Срещата ЕС-САЩ - пренаписа ли правилата на световната търговия?

Анализ на доц. д-р Александър Ганчев пред Bloomberg TV Bulgaria
26 юли 2018 21:40, Екип на Bloomberg
36

4796 гледания   |  Още видео
Вчерашната среща между Доналд Тръмп и Жан-Клод Юнкер е безспорен успех за Европа, ЕС и САЩ. Най-силният сигнал, излъчен от нея, бе, че търговската война, която стоеше на хоризонта, няма да се случи. Другото важно послание е, че двамата лидери се разбраха да освободят търговията между Европа и САЩ. Това каза доц. д-р Александър Ганчев, Стопанска академия "Димитър Ценов", в предаването "Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.
Още по темата

"Европейският съюз много силно субсидира земеделското производство. Една от договорките, постигната вчера, е за борбата с недобри търговски практики. Двамата лидери постигнаха съгласие да се борят с това. Това означава реформиране и пренаписване на правилата на световната търговия. Двамата изявиха желание да реформират и СТО. Което значи, че може би влизаме в нова ера на международната търговия. Очаквам позитивно развитие на търговията между двата континента, но ще трябва да изчакаме конкретните преговори, защото засега имаме само заявена политическа воля", каза икономистът.

Доцент Ганчев обясни, че ако анализираме търговията между ЕС и САЩ, търговията с автомобили и части за автомобили, заема най-голям дял. По думите му не случайно американският президент бе предвидил този сектор и не случайно удряше най-много по Германия. Според него след срещата във Вашнингтон няма да има такива мита.

"Америка спечели много сериозен съюзник в търговската война с Китай, печелейки много важен пазар на своя страна. Това е така, защото САЩ и Европа формират около 50% от световния брутен продукт. Това означава, че Китай не може да не се съобрази с постигнатото между Европа и САЩ“,

Той обясни още, че това, което направи Европа, съгласявайки се на вчерашната сделка, е геостратегически избор, защото по този начин заявява, че изборът за нея е САЩ. Но остава и отворен пътят за сключване на споразумение с Китай.

"Европа зави и потвърди принадлежността си към Запада", смята Ганчев.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
V преди 7 месеца
Много приказки и нищо конкретно. Като как точно ще бъдат балансирани търговските дисбаланси? И в полза на кого? В полза на едни нацистки,, германски,, корпорации за сметка на всички останали ли? Не юисля че тука има някакъв баланс. България трябва да си отвори пазарите за американски стоки за да може германците да си продават колите. Това е против българските интетеси. Защо брюксел взема това решение?
21
1
 
1
 
! Отговори
Факт! преди 7 месеца
Американците са глупаци не ударят ли германците и не ги ли смажат вурстовете ще им се качат на главата.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Това каза доц. д-р Александър Ганчев, Стопанска академия "Димитър Ценов"
---
Да, бе! Тая "академия" в Свищов" ражда САМО МОЗЪЦИ. (Нали и "министъра на финансите" Владиславчо Г. там е завършил).
Този "анализ" на доц. д-р Ганчев е ТОЧНО на нивото на Цвинокио.
Спокойно можеше той да се изяви.
19
1
 
3
 
! Отговори
extremist преди 7 месеца
ПОРЕДНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОВАЛ, ЦЕЛЯЩ ДА ПРЕДОТВРАТИ ИКОНОМИЧЕСКАТА СМЪРТ НА ИС И САЩ - НЯМА ДА СТАНЕ. КИТАЙ Е МАЖОРИТАРЕН СОБСТВЕНИК НА АМЕРИКАНСКИЯ ВЪНШЕН ДЪЛГ И СЛЕДОВАТЕЛНО САЩ Е КИТАЙСКА КУКЛА НА КОНЦИ.
САЩ РАЗПОЛАГА ВОЕННИ БАЗИ (400 СА ДО МОМЕНТА )В ОСТРОВИ В ТИХИЯ ОКЕАН И ЗА БЪДЕЩА ВОЙНА СРЕЩУ КИТАЙ
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
единственото, което се случи е, че Юнкер помогна на изглупелия оранж да се измъкне от самопричинената ненужна каша. нищо не се е подписало или променило..
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Попитали какво значи да си лоялен клиент отговор да си плащаш редовно сателита и да нв ти работи защото некои се възползва от услугата по тоя повод благодаря на управителката на любовника им за редовното предплащане на услугата мисля лично да несе възползвам от услугите а тя да дава на любовника тои не обича да плаща нали миро
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
читети,муджикистанци - нали много велики се пишете - ЕС+САЩ= 50% от световния БВП! Ето срещу кого сте тръгнали!
15
0
 
3
 
! Отговори
k преди 7 месеца
До Анонимен

"евреин равнозначно на лъжа ли е.. защо свързват евреите с лъжи"

ти познаваш ли еврейн, който да си изкарва прехраната с честен труд и който не е бил "уреден" на "топло" местенце без връзките на еврейската "общност" .... някой използват думата мафия....
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Истината е, че ЕС и Европа отдавна се опитват да подпишат споразумение за свободна търговия - Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) се казва. Накрая не се подписа, защото европарламентът не беше доволен, че споразумението дава на американските компании много права да ограничават европейските държави в аспекти като защита на здравеопазването и околната среда.

И Юнкер и Тръмп искат да има свободна търговия, ама не е толкова лесно да се договори, както TTIP процесът показа.
13
1
 
6
 
! Отговори
909009090 преди 7 месеца
До Русофилите умреха 10
Не знам какво е показал Тръмп и какво не ,но вече започна полагането на тръбата за СП2 . Предполагам ТРъмп и Путин са се разбрали за това - онова , вие не пречете на нас - а ние няма да пречим на вас
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Срещата която има значение беше в двореца на руския цар в Хелсинки където Владимир Путин прие Доналд Тръмп. А с Юнкер - Трънп просто му спусна условията на САЩ и Юнкер казаз, че ги приема като и двамат значе, че има никакви правомощия за това, Юнкер е просто един чиновник.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А бре дее славито отпуска ли е
10
0
 
12
 
! Отговори
Футуролог преди 7 месеца
Аз съм фен на Републиканците от САЩ още от Рейгъново време

Вие луди ли сте червенотиквеничета Тръмп да е русофил?

Тръмп е поел ангажимент към Републиканците да е техен Президент с техния електорат и няма как да избяга от него

Днешният 26 юли е ден рожден на ЦРУ и точно те като най-главните виновници че атентатите от 11.09.2001 бяха успешни сами си измислиха руската следа за да оправдаят собствената си пълна и абсолютна некадърност

Клинтънови,Буш и ЦРУ са като влюбени гугутки покрай 11.09.01
9
16
 
6
 
! Отговори
Русофилите умреха преди 7 месеца
И последната им надежда Тръмп , се изгаври с тях , показвайки им с кого ще гради бъдещето на света.И това е повече от нормално , кой ***(освен ушанките) би си помислил , че първата икономика в света ще избере мишката Русия пред тигъра ЕС.Една закъсала Италия е по богата от цяла Русия , а за Германия да не говорим , то само баварците са по богати от тях.
8
0
 
4
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 7 месеца
Т.е. Тръмп и Юнкер, ако не е бил наюнкерчен, са се договорили да се договорят на следващата си среща, в която ще се договорят да заявят политическа воля за съвместна търговия.
7
0
 
3
 
! Отговори
не може да бъде преди 7 месеца
Не съм доволен от хвалебствията и дитирамбите,които се леят от устата на евроатлантическите бонзи.Тук липсват епитетите исторически,епохален,съдбоносен и т-н.така циркът щеше за бъде по-разбираем- сега не е ясно точно какво се е случило.Ясно е само едно,че свободен пазар и свободна търговия просто няма.Има едни правила ,установени от неоколониалните държави,които трябва да се спазват от покорените Слабите просто ги бият!Все пак остава да видим ще направи ли нещо ретроградният Меркурий!
6
2
 
11
 
! Отговори
men преди 7 месеца
цирк бриксел с поредното евтино номерче да го набие до шия на крепостниците си.
5
1
 
13
 
! Отговори
men преди 7 месеца
истинските губещи са малките държави като бугаистаня дето нищо не произвеждат. жито газим гладни ходим. прсот народ тиква в каляската. този експертин за две корички лебец голям корифей и той като онзи палячо за евротоната.
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От всичко губи Европа! Регулациите за качество в САЩ, особено в земеделието, храните и лекарствата са много по-ниски от европейските! Европа ще трябва да внася неща, които до преди това са били забранени на пазара й или ще се доверява на американските проверяващи...
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Англичаните са донякъде прави, че Русия всичко разваля. Например развали Британската империя и я докара до остров накрая на Европа.