След бурята Йозил: Задава ли се отново дебат за интеграцията?

Хайко Маас поиска страната да засили борбата с ксенофобията
25 юли 2018 15:10, Красимир Ангелов
155
След бурята Йозил: Задава ли се отново дебат за интеграцията?
Снимка: БТА

Шумът, който се вдигна заради решението на германския футболен национал от турски произход Месут Йозил да напусне националния отбор на Германия, предизвиква разделение сред мигрантската общност в страната и поражда нова тревога за интеграцията в държавата, пише в свой анализ ДПА.

Министърът на интеграцията на най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия призова страната да използва бурята, разразила се заради твърденията на Йозил, че бил обект на расизъм и "дясна пропаганда", за да започне нови дебати за интеграцията.

Още по темата
"Имаме нужда от включването на повече млади хора с мигрантски произход също в гражданската служба", заяви Йоахим Щамп по германската обществена телевизия. И добави: "Имаме нужда от големи дебати по темата. Смятам, че това е и възможност, ако се възползваме от нея тъкмо сега", каза той.

Драматичното решение на Йозил, който в момента е звезда в английския "Арсенал", да се оттегли от германския национален отбор, предизвиква разделение сред близо 4-те милиона турци, които живеят в най-голямата икономика в Европа.

"Това е добро решение", каза Хакан Каймак, който работи в хранителния бизнес в Берлин и подкрепя оттеглянето на 29-годишния Йозил. "Спортът и политиката не бива да се смесват", каза Каймак. "Всеки би трябвало да има свое мнение, но във футбола това просто не бива да играе роля."

"Беше грешка, че нашият президент Ердоган се снима с Йозил и Гюндоган", каза роденият в Турция Ридван Тюркоглу. "Той използва момчетата", смята 59-годишният Тюркоглу, клиент в букмейкърски пункт.

Ердоган, който се радва на широка подкрепа сред живеещите в Германия турци, също се замеси в спора, като подкрепи халфът на Арсенал. Турският лидер каза, че "изявлението на Йозил и неговата позиция са напълно национални и регионални" - понятия, които Анкара обикновено използва в смисъл на патриотични в нейните очи. Ердоган разговаря по телефона с Йозил в понеделник вечерта.

Според дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" обаче оттеглянето на Йозил от германския национален отбор и неговата атака срещу футболната върхушка подчертават неуспеха на мигрантското население в Германия да се интегрира. Нищо не "би могло да разбие лъжата за интеграцията по по-убедителен начин", каза водещият депутат от партията Армин-Паулус Хампел.

Германският външен министър Хайко Маас отвърна, призовавайки страната да засили борбата с ксенофобията, която е част от дебатите за интеграцията, предизвикани от решението на Йозил.

"Всички ние имаме задача да се застъпим за ценностите, които изграждат нашата страна: търпимостта, многообразието и свободата", заяви Маас пред германската медийна група "Функе".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия била "тъжна и смазана". Те там не търпят нещата по 500 години(все пак). Там нещата се оправят за една нощ...
47
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лечков, Балъков и много други, вие пак сте 100 века след маймуните!.За Германия става дума сулюче, за Германия :)Как па не се намери едно интегрирано българче да рита за Германия или за някоя друга национална гарнитура, докато интегрирани турчета има в почти всички европейски отбори.
46
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия както са се дотътрили в Германия са били по шалвари,бурки и фесове миришещи на овча лой и телесни течности така сега да си хващат чукалата и партакешите обратно в анадола там никой няма да ги дискриминира.
45
12
 
6
 
! Отговори
Исмаил преди 5 години
Ние сме бъдещето на Германия. Рано или късно и те ще го разберат. Юбер аллез!
44
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова ли Йозил се натиска да живее в Германия, защото вие сте на върха?.Когато си на върха можеш да живееш навсякъде. Светът е твой. Нещо против ли имаш? Катери там еволюционната стълбичка и някога в необозримото бъдеще може да се изкачиш и ти.
43
4
 
7
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
А някога някое българче да е ритал0 за Германия?---------Лечков, Балъков и много други, вие пак сте 100 века след маймуните!
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея, които се виждат в обществото и по погрешка ги смятат за турци, са в същност основно кюрди.Малко си ги побъркал нещата. Точно обратното е. Достатъчно е да видиш как живеят кюрдите в самата Турция.
41
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интеграцията на 4-те милиона турци в Германия е невъзможна, както и на всички мюсюлмани. Поне докато изповядват исляма. И след 100 год. те пак няма да се чувстват германци и ще живеят в свое паралелно общество с ценности различни от германските. Ще осребряват интеграционните усилия на германската държава, но винаги когато трябва да вземат страна, ще вземат страната на Турция, независимо дали се управлява от диктатор или аятолах.
40
4
 
12
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Естествено. Интеграцията е процес при който племето на по-ниско еволюционно и цивилизационно ниво трябва да извърви пътя към по-високото. Турците нямат нужда, те са на върха.---------Затова ли Йозил се натиска да живее в Германия, защото вие сте на върха?
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До segaТия бежанци не успяха да се справят без съдийска помощ срещу двойно по-малка по територия и население страна от България велики са.
38
2
 
3
 
! Отговори
хасан-я преди 5 години
Не са кюрди,а турци са
37
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това тур племе неможе да се интегрира дори и десет века да минат! .Естествено. Интеграцията е процес при който племето на по-ниско еволюционно и цивилизационно ниво трябва да извърви пътя към по-високото. Турците нямат нужда, те са на върха.
36
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бе тия турци 500 г от нас и Византия нищо не взеха - от тези високи цивилизации, та кво остава за Германия...
35
1
 
4
 
! Отговори
sega преди 5 години
Половината нац отбор на Германия - бежанци - трагични резултати. Почти целият отбор на Франция- бежанци - световен шампион. Също Белгия и Швейцария с отлични резултати. няма очертана тенденция.
34
3
 
15
 
! Отговори
до 29 преди 5 години
Нещо си се объркал. Турците са се самоизолирали в Германия и кръга на придвижване им е общо взето следния: гетото, където са основно турци -> строежа -> турския магазин ->гетото. Навън не контактуват, жените им забулени ходят. Децата им гонят "неправоверните" като ги мобват. Държава в държавата. Те могат да се смятат и за господ-алах, *** факта е, че са си както им викат руснаците чyрки в Германия.Тея, които се виждат в обществото и по погрешка ги смятат за турци, са в същност основно кюрди
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германците се оплакват от слабата форма на турците в националният си отбор. Оплаквания обаче от хилядите българки работещи по шантаните няма.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докъде го докарахме- Турция да е ментор на ЕС и Германия за интеграцията и правата на човека...
31
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А някога някое българче да е ритал0 за Германия?
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия трябва да се реформира и да следва заветите на горда Прусия, а не на разни платени от чужбина организации.
29
1
 
15
 
! Отговори
SS преди 5 години
Тоа с кривата физио.утра е много дребно нищо, за да би инициирал каквито и да било дебати за ксенофобия в Германия.Освен това, за него старият пичага Ули Хьонес каза много точно.А аз бих добавил, че на *** не е зле набързо да му се направят и малко данъчни проверки, ама не по турски, а по немския начин - педантично, систематично, и подробно...Ха да видим тогаз какво ще изскочи... дали си е плащал всичко както следва за истински почтен и честен германски гражданин - нексенофоб...Май - не