След бурята Йозил: Задава ли се отново дебат за интеграцията?

Хайко Маас поиска страната да засили борбата с ксенофобията
25 юли 2018 15:10, Красимир Ангелов
155
След бурята Йозил: Задава ли се отново дебат за интеграцията?
Снимка: БТА

Шумът, който се вдигна заради решението на германския футболен национал от турски произход Месут Йозил да напусне националния отбор на Германия, предизвиква разделение сред мигрантската общност в страната и поражда нова тревога за интеграцията в държавата, пише в свой анализ ДПА.

Министърът на интеграцията на най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия призова страната да използва бурята, разразила се заради твърденията на Йозил, че бил обект на расизъм и "дясна пропаганда", за да започне нови дебати за интеграцията.

Още по темата
"Имаме нужда от включването на повече млади хора с мигрантски произход също в гражданската служба", заяви Йоахим Щамп по германската обществена телевизия. И добави: "Имаме нужда от големи дебати по темата. Смятам, че това е и възможност, ако се възползваме от нея тъкмо сега", каза той.

Драматичното решение на Йозил, който в момента е звезда в английския "Арсенал", да се оттегли от германския национален отбор, предизвиква разделение сред близо 4-те милиона турци, които живеят в най-голямата икономика в Европа.

"Това е добро решение", каза Хакан Каймак, който работи в хранителния бизнес в Берлин и подкрепя оттеглянето на 29-годишния Йозил. "Спортът и политиката не бива да се смесват", каза Каймак. "Всеки би трябвало да има свое мнение, но във футбола това просто не бива да играе роля."

"Беше грешка, че нашият президент Ердоган се снима с Йозил и Гюндоган", каза роденият в Турция Ридван Тюркоглу. "Той използва момчетата", смята 59-годишният Тюркоглу, клиент в букмейкърски пункт.

Ердоган, който се радва на широка подкрепа сред живеещите в Германия турци, също се замеси в спора, като подкрепи халфът на Арсенал. Турският лидер каза, че "изявлението на Йозил и неговата позиция са напълно национални и регионални" - понятия, които Анкара обикновено използва в смисъл на патриотични в нейните очи. Ердоган разговаря по телефона с Йозил в понеделник вечерта.

Според дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" обаче оттеглянето на Йозил от германския национален отбор и неговата атака срещу футболната върхушка подчертават неуспеха на мигрантското население в Германия да се интегрира. Нищо не "би могло да разбие лъжата за интеграцията по по-убедителен начин", каза водещият депутат от партията Армин-Паулус Хампел.

Германският външен министър Хайко Маас отвърна, призовавайки страната да засили борбата с ксенофобията, която е част от дебатите за интеграцията, предизвикани от решението на Йозил.

"Всички ние имаме задача да се застъпим за ценностите, които изграждат нашата страна: търпимостта, многообразието и свободата", заяви Маас пред германската медийна група "Функе".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не "би могло да разбие лъжата за интеграцията по по-убедителен начин", каза водещият депутат от партията Армин-Паулус Хампел..Колко гола за национала е вкарал Хампел и колко Йозил?В този смисъл Йозил се е интегрирал много повече от въпросният Хампел и е направил много повече за Германия.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган, който се радва на широка подкрепа сред живеещите в Германия турци, също се замеси в спора, като подкрепи халфът на Арсенал.Закривай! Държава с многобройно еничарско население няма бъдеще.
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме ми на църуля!Нас индийците ще ни унищожат,германците ще ги ликвидират разни Юзили,Каймаци и Чакмаци!Кво да ги мисля!?
5
22
 
3
 
! Отговори
Исмет преди 5 години
До живея в DEМного йасно ва Турчена си Турчен гозподар не кат вас
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германците отдавна са си вкарали автогол, така че...
3
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия е една много, много , много тъжна страна. Смазаха я. Внушиха й вини за 1000 години напред. Свършена е. А тоя момък е просто много слаб. Но *** обяснява слабата си игра с политика. Това е положението. Вината е на Льов. Той е основния виновник за провала. Трябва да подмлади отбора и да има немци в него, да има хора с борбен дух, а не като този лигльо. Но Германия е ментално капитулирала. нищо не може вече да се очаква от нея нито в изкуството, нито във футбола. Ще бъдат роби.
2
1
 
42
 
! Отговори
живея в DE преди 5 години
В същност истинате е че турците, а и не само, НЕ могат да се интегрират в Германия. Те мразят и презират Грмания и народа й, ако и да се възползват от благата на държавата. Фактически те са повече турци от турците, ако и вече 2-ри и 3-то поколение да са родени в Германия.
1
6
 
38
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Тоя го търпяха точно защото е турчин толкова време, после разигра сценария на службите на Ердоган. Немците имат от всички раси в национала, как пък точно той се почувства расово засегнат. Начи като играе слабо не тряя да го критикуват ,щото е турчин, а иначе оня неговия лидер султан, зове да се борим с расизма , а иначе затрива сумати образовани будни хора по лагери в Турция. Този свят не го чака нищо добро ако продължаваме така!