Продавачка: В Полша се живее трудно. Хората обаче имат нужда да общуват

С пенсията си от 400 евро бившата учителка Зита Боровска едва свързва двата края
28 юли 2018 22:05,
106
Продавачка: В Полша се живее трудно. Хората обаче имат нужда да общуват

Зита Боровска живее в полския град Познан. 62-годишната жена е бивша учителка и вече пенсионерка. Пенсията обаче не ѝ стигала и затова започнала да работи в малък магазин за хранителни продукти. 

"Много клиенти предпочитат да пазаруват в малки магазини вместо в супермаркетите на големите чужди концерни", казва тя пред изданието brand eins. 

"Големи супермаркети има навсякъде в Полша. След първоначалната еуфория от новото многообразие в годините след падането на комунизма на хората постепенно им дойде до гуша от супермаркетите. Най-вече от анонимността в тях", разказва пенсионерката, цитирана от "Дойче веле".

За работата и заплатата

Поляците предпочитали вече по-скоро индивидуалното обслужване в магазинчета като това, в което работи тя. Клиентите искали не само да си напазаруват, а и да общуват, да споделят с продавачката дребните си грижи и радости. Зита и колежката ѝ обслужват на ден между 200 и 300 клиенти, повечето от които двете познават поименно, пише още изданието.

Боровска разказва, че заплатата ѝ в магазинчето не е голяма - 2100 злоти бруто (около 480 евро), колкото е минималната работна заплата в Полша. Но поне е малко по-висока от пенсията ѝ. След повече от 20 години стаж като учителка 62-годишната жена получава 400 евро пенсия. Освен това, ако оборотът на магазина надхвърли 23 000 евро на месец, тя и по-младата ѝ колежка получават от собственика премия - 230 евро общо за двете.

Какви са разходите за живот?

Данъкът върху заплатата на Зита е 18%. Къщата, в която живее пенсионерката, вече е изплатена, но разноските за електричество, отопление, боклук и билети за обществения транспорт до работното място и обратно възлизат на повече от половината от месечното ѝ възнаграждение. Зита живее със съпруга и сина си в малка къща в покрайнините на Познан.

Ако се разболее, тя доста трябва да чака за преглед и лечение, защото държавното здравеопазване в Полша не функционира много добре. Зита обаче не може да си позволи частна застраховка, се посочва още в публикацията.

На въпроса дали иска да промени нещо в живота си, Зита Боровска отговаря следното: "Стара съм вече, няма какво много да се променя в живота ми. Но щеше да е добре, ако заплатите бяха по-високи". Тя добавя: "Вижте само колко струват добрите продукти и преценете сами".

И действително: девет био яйца струват 2,30 евро, 200 грама кашкавала се продават за 1,80 евро, един литър бензин е 1,10 евро, един билет за градския транспорт струва между 0,70 евро до 1,05 евро, литър мляко е 0,70 евро, а една маркова паста за зъби - 1,70 евро. 

"С по-малко от 700 евро месечно в Полша трудно се живее", признава Зита Боровска. 

За развлечение и удоволствия почти не остават средства. Понякога Зита и съпругът ѝ си позволяват да отидат на ресторант или пък на дискотека. Но това се случва по-скоро рядко. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
11
 
! Отговори
до 14 преди 5 години
Скоро ще взимаш 200 евра, вместо 400 лв. Е, тогава ще се изкажеш кое е за предпочитане.
45
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значи маркова паста за зъби някой може ли да обясни? Стига сте копирали глупостите на Дойче Веле...
44
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поляците живеят в пъти по-добре от българитеВ момента са достигнали над 80% от стандарта на западна ЕвропаВзимат много по-големи заплати и пенсии от насЗа моя изненада дори и цените са по-ниски от БългарияА защо са дали за пример "маркова паста за зъби" и "БИО яйца" които у нас са на още по-безбожни цени?В цяла Източна Европа обаче недоволстват от запада до колкото знам
43
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако поляците живеят малко по добре от българите,това е заради 300 милиарда евра дългове натрупани по време на техния преход! Всичко си има цена!
42
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям живот няма що! Вместо да пътува и да си гледа живота като пенсионерка,бачка на стари години,а...и ходи от време на време на дискотека с мъжа си,...на 62 години!
41
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 48Истината е,че ядат хурката като навсякъде!...поляците ако ядат хурката, българите какво ядат ... дай метафората!
40
1
 
38
 
! Отговори
ВОДКАМАЙКЪРС преди 5 години
и все пак баба зита живее с 480 + 400 = 880 евро при цени ,разходи подобни на бг тоест не че нещо ам на полската баба пенсията е 800 лв а заплатата 960 дори и само на песния баба зита пак е по добре отколкота половината хора в българия пенсия 400 лв и заплата 800 средно !!!
39
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е,че ядат хурката като навсякъде! Донякъде им помага шовинизма и религията! Нещо което ми хареса накрая,че от време на време ходят на дискотека с мъжа си! А бе...наведена статия отвсякъде!
38
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сега ще пръснат милиради за "хвърчила" (кой ше ви напада?), когато инвалиди стачкуват вече колко дни, когато песионерите кретат с 250 лв, но ние още ше вдигаме тавана "на нашите хора"? мислите, че това никой не го вижда? ток се повишава вече през 3 месаца, вода, парно - всеки сезон, газа даже е вкаран в тока ?! моля??? вие имате за *** хората , даже не ги имате за хора!оня зализана беловласа ку ку вица болен скача, не не бил пуснат гювеча от 50 млн на киро-гела !ей.. ше стане страшно!
37
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 44Демокрацията излезе едно голямо нищо...---... след 30 години в ръцете на олигарфията.и на всеки е ясно, защо сега вече не искате демокрацията - за да може, чрез диктатурата, да се пазите по-добре от хората, но пак същите да сте отгоре!има ли някой който е над 30 г, който да не го разбира това, да не разбира и да не вижда метафизична метаморфоза на едни и същи хора, които практически не се сменят вече над 30 години
36
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е виновна демокрацията, ами българите са виновни, че са деца на комунисти и не знаят да я прилагат правилно.
35
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрацията излезе едно голямо нищо.
34
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 42да дойте в Тикволандия, повеке ки й ареса, та чак ки сака да са запали - като тоя младеж от Варна пред общината, дет са запали от убав стандарт на живот сигурно...не се прави на интересен ве, олигарх, не се прави на интересен, че толкова си грешен, че и внуците ти няма да могат да изкупят вината ти!
33
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да дойте в Тикволандия, повеке ки й ареса, та чак ки сака да са запали - като тоя младеж от Варна пред общината, дет са запали от убав стандарт на живот сигурно
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравната им система е по зле от нашата,роди ми сен син там тая година се разболя и за една вечер в болница ми поискаха 1200злоти около 300евра, също съм живял в Испания по добра здравна система няма в Европа а може и в света.
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До гуню 38Вярно е че в бг последните две години цените скочиха тройно...абсолютно е така! имам в електронен вид брошурите на кауфланд, била и фантастико и знам точно за ккаво иде реч! над 2 пъти всичко скочи!и още се канят да вдигат тока, че и газа плащаме през тока! луда работа! това никой не би го търпал, честно! до стената - и по цял пълнител от упор!
30
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Където и да отидете ще си останете същите мрънкалници, виждал съм такива много. В англия например идваха и викат ей тука 2000 паунда заплата, ще с сцепа от работа, ще работя и ще пея. На втория месец като видят че не стигат за нищо и почват да мърмрят и да се оплакват тично като в Бг. Никой не ви е виновен, освен тоя в огледалото.
29
2
 
26
 
! Отговори
гуню преди 5 години
Вярно е че в бг последните две години цените скочиха тройно
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Предложение 35Предлагам олигарсите в България да свалят цените и да ги направят като в Полша!...олигарсите в българия скоро те ще бъдат свалени ! 30 години тия дс-разбойници рекетират хората, ако не са на власт, чрез енергийният лост, а като са на власт ги убиват със заеми, чрез които се правят на добри, правейки "социална" политика!ей тва е положението в нашата родина... която вече е мащеха!
27
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32Брат ми се прибра преди 11 дни от Полша и разказва, че телешкото е 2-3 пъти по евтино отколкото в България....навсякъде е драматично по евтино, а доходите - драматично по големи!и това поскъпване тук на храните, стартира от началото на 2016 г, като поскъпването е над 2 пъти! Над 2 пъти!И чермените олигарси, в чиите ръчички са ключовите звена - като енергетиката, продължават да вдигат цени на ток вода и парно, с което дават зелен сегнал да поскъпва всичко друго!