Вселенският патриарх потвърди: Признава Украинската църква

Новината бе съобщена в сайта на президента на Украйна
28 юли 2018 09:57,
65
Вселенският патриарх потвърди: Признава Украинската църква
Снимка: архив Reuters

Вселенският патриарх Вартоломей потвърди в послание до украинския президент Петро Порошенко намерението да се предостави автокефалия на Украинската православна църква (Киевска патриаршия). Изявлението беше публикувано на страницата в интернет на украинското президентство, пише ТАСС, цитирана от БТА.

"Признавайки голямата отговорност на първопрестолната Вселенска патриаршия, която никога не се е съгласявала с незаконни и неканонични ситуации, които са разклащали естественото функциониране на Православната църква, и в тези отговорни времена тя пое инициативата да възстанови единството на православните вярващи в Украйна с крайната цел да дари на украинската църква автокефалия", се казва в изявлението, в което се цитира посланието на патриарх Вартоломей.

В момента в Украйна действа Украинската православна църква - единствената канонична православна църква, която сама по себе си представлява самоуправляваща се църква в състава на Московската патриаршия, отбелязва ТАСС. Съществуват и две непризнати от световното православие структури - Киевската патриаршия и Украинската автокефална православна църква.

Още от 1991 г. украинските власти нееднократно предприемат опити да създадат църква, която да е отделна от Московската патриаршия.

През април тази година Порошенко изпрати лично писмо до патриарх Вартоломей с молба да предостави автокефалност. На 22 април Синодът на Вселенската патриаршия разгледа молбата на украинския президент и прие решение да обсъди въпроса с църквите в православния свят.

Украинската православна църква (Московска патриаршия) не смята за "нещо извънредно" изявлението на патриарх Вартоломей за намерение да се предостави автокефалия на непризнатата Киевска патриаршия, съобщи заместник-ръководителят на Отдела за външноцърковни връзки на УПЦ (МП) протойерей Николай Данилевич.

"Вселенският патриарх се надява да бъде възстановено каноничното единство на православните в Украйна. Молим се благословеният народ да се удостои отново с едно-единствено църковно ръководство, да бъде възстановена каноничността и да се изцели разколът. Това е всичко, за което говорим ние", се казва в съобщение на страницата му във Фейсбук.

Украйна не може да получи автокефалия без единствената канонична УПЦ, заяви Данилевич за телевизионния канал "Нюз уан".

"Без съгласието на УПЦ не може да бъде предоставен томос (отделяне)", каза той. Данилевич добави, че за да бъде получена автокефалия, "има опеределени правила". "Не може да бъде приета църква без съгласието на поместните църкви", каза той. "Нито една от поместните църкви не е съгласна с алгоритъма да бъде предоставен томос, като бъде заобиколена УПЦ", заяви Данилевич.

Според него Вселенската патриаршия няма да приеме едностранно томос за Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
6
 
! Отговори
До Елемаг преди 5 години
Какви гърци бе, пич? Вселенският патриарх е турският патриарх, той е в Истанбул и е турски гражданин.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До патриотдуховен водач ти е винкела, а пророк - кратунко.
6
3
 
7
 
! Отговори
смях преди 5 години
Думата "вселенски" сложена пред патриарх или събор, през 2018г. звучи повече от смешно.Няма аргумент в полза на адекватното и присъствие. От гледна точка на Бога е просто нелепо - няккви простосмъртни, които не могат да видят по-далече от носа си, живеещи на загиваща планета, с клинична грандомания, си играят на вселенски покровители.
5
18
 
34
 
! Отговори
Слава Україні преди 5 години
Героям - СЛАВА!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там някъде на ул. "Елемаг" живее яйцеглавия. В един от шестте.
3
6
 
7
 
! Отговори
Ха ха хааа! преди 5 години
И тези мазни византийци чакат от ВОЛОДЯТА да преименува Истамбул на Константинополис?! Наглост ромейска...
2
16
 
31
 
! Отговори
патриот преди 5 години
Вселенският патриарх Вартоломей е нашия духовен водач на всички православни. Да е живи здрав 100 още....другото е милиционери от КГБ които използват църквата само за политическа пропаганда.
1
17
 
8
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Ами един посланник изгониха и не им стигат катаклизмите :) Сега да очакват нещо ощо по-страшно.За гърците грам не ми е жал!!!