Момче наръга момче: Кой е виновен за агресията при децата?

Разрушени са ценностната система и тази за сигурност
Обновена: 27 юли 2018 13:51 | 27 юли 2018 10:23,
28
Момче наръга момче: Кой е виновен за агресията при децата?

16-годишен тийнейджър беше намушкан с нож от 15-годишно момче. Тежкият инцидент станал заради публикация в интернет.

Състоянието на раненото момче е много тежко заради прободните рани в областта на врата, корема и ръцете. По-късно в разпространено видео в интернет 15-годишният нападател разказва за случилото се, потвърждавайки действията си.

За причините, довели до шокиращата агресия сред учениците, в студиото на Bulgaria ON AIR говориха психологът Христо Монов и бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов.

Още по темата

"Разрушаването на системата за сигурност показва, че се разрушава и ценностната система на хората в такава несигурна среда. Това показва, че оттук нататък ще живеем в общество, в което начинът на разрешаване на конфликтите ще е ръгане с нож", песимистичен бе психологът Христо Монов.

Проф. Николай Радулов обобщи свое наблюдение, че още в училищата носенето на нож "повдига авторитета на учениците".

"Такива оръжия се продават свободно в магазините за оръжия и са общодостъпни. Вероятно е учителите да виждат, но учениците не се и крият, а учителите вече не смеят да направят забележка. Границата между доброто и злото е размита при младите, те дори биха влезли във физическо стълкновение с учителя", каза още Николай Радулов в "България сутрин".

Според Христо Монов е нямало да се стигне до там, ако предварително е било работено с нападателя.

"Тази проява не е просто "късосъединителна" реакция. Явно дълго време е живял в обстановка, в която е бил жертва на това, че е дете от смесен брак", заяви той.

Специалистът акцентира на липсата на обществени структури, с които да се "хващат" такива деца и добави, че ако отсега се етикетира като престъпник, ще бъде лишен от възможността да се поправи.

"Голяма част от родителите избягват да пускат децата си да играят на улицата, тя е опасно място. За съжаление децата не четат. Играят на компютърни игри, гледат YouTube, а повечето филми са свързани с агресия. Повечето игри също са от военен тип и те претръпват - считат, че да нанесеш щета на някого е нормално", каза Николай Радулов и добави, че е нужен нов подход и структури, както и промени на системата за ранно разкриване на престъпленията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Кон преди 5 години
Заглавието е подвеждащо да бъде оневинен младият престъпник. Виновен е извършителят разбира се. Оттам нататък милиционери-съучастници в унищожаването на държавата разсъждават за постигнатите успехи.
27
0
 
1
 
! Отговори
мъдреца преди 5 години
До анонимен: Пич, тука си много прав, съгласявам се с тебе. Лошото е че тези филмови влияния при нас са съпроводени от една отчайваща (меко казано) система на правосъдие. Ето ти хубав пример за правосъдието в тази "ужасна" според тебе страна с многото убийства и насилие по филмите: ... освен 60 годишната присъда, за 54 годишния Лари Насър предстои още една присъда между 40 и 175 години, заради насилие над малолетни спортистки по време на дългата мъ кариера в националния тuм на САЩ...
26
0
 
0
 
! Отговори
чарли преди 5 години
До БПФ:Ако му дадат 16 години ефективно,няма да помисли за нож нито той нито съучениците му поне за 30 години напред
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
,страшни евроатлантически закони ,евала ;) !Евроатлантическите ценности с нищо не противоречат с общоприетите човешки ценности. В повечето случаи ние не се придържаме към вторите и там е проблема. Защото никакви евроатлантически ценности не са в състояние да ни обединят ако имаме липса на най-простите човешки ценности - не крадци, не лъжи, не нарушавай чуждо лично пространство и т.н. Просто е и лесно за човек с подобаващо възпитание!
24
1
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Само че проблема е ,че ако отвърнеш ,те съдят ,ако се оставиш да те заколят ,убиецът получава условна ,страшни евроатлантически закони ,евала ;) !!!
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чуството за безнаказаност генерира престъпнициТова което генерира престъпници е възпитанието. Когато на едно дете от малко му се обясни, че да краде и убива е лошо, то в него се изражда модел на поведение в които споменатите отсъстват.Много е важно реципрочното наказание, но не то е първопричината за генериране на престъпници.
22
4
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
***, ако филмите и компютърните игри отключваха агресия, всички щяхме да сме агресивни. Възпитавате ***. Нямате извинение. Не го търсете в "компютърни игри и филми".
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се чете не МИР, а МВР
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В системата на МИР на 10 човека се пада по един мозък. Научават някакви клишета и ги повтарят.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да спрат случаите на агресия, дори ще зачестяват!Това е така, защото не може да искаме нас да ни уважават, а ние останалите не. Както искаш да се отнасят към теб, така и ти трябва да се отнасяш с околните. Не може да всяваш омраза и нетолерантност, а в същото време да очакваш добро.
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основният виновник е липсата на изградена ценностна система!А тя се изгражда първо в семейството! Когато едно дете е възпитавано в дух на търпимост и уважение към другите в него се изграждат ценности различни от опоменатите.Изцяло се разруши връзката родител - дете и това е по силно изразено при хората под 30 годишна възраст и най - вечер при тинейджърите. За жалост обратен път няма, защото ценностите вече са ерозирали!
17
2
 
7
 
! Отговори
БПФ преди 5 години
Ей-такива като този - монов - са огромна част от проблема - дето все изкарват насилниците: жертви. Дай да но го етикетираме като престъпник, направо да го наградим, мило и деликатно да работим с него, нищо че за малко да убие другото дете и дори не съжалява, та напълно да се убеди в собствената си безнаказаност...Абе, вкарайте го първо в мазето на районното, там двама яки полицаи да му масажират три дена сланините с тояги, после в Бойчиновци да го праскат швеците, като стане на 18 в затвора!
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заливат ги с омраза към бедния ,слабия . Какво искате ??? Това което се случва се дължи на заспалия СЕМ .
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14А мога ли да попитам КОЙ набиваше десетилетия наред в главите ни постулата, че "Частната собственост НЕ Е свещена и неприкосновена!"?КОЙ?
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чуството за безнаказаност генерира престъпници. Неможе някой да влезе в двора ти да краде и ти да не можеш да му направиш абсолютно нищо, защото двора не бил жилищно помещиние. Не може и в жилищно помещение да му направиш нищо, ако не е влязал с взлом. В България защитата на живот и имущество са НАКАЗУЕМИ
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иван Костов е виновен!
12
4
 
15
 
! Отговори
Хибриден трол преди 5 години
Виновни са демокрацията, ЕС и особено много НАТО!Опс, забравих и Костов.
11
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев и промяната му в действие! Убийства, ръгания, самоубийства, наводнения, нападения, бедност, мизерия, корупция, духовен разпад, морален падеж, на харманлийския *** и БСП номерата край нямат!
10
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе кви момчета, кви деца бе? Тея виждали ли са на живо 15-16 годишен *** на какво прилича с тая акселерация? Може да са по 80-100 кила на тая възраст. Деца били...
9
2
 
7
 
! Отговори
u4en преди 5 години
ТИ СИ ВИНОВЕН !!! Какво си мислиш. че хората ще забравят. как КРЕЩЕШЕ ПИЯН от трибуната на НС ???