Бившият червен кхмер, който управлява Камбоджа

Хун Сен обеща ад за опонентите си, те "да си подготвят ковчезите"
30 юли 2018 21:09, Елка Василева
9
Бившият червен кхмер, който управлява Камбоджа
Хун Сен. Снимка: архив, Reuters

След 33 години на власт камбоджанският премиер Хун Сен, бивш боец на Червените кхмери, държи рекорда за политическо дълголетие в Азия. Той се вижда като патриарх на една династия, която възнамерява да укрепи още повече благодарение на победата си на парламентарните избори миналата неделя, пише Франс прес.

Камбоджанският лидер, който редовно прави разтърсващи изявления, обеща "ад" на опонентите си и ги подкани "да си подготвят ковчезите" в случай на протести, заявявайки, че иска да остане на власт "и през идните два мандата".

Хун Сен стана премиер през 1985 г., само на 32-годишна възраст. Засега той успява да се адаптира към променливите политически ветрове, разтърсващи кралството от Студената война.

"Силата на Хун Сен, бих казал дори неговият гений, е, че е оцелял при всички сътресения", коментира пред АФП Сам Ренси, бивш лидер на опозицията, който се намира в изгнание във Франция.

За да остане на власт, през последните месеци Хун Сен не се поколеба да затегне още повече контрола си върху страната, принуждавайки я да мълчи - от печата до опозицията.

Негови приближени от години контролират големи части от икономиката, а другите са в ръцете на на могъщия съсед Китай.

Хун Сен, който обича да говори за себе си в трето лице, освен това е създал истинска династия: тримата му синове заемат ключови постове в управляващата партия и армията и участват редом с него в предизборната кампания.

"Галактиката на Хунсеновците, това, което наричаме управляващия в Камбоджа елит, който се състои от силите за сигурност, управляващата партия и семейството и близките на Хун Сен, контролира всички камбоджански институции и големи сектори от икономиката", гласи анализът на Андреа Джироджета, отговарящ за Азия в Международната федерация за правата на човека.

Роден на 5 август 1952 г. в селско семейство в Централна Камбоджа, той така и не завършва училище. На 12 години се премества в Пномпен, докато войната във Виетнам е в разгара си.

Четири години по-късно проявява интерес към политическия активизъм и когато през 1970 г. Камбоджа затъва в гражданска война, е записан като войник в това, което ще се превърне в армията на Червените кхмери, която по-късно става отговорна за геноцид, отнел живота на близо два милиона души.

Хун Сен твърди, че се е противопоставил на режима през 1975 г. - годината, през която Червените кхмери превземат Пномпен. Той обаче остава свързан с ултрамаоисткото движение, губейки едното си око в сражение, в което участва в техните редици, и достига поста заместник-областен командир.

През 1976 г. се жени за медицинската сестра Бун Рани. Година по-късно, опасявайки се да не стане жертва на следващата чистка, самият той бяга към Виетнам.

Хун Сен се връща в Камбоджа през 1978 г., става част от наложеното от Ханой правителство, изкачва се бързо в ешелоните на властта и след това изоставя комунистическите догми на виетнамските си поддръжници, за да прегърне пазарната икономика.

"Ще смажа кучетата"

През 1993 г. неговата партия губи първите избори в страната, организирани от ООН. Този политик обаче успява да се задържи на власт, като е назначен за втори премиер редом с принца Нородом Ранарид, лидер на роялистите, които печелят изборите.

През 1997 г. той слага брутално край на споделянето на властта и отстранява Ранарид. Оттогава не е губил избори.

Хун Сен "показва забележителна способност да открива и използва слабостите на политическите си противници", подчертава Себастиан Странджо, експерт по Камбоджа.

"Той играе със страховете от връщане към кланетата и гражданската война", добавя Странджо.

"Имам послание за тези, които може да се изкушат да се вдъхновят от бунтовете в Тунис. Ще затворя границите и ще смажа кучетата", заяви Хун Сен по време на Арабската пролет.

Ръководител на могъща формация - Камбоджанската народна партия, която успя да разпростре влиянието си до най-отдалечените райони на страната, в края на митингите си той редовно раздава пари на бременни работнички, като ги кара да го наричат "чичо". /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: КамбоджаХун Сен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такъв ни трябва и да направи пазарната среда и тук. Да сложи белезници на всички от БСП, ДПС, АТАКА.И НАРОДА ДА СЕ ЗАХВАНЕ ДА РАБОТИ.Стига приказки, че ще тръгне малкия бизнес, че банки с малки лихви 1%- 2% за частни инвестиционни кредити.
7
3
 
7
 
! Отговори
Ddd преди 5 години
Имаме си го и на Балканите такъв- ердо.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
все едно четуми за Цециту
5
2
 
6
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
Ако сте на всеки километър, все сте си жертви на пътя
4
7
 
25
 
! Отговори
Съвет за Тръмп преди 5 години
33 години на власт и как е убягнал на Обама да ги демократизира. че се захванаха с близкия изток.А-а-а-аа нямат петрол. Аха!
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Коце кметаМианмар е Бирма не Камбоджа(Кампучия). Даже нямат обща граница.Камбоджа е между Тайланд , Виетнам и Лаос
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мириканците не са му дигнали мерника още.Затова е оцелял.Ще му дойде редът, споко.
1
13
 
3
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Камбоджа или Мианма? Или Кампучия направо?