След бурята Йозил: Задава ли се отново дебат за интеграцията?

Хайко Маас поиска страната да засили борбата с ксенофобията
25 юли 2018 15:10, Красимир Ангелов
155
След бурята Йозил: Задава ли се отново дебат за интеграцията?
Снимка: БТА

Шумът, който се вдигна заради решението на германския футболен национал от турски произход Месут Йозил да напусне националния отбор на Германия, предизвиква разделение сред мигрантската общност в страната и поражда нова тревога за интеграцията в държавата, пише в свой анализ ДПА.

Министърът на интеграцията на най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия призова страната да използва бурята, разразила се заради твърденията на Йозил, че бил обект на расизъм и "дясна пропаганда", за да започне нови дебати за интеграцията.

Още по темата
"Имаме нужда от включването на повече млади хора с мигрантски произход също в гражданската служба", заяви Йоахим Щамп по германската обществена телевизия. И добави: "Имаме нужда от големи дебати по темата. Смятам, че това е и възможност, ако се възползваме от нея тъкмо сега", каза той.

Драматичното решение на Йозил, който в момента е звезда в английския "Арсенал", да се оттегли от германския национален отбор, предизвиква разделение сред близо 4-те милиона турци, които живеят в най-голямата икономика в Европа.

"Това е добро решение", каза Хакан Каймак, който работи в хранителния бизнес в Берлин и подкрепя оттеглянето на 29-годишния Йозил. "Спортът и политиката не бива да се смесват", каза Каймак. "Всеки би трябвало да има свое мнение, но във футбола това просто не бива да играе роля."

"Беше грешка, че нашият президент Ердоган се снима с Йозил и Гюндоган", каза роденият в Турция Ридван Тюркоглу. "Той използва момчетата", смята 59-годишният Тюркоглу, клиент в букмейкърски пункт.

Ердоган, който се радва на широка подкрепа сред живеещите в Германия турци, също се замеси в спора, като подкрепи халфът на Арсенал. Турският лидер каза, че "изявлението на Йозил и неговата позиция са напълно национални и регионални" - понятия, които Анкара обикновено използва в смисъл на патриотични в нейните очи. Ердоган разговаря по телефона с Йозил в понеделник вечерта.

Според дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" обаче оттеглянето на Йозил от германския национален отбор и неговата атака срещу футболната върхушка подчертават неуспеха на мигрантското население в Германия да се интегрира. Нищо не "би могло да разбие лъжата за интеграцията по по-убедителен начин", каза водещият депутат от партията Армин-Паулус Хампел.

Германският външен министър Хайко Маас отвърна, призовавайки страната да засили борбата с ксенофобията, която е част от дебатите за интеграцията, предизвикани от решението на Йозил.

"Всички ние имаме задача да се застъпим за ценностите, които изграждат нашата страна: търпимостта, многообразието и свободата", заяви Маас пред германската медийна група "Функе".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
1
 
! Отговори
Доц. д-р Чоко Боков преди 5 години
До Исмаилпич, ако това е така, значи средата ше бъде проста и неграмотна.
67
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами нали точно това е въпроса: защо сега живее в Англия, а не във ''великото тюркие!? Да ти обяснявам ли защо!?.Обясни ми, моля!
66
4
 
15
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Щом един турчин се снима с диктатор тъпчещ собственият му народ ,това първо показва какво представлява този турчин като човек и второ показва колко "уважава" собствения си народ ! Йозил кьорав ли беше когато Ердоган закри дори свободните медии в Турция , кьорав ли беше ,че всички останали медии рекламираха само партията на Ердоган по време на референдума и изборите ?! Йозил кьорав ли беше когато Ердоган без неоспорими доказателства уволни от работа над 100 хиляди души с обвинение в измяна на ро
65
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да играеш в чужд национален отбор трябва да имаш съответното чуждо гражданство, тъпо турче, и ''странното'' е защо се натискате за чуждото гражданство, гражданството на ''великото'' тюркие не ви ли задоволява!?.Гражданството е само една административна подробност. Истинското щастие е да си турчин. Ти това няма как да го изпиташ и съответно поради тази причина са всичките ти психични инсуфициенции и нестабилности обясняващи алогичните ти ирелевантни изблици.
64
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двойно гражданство може да има само в България, в Германия или си турчин или немец. Не е като у нас.
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не се запитат турците, каква е причината да ги мразят в цял свят. Щом цял свят ги мрази(включително и мюсюлманският изток) значи причината си е в тях . Най лесно е да кажеш расизъм, а може ни турският национализъм е в основата на световната омраза към тази скапана държава.
62
3
 
17
 
! Отговори
славянин преди 5 години
Ислямът (чрез налаганите от него всевъзможни ограничения) ОБРИЧА последователите си на вечна назадничавост, назадничавостта създава психически комплекси, а психическите комплекси създават злоба и агресия - ето с едно изречение обяснението за изпълненията на ''правоверните'' по целия свят!
61
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 60Като е на върха да живее в Турция не в Германия капиш?
60
2
 
17
 
! Отговори
до 60 от славянин преди 5 години
Ами нали точно това е въпроса: защо сега живее в Англия, а не във ''великото тюркие!? Да ти обяснявам ли защо!?
59
2
 
19
 
! Отговори
до 59 от славянин преди 5 години
За да играеш в чужд национален отбор трябва да имаш съответното чуждо гражданство, тъпо турче, и ''странното'' е защо се натискате за чуждото гражданство, гражданството на ''великото'' тюркие не ви ли задоволява!?
58
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо Йозил не иска да живее в високоеволюционно и цивилизационно развитата република Турция, асе натиска да живее в Германия..Казах ти, защото е на върха и може да живее навсякъде. Например сега живее в Англия, а не в Германия.
57
2
 
22
 
! Отговори
до 53 от славянин преди 5 години
*** шебеци са шизофреници и психопати и доказателството за това е следното: те се смятат за богоизбрани и по-висши от кяфирите (защото така пишело в корана), но ходят все в кяфирски страни да заработват, да учат и най-вече да паразитират върху социалните им системи и ползват всички блага, материални и нематериални, създадени от ''низшите'' кяфири, защото те самите ''богоизбрани'' не могат по обясними ментални причини да създадат такива блага!
56
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Германия става въпрос, моето момче. Лечков игра за хамбургер Шпорт Ферайн, а Балъков във Щутгарт. Пак сте 200 г след маймуните..Ще ти го напиша бавно като за бавноумен. Става дума за германският национален отбор. Схвана ли? Ако става дума за разни частни отборчета, то те и сега половината са пълни с турчета. Кога ще ни стигнете?
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Су 34И защото преди това не са ги пускали преди да навършат 28 години иначе още много преди това са щели да играят в ФГР.
54
3
 
21
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Какво значи, почувствал се дискриминиран?!Като не го бива вече във футбола, както и във всяка друга професия, е нормално да го подменят!!! К'ви дискриминаций к'ви 5лв??!!Нека той и всички подкрепящи го сънародници не забравят, че са там (в Германия) по тяхно собствено желание!!! Никой с нищо не им е длъжен нито на турците, нито на който да било етнос, особено от анадола и близкия изток!!!Като не им харесва, да си се прибират по родните места!
53
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойчовците да погледнат България (500г. турско робство) и Хърватия,Словения и Унгария под Австроунгарско управление и да си направят изводите.
52
4
 
20
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
За Германия става дума сулюче, за Германия :)Как па не се намери едно интегрирано българче да рита за Германия или за някоя друга национална гарнитура, докато интегрирани турчета има в почти---------За Германия става въпрос, моето момче. Лечков игра за хамбургер Шпорт Ферайн, а Балъков във Щутгарт. Пак сте 200 г след маймуните.
51
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с този футбалер. Елита канеше мигранти за да запълва потребноста о т нискоквалиициран и евтин труд. Мигрантите от своя страна искаха да живеят в подредена държава, и да печелят повече. Какви залъгалки за патриотични мигранти, и надяващи се да ги интеграт политици дъвчат по медиите. Е от сделката всички бяха доволни, само дето нещата се променят. Кинтите свършват, чуждите да си ходят. Брак по сметка, точно по европейски.А за Ангия и Франция що не пишете.Подобни процеси започват и там.
50
2
 
23
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Когато си на върха можеш да живееш навсякъде. Светът е твой. Нещо против ли имаш? Катери там еволюционната стълбичка и някога в необозримото бъдеще може да се изкачиш и ти.-----А защо Йозил не иска да живее в високоеволюционно и цивилизационно развитата република Турция, асе натиска да живее в Германия.
49
1
 
23
 
! Отговори
do 47 преди 5 години
Пак бъркаш нещата - Тая крива физиономия е стигнала върха благодарение на немската държава - че го е обучила и позволила да играе. А въпросния елемент що не си скъса немското тескере и да иде да служи на султана? Нали уж Търция връх бил някакъв?! Аз подозирам, че подобен връх почва да се подава като се напънеш.