срещу бежанците.Сега пишете цял роман за 1,000 души. Знаете ли каква е ролята на журналиста?
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като гледам от снимките - типично българска картинка - полицате повече от протестиращите.
4
3
 
7
 
! Отговори
:):) преди 6 месеца
толкова изписано, сякаш там някой го интересува при нас какво става
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е те как да са повече демострантите в полша като всички се изселили в европа! Особено в Гер..... са се развьдили като гнуди!
2
14
 
14
 
! Отговори
Тцтцтц преди 6 месеца
Доста тъжно е да видиш една държава, която излизаше от блатото с доста бързи темпове в сравнение с нас, да се засили с голяма скорост на обратно. Дано успеят да се преборят с това безумие!
1
9
 
19
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 месеца
***? Или просто тамошните "умни и красиви" грозни тъпaнapи?