Продавачка: В Полша се живее трудно. Хората обаче имат нужда да общуват

С пенсията си от 400 евро бившата учителка Зита Боровска едва свързва двата края
28 юли 2018 22:05,
106
Продавачка: В Полша се живее трудно. Хората обаче имат нужда да общуват

Зита Боровска живее в полския град Познан. 62-годишната жена е бивша учителка и вече пенсионерка. Пенсията обаче не ѝ стигала и затова започнала да работи в малък магазин за хранителни продукти. 

"Много клиенти предпочитат да пазаруват в малки магазини вместо в супермаркетите на големите чужди концерни", казва тя пред изданието brand eins. 

"Големи супермаркети има навсякъде в Полша. След първоначалната еуфория от новото многообразие в годините след падането на комунизма на хората постепенно им дойде до гуша от супермаркетите. Най-вече от анонимността в тях", разказва пенсионерката, цитирана от "Дойче веле".

За работата и заплатата

Поляците предпочитали вече по-скоро индивидуалното обслужване в магазинчета като това, в което работи тя. Клиентите искали не само да си напазаруват, а и да общуват, да споделят с продавачката дребните си грижи и радости. Зита и колежката ѝ обслужват на ден между 200 и 300 клиенти, повечето от които двете познават поименно, пише още изданието.

Боровска разказва, че заплатата ѝ в магазинчето не е голяма - 2100 злоти бруто (около 480 евро), колкото е минималната работна заплата в Полша. Но поне е малко по-висока от пенсията ѝ. След повече от 20 години стаж като учителка 62-годишната жена получава 400 евро пенсия. Освен това, ако оборотът на магазина надхвърли 23 000 евро на месец, тя и по-младата ѝ колежка получават от собственика премия - 230 евро общо за двете.

Какви са разходите за живот?

Данъкът върху заплатата на Зита е 18%. Къщата, в която живее пенсионерката, вече е изплатена, но разноските за електричество, отопление, боклук и билети за обществения транспорт до работното място и обратно възлизат на повече от половината от месечното ѝ възнаграждение. Зита живее със съпруга и сина си в малка къща в покрайнините на Познан.

Ако се разболее, тя доста трябва да чака за преглед и лечение, защото държавното здравеопазване в Полша не функционира много добре. Зита обаче не може да си позволи частна застраховка, се посочва още в публикацията.

На въпроса дали иска да промени нещо в живота си, Зита Боровска отговаря следното: "Стара съм вече, няма какво много да се променя в живота ми. Но щеше да е добре, ако заплатите бяха по-високи". Тя добавя: "Вижте само колко струват добрите продукти и преценете сами".

И действително: девет био яйца струват 2,30 евро, 200 грама кашкавала се продават за 1,80 евро, един литър бензин е 1,10 евро, един билет за градския транспорт струва между 0,70 евро до 1,05 евро, литър мляко е 0,70 евро, а една маркова паста за зъби - 1,70 евро. 

"С по-малко от 700 евро месечно в Полша трудно се живее", признава Зита Боровска. 

За развлечение и удоволствия почти не остават средства. Понякога Зита и съпругът ѝ си позволяват да отидат на ресторант или пък на дискотека. Но това се случва по-скоро рядко. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навсякъде проблемите са едни и същи, кохто е оправени не го мързи е добре навсякъде. Живял съм 10тина години из няколко държави в Европа и съм виждал всякакви хора, но повече мрънкалници от България няма никъде. Все някой ви е крив че ви мързи да гледате. На това дередже сме защото самите ние не струваме, ако ни сменят например с щвейцарци, те ще направят тук рай за нула време, както и ние ще съсипем щвейцария светкавично.
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВ Полша никога не са управлявали БСП-та, гербаджии и "патриоти".Там са нулеви фенове на северна азия и резултатите са видни!
24
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Литър бензин 1.10 евро (2.15 лева)Пенсия 400 евро + заплата 480 евро = 880 еврозначи за месец - 800 литра бензин може да си купи!Сравнете с България и кажете къде се живее по-трудно?
23
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Варшава е тъпкано с просяци по улиците и бедни и разорени от ЕС лихварите.
22
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
* девет био яйца 2,30 евро (4.5 в),. тук - 10 яюца на антибиотик са вече - 3 лв. извод - тук е по скъпо* 200 грама кашкавал- 1,80 евро (17.6 лв) тук е същото. равенство* литър бензин е 1,10 евро . и тук толкова . равенство* билет за градския транспорт струва между 0,70 евро(1.37 лв). тук е 1.60. тук е по скъпо*литър мляко е 0,70 евро (1.37лв) тук е вече над 2 лв. извод- тук е по скъпо*маркова паста за зъби - 1,70 евро (3,32 лв). тук бленд-а-мед 6 лвпенсия: там 480 евр, тук- 350 лвАМИН !
21
6
 
10
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
Казваш полу европейци като Полша и Чехия...А ако искаме да станем изцяло европейци като Холандия, Германия, Франция: Трябва да изчистим ***-*** като тебе
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има носталгия към Варшавския договор и СИВ когато се живееше по-добре и нямаше пришълци.
19
1
 
21
 
! Отговори
до lelka преди 5 години
Ах, колко сте Прав/а... аз съм роден 1984 и веднага бих подал молба за отказване от пенсия, стига да има възможност.... моите пари отиват за пенсията на моята баба, а за моята няма да има кой да плаща, ако изобщо довживея до тези години...
18
14
 
9
 
! Отговори
буржоазна демокрация преди 5 години
Така е като Лех Валенса и папата са големи умници и ликвидираха комунизма и ето сега бедност + капитализъм за народа, а елита се къпе в злато.
17
2
 
23
 
! Отговори
lelka преди 5 години
Аз мога само да отметна, че пенсионерите в цяла Европа са така. Затова има напъни да идват към нас английски, немски, японски и тем подобни пенсионери. Но интересното в тая статия е, че леличката е на 62 г и има стаж само 20 години. Според мене тя трябва да е радостна че има пенсия изобщо. Защото според предвижданията за светло европейско бъдеще родените след 1984 година изобщо няма да получат пенсии.
16
4
 
20
 
! Отговори
Искрено преди 5 години
Ех поляци, поляци. Радвайте се, че си нямате Герберасти и Разделени патриоти, защото досега щяхте да бъдете разкостени и оглозгани.
15
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея с двойно по-голяма минимална заплата от българската се оплакват.
14
5
 
8
 
! Отговори
Учуден преди 5 години
Е как да е зле? Нали за това се бориха? Да възстановят капитализма. Ами въздтановиха го.... както и ние. Честито на печелившите. Те не си броят заплатата, защото не живеят от нея.
13
0
 
33
 
! Отговори
недкааз преди 5 години
аз с 38 години учителски стаж получавам 400 лева пенсия
12
1
 
18
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Да и имама проблема!
11
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АКО БОРИСОВ ИМ БЕШЕ ПРЕМИЕР ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ СЕГА ЩЯХА ДА СА НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА В ЕС!
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В източна европа има много хора, които се мислят за политици и се корумпират за малко. Шел и ОМВ защо не са на немския пазар, защото немецът няма да ги допусне, но държавата контролира Egip, а тук взимаш си от бг бензиостанции и те мамят. Докато нашите политици не се научат да уважават българско, от там търговците и от там потребители ще е така.
9
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като си нямат Премиер като Борисов ще теглят.
8
1
 
35
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
И действително: девет био яйца струват 2,30 евро, 200 грама кашкавала се продават за 1,80 евро, един литър бензин е 1,10 евро, един билет за градския транспорт струва между 0,70 евро до 1,05 евро, литър мляко е 0,70 евро, а една маркова паста за зъби - 1,70 евро................Че за какъв х... се оплаква ?! Тези цени са еднакви ,а някои дори по-ниски от цените в България , а българска пенсионерка бивша учителка едва ли взима 400 евро пенсия ! Тя учителската заплата в България не е 400 евро
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2 ПЪТИ ПО БОГАТИ СА ОТ НАС ДА НЕ МУЧАТ ТОЛКОВА!