След бурята Йозил: Задава ли се отново дебат за интеграцията?

Хайко Маас поиска страната да засили борбата с ксенофобията
25 юли 2018 15:10, Красимир Ангелов
155
След бурята Йозил: Задава ли се отново дебат за интеграцията?
Снимка: БТА

Шумът, който се вдигна заради решението на германския футболен национал от турски произход Месут Йозил да напусне националния отбор на Германия, предизвиква разделение сред мигрантската общност в страната и поражда нова тревога за интеграцията в държавата, пише в свой анализ ДПА.

Министърът на интеграцията на най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия призова страната да използва бурята, разразила се заради твърденията на Йозил, че бил обект на расизъм и "дясна пропаганда", за да започне нови дебати за интеграцията.

Още по темата
"Имаме нужда от включването на повече млади хора с мигрантски произход също в гражданската служба", заяви Йоахим Щамп по германската обществена телевизия. И добави: "Имаме нужда от големи дебати по темата. Смятам, че това е и възможност, ако се възползваме от нея тъкмо сега", каза той.

Драматичното решение на Йозил, който в момента е звезда в английския "Арсенал", да се оттегли от германския национален отбор, предизвиква разделение сред близо 4-те милиона турци, които живеят в най-голямата икономика в Европа.

"Това е добро решение", каза Хакан Каймак, който работи в хранителния бизнес в Берлин и подкрепя оттеглянето на 29-годишния Йозил. "Спортът и политиката не бива да се смесват", каза Каймак. "Всеки би трябвало да има свое мнение, но във футбола това просто не бива да играе роля."

"Беше грешка, че нашият президент Ердоган се снима с Йозил и Гюндоган", каза роденият в Турция Ридван Тюркоглу. "Той използва момчетата", смята 59-годишният Тюркоглу, клиент в букмейкърски пункт.

Ердоган, който се радва на широка подкрепа сред живеещите в Германия турци, също се замеси в спора, като подкрепи халфът на Арсенал. Турският лидер каза, че "изявлението на Йозил и неговата позиция са напълно национални и регионални" - понятия, които Анкара обикновено използва в смисъл на патриотични в нейните очи. Ердоган разговаря по телефона с Йозил в понеделник вечерта.

Според дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" обаче оттеглянето на Йозил от германския национален отбор и неговата атака срещу футболната върхушка подчертават неуспеха на мигрантското население в Германия да се интегрира. Нищо не "би могло да разбие лъжата за интеграцията по по-убедителен начин", каза водещият депутат от партията Армин-Паулус Хампел.

Германският външен министър Хайко Маас отвърна, призовавайки страната да засили борбата с ксенофобията, която е част от дебатите за интеграцията, предизвикани от решението на Йозил.

"Всички ние имаме задача да се застъпим за ценностите, които изграждат нашата страна: търпимостта, многообразието и свободата", заяви Маас пред германската медийна група "Функе".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да има интеграция трябва "интегрирания" да го желае. В противен случай се казва претопяване, а то за жалост в Европа вече не се практикува. А повярвайте ми - ТРЯБВА!
127
1
 
3
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Какъв дебат, каква интеграция. Е не стана ли кристално ясно на германците, че интеграция няма. Ето, Йозил е роден в Германия, ако не греша, и никак не показва да е интегриран. За каква интеграция говорим, какъв дебат. Германците да си отворят очите, докато не е станало късно.
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Do bulgarikus,a vie zashto ne se integrirahte za 5 veka v osmanskata impriya,setila se mara da se obara
125
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой, който мрази немския химн и не го пее, няма как да бъде пример за каквато и да е интеграция. Това може да е само пребиваващ в Германия, но не и немец. Признак на брутален паразитизъм е да отидеш в Германия, за да се чувстваш турчин, но на по-висока заплата и по-високи социални помощи (които немците плащат). И като не ти харесва в Германия - за Анадола има кервани от самолети и автобуси. Яхваш първия и си решаваш проблемите с това как се чувстваш в Германия. Всичко друго е наглост.
124
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия или са зомбирани, или ги зомбират, няма друго обяснение. Човек като отиде там се пита в коя държава се намира.
123
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди да приемат мигрант да живее в Германия трябва да му се прави профил и оценка на шансовете да се интегрира. В Канада е така. Отделно трябва да има пътна карта за човека и да я следва упорито и да трупа точки и ако не се справя - просто си се връща обратно за да не се мъчи и той и обществото. Културните различия са налице, но ако няма усилия от мигранта няма как да стане. Това с правата е ясно, но със задълженията нещо куца.
122
3
 
3
 
! Отговори
40% преди 5 години
Германия е крадлива Държава , защото краде 40 % от Заплатите на работещите , никъде по Света няма такива високи Данаци , тоест Германия живее от Заплатиите на хората
121
3
 
26
 
! Отговори
Кмето преди 5 години
По пътищата от Европа за Турция от колите им се веят турски знамена, носят фланелки със същото знаме и изобщо-само регистрациите са немски, френски, шведски и т.н. Няма да стана европейци. И всички го знаят, ама...сме толерантни. А те не са!
120
3
 
8
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Проблема не е, че въпросния кривоглавeц се е снимал с Ердоган, и че се чувства турчин (какъвто си е)! Проблема е, че го направи в заключителната фаза на изборите в Турция и така някакси намеси Германия в подкрепа на Ердоган.
119
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чисто и просто ***.Вместо да си признае,че е инвалид реши да играе на тънката струна за расизмът.Когато му даваха милионите не бяха нацисти нали?Сега когато искат резултати изведнъж станаха ксенофоби.Като българският виц за сигането баща му и демокрацията:"какво е демокрация тате? Демокрация е сине когато всичко ни е безплатно и крадем ток и вода. Разбирам тате казало малкото,а когато ни карат да си плащаме какво е? Това сине е расизъм и нацизъм казал възрастният индианец. И така и с тоя.
118
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
15 век бяхте слуги на Венеция, 16 век бяхте слуги на Франция, 17 век целият бяхте слуги на Англия, после 60 години маша на САЩ, а сега сте обслужващи Русия.За какъв горд и непокорен народ ми говориш?.А вие от 14век до 20 бяхте наши роби и все още сте.
117
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на тебе да ти го напиша като на *** - българите като Лечков и Балъков не са обслужващ персонал в Германия за да играят в немският национален отбор, .Да играят в национала не са обслужващ персонал ама да играят в Щутгарт са, така ли? Явно като маймyняците не помниш какво си казал преди 5 минути.Няма булгурчета в национала защото не могат да преодолеят конкуренцията на турнетата. Кога ще ни стигнете? 5 века сте под нас.
116
1
 
8
 
! Отговори
Име преди 5 години
"Всички ние имаме задача да се застъпим за ценностите, които изграждат нашата страна: търпимостта, многообразието и свободата". пропуснал е цензурата и медийните манипулации като ценности, които изповядват с неолиберал-болшевикото си глобалистко движение.
115
6
 
3
 
! Отговори
случаен преди 5 години
До Анонимен112-първо не си чел Корана и второ ако си го чел,си го чел,като дявола Евангелието....
114
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Су 34-35 е най маневрения изтр. в света.Не случайно западняците го сравняват с НЛО.
113
8
 
9
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Ще ти го напиша бавно като за ***. Става дума за германският национален отбор. Схвана ли? Ако става дума за разни частни отборчета, то те и сега половината са пълни с турчета. Кога ще ни стигнете?---------И на тебе да ти го напиша като на *** - българите като Лечков и Балъков не са обслужващ персонал в Германия за да играят в немският национален отбор, хората уважават себе си, не са като вас дюнерподлоги.Кога ще ни стигнете като сте 300 г след маймуните?
112
5
 
8
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Да, "представляват" горд непокорен от никого народ за, разлика от едни други, непродаващи етническата си принадлежност, пак за разлика от едни други!---------15 век бяхте слуги на Венеция, 16 век бяхте слуги на Франция, 17 век целият бяхте слуги на Англия, после 60 години маша на САЩ, а сега сте обслужващи Русия.За какъв горд и непокорен народ ми говориш?
111
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баба Меркел има богат избор.Да го замени с афганец или сирииец.Йозил да си гледа работата.Да играе за националите на Турция.
110
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакъв ЕС за тия. Само Анадол - с козичките и кюрдите!
109
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом мъртвите не са ни врагове, то ислямистите няма да са ни противни само ако са мъртви!Така пише и в Свещенния им Коран, но се отнася да неверниците в исляма! Каквото повикало...