Щангистът Дамян Дамянов издъхна на 39 години

Той е бил приет в кома в шуменската болница преди дни
Обновена: 30 юли 2018 06:16 | 29 юли 2018 21:35, Веселина Йорданова
68
Щангистът Дамян Дамянов издъхна на 39 години
Снимка: БФ Щанги

На 39 години в шуменската болница е починал известният ни щангист Дамян Дамянов, съобщиха негови приятели. Той бе състезател в свръхтежка категория, като има сребърни медали от световни първенства и европейска титла, припомня "24 часа".

В четвъртък той е бил приет в кома в болницата на родния си град Шумен. Усилията на лекарите не са го спасили и той издъхнал. Съмненията са за тежко заболяване на черния дроб и панкреаса.

Дамянов е европейски шампион за юноши в категория до 110 кг. От 1996 г. - световен шампион за младежи в ЮАР през 1997-а и втори на световното за младежи при най-тежките през следващата година.

На световното първенство във Варшава през 2002 година Дамянов печели три сребърни отличия при най-тежките, изпреварва го само колосът на щангата – иранецът Хюсеин Резазаде. Година по-късно шуменецът е трети на европейското в Лутраки (Гърция).

Дамянов стана герой на световното във Ванкувър, когато успя да спечели достатъчно точки, за да изпратим пълен отбор в Атина.

През 2004 година федерацията спря правата му пожизнено за нарушение на антидопинговите правила и реда в националния отбор.

Дамян Дамянов бе съотборник на Милен Добрев и Величко Чолаков, които също починаха наскоро преди да навършат 40 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Дамян Дамяновщангист
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
25
 
! Отговори
а преди 5 години
Защо се занимавате с професионален спорт? И къде са медалите? Вече няма медали, дано да няма пари и за отрови, така и така няма смисъл.
43
3
 
67
 
! Отговори
12 преди 5 години
За съжаление не само професионалните спортисти, но масово младите мъже обесени от визията се зобят здраво. На стадиона където ходя да тичам ги виждам, тренират голи до кръста, перфектно епилирани и с напомпани мускули, тела нищо общо с естественото мускулесто спортно тяло, тази мода убива..
42
3
 
69
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Жалко за човека.Млад.В профи спорта е така.Без химия няма успехи.Професионалния спорт е всичко друго но не и здраве9
41
12
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички минали през Абаджиев си отиват от цироза. Факт.
40
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проклятието на Абаджията....
39
4
 
14
 
! Отговори
Господари на Ефира преди 5 години
Веднага давам пример натурален атлет може да има 44-45 бицепс,130-140 гръден кош,60 бедро и то ако е генетично як без кой знае какви режими ако обаче добавиш химия можеш да качиш има няма 35-40 процента което е около 15 см отгоре обаче на 44 сантиметра бицепс 15 сантиметра става 59 колкото да по-вечето професионални културисти..
38
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е модерно всички да са напомпани! Вижте мутренските клипове. Хорицата в прованса само планета гледат. Мутрите не продават само дрог, но и стероиди.
37
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без химия няма физика, но пък с много химия има много смърт!
36
2
 
33
 
! Отговори
Господари на Ефира преди 5 години
Голяма грешка е че тези в по-вечето случай младежи дори не ходят редовно на лекар..преди време в Сървайвар с Митьо крика личен приятел ми е имаше един певец Нончо Воденичаров Бог да го прости и него той станал на 50 никога не спортувал и не вземал химия решил да взема химия за сила и издражливост такава която след като я вземеш имаш сила цели 6 месеца и същия певец почина в Сървайвар лично Крика ми сподели..жалко но факт..оплакваме се от демографкса криза а колко умират от глупости..
35
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лоша химия в големи количества! Жалко!
34
4
 
56
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Днешните рекорди се дължат на химията. Преди 50-60 години са били истински спортисти. 1970 година Бразилия става св. шампион като играчите са изминавали средно по 4,6 км на мач. Сега изминават по 13. Това е нереално и непосилно за нормален човек.
33
4
 
20
 
! Отговори
Господари на Ефира преди 5 години
За жалост същия ни беше роднина ама пуста завист и лакомия..отклонявам се от темата не за друго а за това че когато човек се самозабрави този бил много як онзи много богат,другия баща му полицай оп единия умира млад от болест други от инцидент,третия го елиминират врагове това е голямото самочувстие не води на добре..някой топ бандите излежават десетки години по затворите за тяхно съжаление..затова винаги имайте едно на ум и не се мислете за безмъртни!ЛЕКА И ПРЪСТ НА ВСИЧКИ УМРЕ!БОГ ДА ГИ ***
32
9
 
10
 
! Отговори
Господари на Ефира преди 5 години
Самучуствието идва с силата като знаеш че имаш хора,пари и полицай на служба" нормално е да си смел като знаеш че могат да те вкарат в смрадливия кафез и се въздържаш но всички ние сме чували истории за еди кой колко див и ненормален бил бил роми,бил полицай и накрая умял млад просто Бог си знае работата и колкото и пари да имаш ако си търсиш белята няма да ти се размине..навремето един *** мразеше мен и баща ми и даже мислеше лошото на баща ми но даде Бог че същия почина от рак на 57 години...
31
1
 
30
 
! Отговори
Господари на Ефира преди 5 години
Освем този млад мъж си заминаха още и Милен Добрев,Величко Чолаков,Наум,Цвятко Цветков и много други българи и чужденци но това е риска на професията.
30
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е не е издъхнал от вдигането на тежести, а от вдигането на тежести, комбинирано с огромно количество стероиди!!!!
29
4
 
11
 
! Отговори
Господари на Ефира преди 5 години
Първо изпробвано от мен като спортуваш в ранна възраст дори и да не звемаш химия можеш да останеш малко по-нисък в моя случай 1,76-генетично 181см. не голяма разлика но все пак.. спорта след 18-20 годишна възраст само за ЗДРАВЕ освем ако не искаш да ставаш като бат Арни-най-великия австриец/немец/американец.Жалко за този и за много други като него че измряха на по 30-40 години с днешната медицини много скоро хората ще живеят до 160 а може и по-вече години.
28
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
питам се - кога ще забранят този безумно глупав "спорт" вдигане на щангии докога ще има хора, които се връзват на товасъщото се отнася за борбата, сумото и други такива - грозни и изискващи смъртоносен лайфстайл
27
2
 
11
 
! Отговори
Господари на Ефира преди 5 години
Проблема с спорта е че има момчета който си мислят че могат да станат по-яки от бащите си не това(спорта)е ГЕН.Някой са много здрави други много умни това е уникалното на хората че сме различни и мислим различно.А и Митев абе твоята колежка за първи път ги видях усмихната на скоро-хареса ми.. усмихвайте се по-вече не само на железото...за да ви обичат хората и един ден като остареете да ви споменават с добро.
26
0
 
30
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
Един бе Учителят Иван Абаджиев,а учениците му - цяла гимназия!
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде сега да се замислят институциите какво са им дали да пият.. защо това се е случило и да предотвратят подобни случаи за в бъдеще! Но щом до сега не се знае значе и този случай ще покрият ..