Атина обяви мерките за помощ за посрадалите в пожарите

Започна и разпознаването на жертвите на огъня
26 юли 2018 16:37,
1
Атина обяви мерките за помощ за посрадалите в пожарите
Снимка: БТА

Правителството на Гърция обяви мерки за облекчаване на жертвите на пожара в Атика, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.

Жертвите на бедствието в източната част на Атика се увеличиха до 81 души, а спасителните екипи продължават с усилията си да намерят десетки хора, които остават в неизвестност. Около 130 служители на армейски и пожарни бригади продължават да търсят изчезналите, чийто брой към настоящия момент не може да бъде конкретизиран, пише "Фокус".

Още по темата

Вече са идентифицирани и първите 10 жертви на пожарите. С процеса на идентификация е заета цялата Служба по съдебна медицина на Атина и Пирея, както и на Атинския университет. Идентификацията се извършва както чрез оглед, така и по ДНК.

Остават 60 души в болници, като 11 от тях са в тежко състояние.

"Получихме десетки сигнали за изчезнали лица", заяви говорителят на противопожарните служби Ставрола Малири, като отбеляза, че някои от тях може да са сред загиналите. Допуска се, че някои от изчезналите може вече да са се завърнали по домовете си, без да са информирали властите.

В изказване пред Skai TV кметът на Рафина-Пикерми Евангелос Бурнус предупреди, че броят на жертвите може да нарастне до трицифрено число. Според думите му 98% от Мати - градът, в който са регистрирани повечето смъртни случаи, са унищожени, както и 50% от град Кокино Лиманаки.

От 187 души, включително 23 деца, които са били ранени при пожари, 60 възрастни остават в болница - 11 от тях са в интензивно отделение, според данни от Министерството на здравеопазването на Гърция.

Говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос обяви пакет от облекчаващи мерки за жертвите на пожара, включително по 5 000 евро за засегнатите семейства и по 6 000 евро за тези с повече от три деца.

Засегнатите фирми ще получат 8 000 евро. Той обяви и данъчни облекчения, включително освобождаването от данък върху имуществото за собственици, чиито имоти са напълно унищожени или претърпели големи щети в резултат на пожара.

Според Министерството на инфраструктурата и транспорта повече от 200 къщи са напълно унищожени. Служителите, изпратени до Рафина, Мати и Неос Вуцас, досега са проверили 720 домове и са установили, че 211 от тях са необитаеми. Други 234 къщи са сериозно повредени и ще се нуждаят от ремонт. Повече от 125 изгорели автомобили са били отстранени от екипи, за да освободят улиците в Мати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
Уффф, оправете си заглавието, че ми избоде очите, деее.....