Да кажем край на пластмасовите сламки! Но с какво да ги заменим?

Алтернативи като хартия, стъкло и метал имат сериозни недостатъци
Обновена: 29 юли 2018 10:04 | 29 юли 2018 10:03, Надежда Бочева
71
Да кажем край на пластмасовите сламки! Но с какво да ги заменим?
Снимка: Reuters

Помислете за повсеместно разпространената пластмасова сламка, която вече се е превърнала в символ на културата за еднократна употреба и използването на материали, които не подлежат на рециклиране. Само в САЩ и Великобритания 550 млн. пластмасови сламки се изхвърлят всеки ден, съобщава сайтът на Word Economic Forum, като се позовава на данни на Plastic Oceans Foundation.

Наред с еднократните пластмасови торбички и чаши, удобството на пластмасовите сламки върви наред със знанието за вредите, които причиняват, включително върху морския живот.

Около 8 млн. тона пластмаса се изхвърлят всяка година в океаните, според Асамблеята на ООН по околната среда. След като телевизионната програма на BBC Blue Planet 2 подчерта унищожителния ефект на пластмасата върху морския живот и милиони хора гледаха видео материал с изследователи, вадещи сламка от ноздрите на морска костенурка, компании и правителства предприеха действия.

Един от примерите е Starbucks. Глобалната верига за кафе оповести плановете си да спре употребата на 1 млрд. пластмасови сламки до 2020 г. Търсенето на сламки нарасна покрай популярността на студените напитки, обясняват оттам, които съставляваха половината от всички продажби през 2017 г., което бе ръст от 37% спрямо пет години по-рано.

Скоро като посетите Starbucks за студена напитка, ще ви предложат чаша с капак, който е подходящ за рециклиране, през който да пиете напитката. Компанията се присъединява към други световноизвестни брандове, които прекратяват използването на пластмасови сламки.

McDonald’s ще ги замени с хартиени във всичките си ресторанти във Великобритания и Ирландия и планира да започне тестове на алтернативи в САЩ, Франция, Швеция, Норвегия и Австралия.

IKEA ще забрани пластмасовите сламки във Великобритания и Ирландия тази година и планира да премахне еднократната пластмаса глобално от асортимента си до края на десетилетието. Hyatt Hotels Corporation обяви, че от септември пластмасовите сламки и клечки за украса в коктейлите ще бъдат предлагани само при поискване и, където е възможно, ще бъдат осигурени алтернативи.

Дори английската кралица Елизабет се обърна срещу сламките.

Но не всички са щастливи от края на сламките, защото те са удобни за хората, които не могат да вдигнат чашата към устата си, за да пият.

Докато едни компания отговарят на тези опасения казвайки, че който поиска сламка, може да получи такава от алтернативни материали, ползите е трудно да се докажат. Някои задават въпроса доколко забраната на пластмасовите сламки действително ще помогне.

Сламките създават относително малък дял от целия пластмасов отпадък в океаните, изтъква Адам Минтър, автор на коментарна рубрика в Bloomberg Opinion и на книгата Junkyard Planet (Планетата сметище). Според него намаляването на отпадъка в други области като риболовното оборудване и редуцирането на отпадъците на компаниите ще е по-ефективно от забрана за сламките.

За лицата с увреждания и възрастните хора пластмасовите сламки са удобни и могат да издържат на температурата на горещо кафе, чай или супа, така че да могат да бъдат изпити или изядени. А според активистите алтернативите, които включват хартия, стъкло или неръждаема стомана са неподходящи, защото се разпадат или задържат топлина.

По оценки на Световната здравна организация хората с увреждания по света са над 600 млн. и макар че не всички от тях имат нужда от сламки, за да пият и да се хранят, това дава представа за мащаба на проблема.

В Сиатъл, където забраната действа от 1 юли, законът позволява компаниите да правят изключения за хора, които поискат пластмасова сламка. Въпреки това според организациите на хората с увреждания компаниите не разбират напълно, че могат да предлагат сламки на тези, които се нуждаят от тях, а предлаганите алтернативи не са пълноценни заместители.

Целият анализ прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: сламкипластмасакафене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Аз давам пари за точбички и ги ползвам за коша за бокл.ук. По-удбно ми е, а па стотина лева не са ми проблем.
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще запася с десетина хиляди. А като свършат, ще купувам на черно от Китай.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТО ТАКА СКОРО ЩЕ НИ ПРЕДЛАГАТ И ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ ВТОРА УПОТРЕБА.
15
6
 
9
 
! Отговори
ТАРИКАТИ преди 5 години
В много заведения у нас сламките се използват многократно, пластмасовите чаши също.Затова след консумация трябва да се смачкват, но почти никой не го прави.
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЦЕБА МЕД ТОАЛЕТНОТО РУЛО КОЕТО СЕ РАЗПАДА СЛЕД УПОТРЕБА :D
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сламките ли са най-големият проблем? А торбичките. Купувам годишно сигурно едва 10 бр. от тях. В колата ми имам поне 5-6 торби, в чантата ми поне 2. Но колко от нас на всяка покупка взимат торбичка. Така подариха на моя приятелка, колко пъти като сме заедно и давам от мен торба от плат, и не и не. Това е възпитание и манталитет. Сигурно годишно дава 100 лв. за торбички, докато в същото време вечно е без пари.
12
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кожени сламки еко продукт
11
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хамериканците си пият всеки ден от сламки, но в България отдавна не съм виждал някой да пие от сламка. Може би вече 20 години.
10
0
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Преди доста години в сладкарниците и заведенията ( основно на Балкантурист ) имаше естествени сламки ( от слама ) , опаковани в тънко хартиено пликче ! От къде са били и кой ги е произвеждал , не знам , но си бяха абсолютно екологичен продукт !!
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много трудно, няма що! Хартиените чашки на МакДоналдс и KFC, Subway, Burger King и т.н. в които ви наливат напитки, също ли имат сериозни недостатъци? Да ви кисне напитката в тях няма проблеми, казвате, а да изсмучете напитката през същия материал, голям проблем, казвате...
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо да не подлежат на рециклиране?И защо да са само за една употреба? Не че ми дреме де, не пия нищо което да се пие със сламка, но все пак...
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стъклени сламки.
6
8
 
19
 
! Отговори
extremist преди 5 години
НЯМА ДА СТЪПЯ В Starbucks ДОРИ И ДА МИ ПЛАТЯТ ЗА ТОВА! СЪЩОТО ВАЖИ ЗА МАКДОНЛДС, ПИЛЕШКОТО КЕНТЪКИ И ВСИЧКО ОТ САЩ
5
6
 
7
 
! Отговори
extremist преди 5 години
НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВРЕДИТЕЛ Е ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, ДА ВЗЕМЕМ ДА Я ЛИКВИДИРАМЕ А ?
4
5
 
19
 
! Отговори
бай-Кольо преди 5 години
...то дедо Ви и бабките Ви...се със сламки са пили лимонадите си.
3
1
 
13
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Ейй как все се хващат за най малкото.В една кола има пластмаса за 2 млн сламки ама не сламките са проблема.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от слама
1
5
 
15
 
! Отговори
без пардон преди 5 години
Със сламки от рециклирана тоалетна хартия, например!