Северна Корея връща останките на американски войници

33 000 души от армията на САЩ са загинали в корейската война
Обновена: 27 юли 2018 07:37 | 27 юли 2018 07:30, Анисия Иванова
2
Северна Корея връща останките на американски войници
Снимка: БТА

Белият дом съобщи, че Северна Корея е започнала да връща на САЩ останките на американски войници, убити в Корейската война (1950-1953), предадоха осведомителните агенции.

Връщането им бе договорено на историческата среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, състояла се на 12 юни в Сингапур.

Самолетът с останките е излетял от Уонсан, Северна Корея, за американската военновъздушна база Осан в Южна Корея, където на 1 август ще се състои официалната церемония за репатрирането им. Според южнокорейската агенция Йонхап самолетът вече е кацнал в базата.

Очакваше се, че с него ще бъдат върнати останките на 50 войници, които вероятно ще бъдат по-късно прехвърлени на Хаваите, където да бъдат идентифицирани, съобщи ДПА.

Предстои дълъг процес, в който съдебните медици ще трябва да установят дали получените останки са човешки и дали наистина са на американски военнослужещи или на войници от съюзнически армии, убити в конфликта, отбелязва Асошиейтед прес.

В Корейската война са загинали около 33 000 американски войници, повече от 8000 от тях още се водят като безследно изчезнали.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Предстои дълъг процес, в който съдебните медици ще трябва да установят дали получените останки са човешки и дали наистина са на американски военнослужещи"Какво значение има на кого са останки от преди 70 години? За толкова време така се се разложили, че никой нма да ги познае. Да взимат там кашоните с кокали и да ги погребват където си искат.
1
0
 
4
 
! Отговори
ЧЕРИ преди 5 години
КАКВО ПРАВЕХА ТЕЗИ АМЕРИКАНЧЕТА НА *** НА ГЕОГРАФИЯТА? КОРЕЯ ЛИ ИМ Е РОДИНАТА ИЛИ САЩ?ЖАЛКО ЗА МОМЧЕТАТА, НО КАКВОТО ПОСЕЕШ ТУЙ ЩЕ ЖЪНЕШ.