Срещата ЕС-САЩ - пренаписа ли правилата на световната търговия?

Анализ на доц. д-р Александър Ганчев пред Bloomberg TV Bulgaria
26 юли 2018 21:40, Екип на Bloomberg
36

Вчерашната среща между Доналд Тръмп и Жан-Клод Юнкер е безспорен успех за Европа, ЕС и САЩ. Най-силният сигнал, излъчен от нея, бе, че търговската война, която стоеше на хоризонта, няма да се случи. Другото важно послание е, че двамата лидери се разбраха да освободят търговията между Европа и САЩ. Това каза доц. д-р Александър Ганчев, Стопанска академия "Димитър Ценов", в предаването "Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.
Още по темата

"Европейският съюз много силно субсидира земеделското производство. Една от договорките, постигната вчера, е за борбата с недобри търговски практики. Двамата лидери постигнаха съгласие да се борят с това. Това означава реформиране и пренаписване на правилата на световната търговия. Двамата изявиха желание да реформират и СТО. Което значи, че може би влизаме в нова ера на международната търговия. Очаквам позитивно развитие на търговията между двата континента, но ще трябва да изчакаме конкретните преговори, защото засега имаме само заявена политическа воля", каза икономистът.

Доцент Ганчев обясни, че ако анализираме търговията между ЕС и САЩ, търговията с автомобили и части за автомобили, заема най-голям дял. По думите му не случайно американският президент бе предвидил този сектор и не случайно удряше най-много по Германия. Според него след срещата във Вашнингтон няма да има такива мита.

"Америка спечели много сериозен съюзник в търговската война с Китай, печелейки много важен пазар на своя страна. Това е така, защото САЩ и Европа формират около 50% от световния брутен продукт. Това означава, че Китай не може да не се съобрази с постигнатото между Европа и САЩ“,

Той обясни още, че това, което направи Европа, съгласявайки се на вчерашната сделка, е геостратегически избор, защото по този начин заявява, че изборът за нея е САЩ. Но остава и отворен пътят за сключване на споразумение с Китай.

"Европа зави и потвърди принадлежността си към Запада", смята Ганчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
V преди 5 години
Много приказки и нищо конкретно. Като как точно ще бъдат балансирани търговските дисбаланси? И в полза на кого? В полза на едни нацистки,, германски,, корпорации за сметка на всички останали ли? Не юисля че тука има някакъв баланс. България трябва да си отвори пазарите за американски стоки за да може германците да си продават колите. Това е против българските интетеси. Защо брюксел взема това решение?
20
1
 
1
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Американците са *** не ударят ли германците и не ги ли смажат вурстовете ще им се качат на главата.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Това каза доц. д-р Александър Ганчев, Стопанска академия "Димитър Ценов"---Да, бе! Тая "академия" в Свищов" ражда САМО МОЗЪЦИ. (Нали и "министъра на финансите" Владиславчо Г. там е завършил). Този "анализ" на доц. д-р Ганчев е ТОЧНО на нивото на Цвинокио. Спокойно можеше той да се изяви.
18
1
 
3
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ПОРЕДНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОВАЛ, ЦЕЛЯЩ ДА ПРЕДОТВРАТИ ИКОНОМИЧЕСКАТА СМЪРТ НА ИС И САЩ - НЯМА ДА СТАНЕ. КИТАЙ Е МАЖОРИТАРЕН СОБСТВЕНИК НА АМЕРИКАНСКИЯ ВЪНШЕН ДЪЛГ И СЛЕДОВАТЕЛНО САЩ Е КИТАЙСКА КУКЛА НА КОНЦИ.САЩ РАЗПОЛАГА ВОЕННИ БАЗИ (400 СА ДО МОМЕНТА )В ОСТРОВИ В ТИХИЯ ОКЕАН И ЗА БЪДЕЩА ВОЙНА СРЕЩУ КИТАЙ
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
единственото, което се случи е, че Юнкер помогна на изглупелия оранж да се измъкне от самопричинената ненужна каша. нищо не се е подписало или променило..
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Попитали какво значи да си лоялен клиент отговор да си плащаш редовно сателита и да нв ти работи защото некои се възползва от услугата по тоя повод благодаря на управителката на любовника им за редовното предплащане на услугата мисля лично да несе възползвам от услугите а тя да дава на любовника тои не обича да плаща нали миро
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
читети,муджикистанци - нали много велики се пишете - ЕС+САЩ= 50% от световния БВП! Ето срещу кого сте тръгнали!
14
0
 
3
 
! Отговори
k преди 5 години
До Анонимен"евреин равнозначно на лъжа ли е.. защо свързват евреите с лъжи"ти познаваш ли еврейн, който да си изкарва прехраната с честен труд и който не е бил "уреден" на "топло" местенце без връзките на еврейската "общност" .... някой използват думата мафия....
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е, че ЕС и Европа отдавна се опитват да подпишат споразумение за свободна търговия - Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) се казва. Накрая не се подписа, защото европарламентът не беше доволен, че споразумението дава на американските компании много права да ограничават европейските държави в аспекти като защита на здравеопазването и околната среда. И Юнкер и Тръмп искат да има свободна търговия, ама не е толкова лесно да се договори, както TTIP процесът показа.
12
1
 
6
 
! Отговори
909009090 преди 5 години
До Русофилите умреха 10 Не знам какво е показал Тръмп и какво не ,но вече започна полагането на тръбата за СП2 . Предполагам ТРъмп и Путин са се разбрали за това - онова , вие не пречете на нас - а ние няма да пречим на вас
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срещата която има значение беше в двореца на руския цар в Хелсинки където Владимир Путин прие Доналд Тръмп. А с Юнкер - Трънп просто му спусна условията на САЩ и Юнкер казаз, че ги приема като и двамат значе, че има никакви правомощия за това, Юнкер е просто един чиновник.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бре дее славито отпуска ли е
9
16
 
6
 
! Отговори
Русофилите умреха преди 5 години
И последната им надежда Тръмп , се изгаври с тях , показвайки им с кого ще гради бъдещето на света.И това е повече от нормално , кой ***(освен ушанките) би си помислил , че първата икономика в света ще избере мишката Русия пред тигъра ЕС.Една закъсала Италия е по богата от цяла Русия , а за Германия да не говорим , то само баварците са по богати от тях.
8
0
 
4
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
Т.е. Тръмп и Юнкер, ако не е бил наюнкерчен, са се договорили да се договорят на следващата си среща, в която ще се договорят да заявят политическа воля за съвместна търговия.
7
0
 
3
 
! Отговори
не може да бъде преди 5 години
Не съм доволен от хвалебствията и дитирамбите,които се леят от устата на евроатлантическите бонзи.Тук липсват епитетите исторически,епохален,съдбоносен и т-н.така циркът щеше за бъде по-разбираем- сега не е ясно точно какво се е случило.Ясно е само едно,че свободен пазар и свободна търговия просто няма.Има едни правила ,установени от неоколониалните държави,които трябва да се спазват от покорените Слабите просто ги бият!Все пак остава да видим ще направи ли нещо ретроградният Меркурий!
6
2
 
11
 
! Отговори
men преди 5 години
цирк бриксел с поредното евтино номерче да го набие до шия на крепостниците си.
5
1
 
13
 
! Отговори
men преди 5 години
истинските губещи са малките държави като бугаистаня дето нищо не произвеждат. жито газим гладни ходим. прсот народ тиква в каляската. този експертин за две корички лебец голям корифей и той като онзи *** за евротоната.
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От всичко губи Европа! Регулациите за качество в САЩ, особено в земеделието, храните и лекарствата са много по-ниски от европейските! Европа ще трябва да внася неща, които до преди това са били забранени на пазара й или ще се доверява на американските проверяващи...
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англичаните са донякъде прави, че Русия всичко разваля. Например развали Британската империя и я докара до остров накрая на Европа.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа произвежда повече затова за мен САЩ са печеливши, но истинските печеливши са крайните потребители в ЕС и САЩ. ЮК да му мисли как ще преговаря с бат Тръмп без Европа.