Македония гласува на референдум за името на 30 септември

В решението не участваха депутатите от ВМРО-ДПМНЕ
22
Македония гласува на референдум за името на 30 септември
Зоран Заев. Снимка: архив, Ройтерс

Депутатите от македонския парламент утвърдиха с 68 (от възможни 120) гласа предложената от властите дата за консултативен референдум за преименуването на страната – 30 септември, предаде РИА Новости.

Външните министри на Гърция и на Македония Никос Коцияс и Никола Димитров през юни подписаха споразумение за новото конституционно име на страната – Република Северна Македония, решавайки продължаващия 25 години спор за името, който пречи на Македония да влезе в ЕС и в НАТО.

Още по темата
Македонският министър-председател Зоран Заев многократно заявява, че окончателното решение за преименуването трябва да се приеме от народа на референдум.

Той посочи, че допитването трябва да се състои или на 23 септември, или на 30 септември, или на 7 октомври. Според него целта на правителството е процедурата по преименуването да приключи на 15 януари 2019 година.

„Референдумът за преименуването, насрочен на 30 септември, ще носи консултативен характер“, предават местни медии.

В гласуването не участваха депутатите от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, които по-рано не се съгласиха с предложената формулировка на въпроса. Според опозицията предложеният от Заев въпрос „Съгласни ли сте за членство в ЕС и НАТО и приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция?“ поставя избирателите в положение на принуда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
за чугуна Ставрю преди 5 години
лека справка:-страни ближещи рушки дирници, Куба, Венецуела, С.Корея, България, Румъния.-страни под рушка инвазия, но не обичащи рушки дирници, Полша, Чехия, Словакия.-страни не обичащи комунделски простотии, камо ли раша - САЩ, UK, Дания, Белгия и мн. други.Сам си направи изводите др. каскет.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОЗИ някак си ми прилича по тарикатлъци на ОНЗИ , Собственика на ГЕРБ .
14
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
и така...Макетата ке рекат :-"Не щем Северна Македония!"..а Заяков ке отговори:..-"Е па ния ва питааме "консултативно",за спорта!..Инако ке биде тако,както я сум рекъл!"..циркове балкански..
13
3
 
6
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
До 11 на македония дните са преброени тя ще бъде албанско шиптърска държава. Бъдещето ще покаже
12
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
момент!-"Референдумът за преименуването, насрочен на 30 септември, ще носи консултативен характер, предават местни медии."..?!?!?!?!Демек, какъвто и да е резултата от референдума,той НЯМА да има каквато и да било сила?..Е за чий :::: ше го правят изобщо тогава?!..Ега ти ЦИРКА!!!!
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СтаврюБЪЛГАРОПРЕДАТЕЛЮ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СтаврюДОБРЕ, ЧЕ СМЕ В НАТО И ЕС ИНАЧЕ ПРОГНИЛАТА КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ ДА НАПРАВИЛА ОТ БЪЛГАРИЯ ВТОРА УКРАЙНА!!!!АКО НЕ БЕШЕ ЕС ДЪРЖАВАТА НИ НЯМАШЕ ДА ИМА АБСОЛЮТНО НИЩО ФИНАНСОВО ЩОТО БОРИСОВ САМО КРАДЕ И РАЗСИПВА ДЪРЖАВАТА ФИНАНСОВО!ВАЖНОТО Е, ЧЕ РУСИЯ И ТИ УМИРАТЕ :D
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония е в ГЪРЦИЯ,БЪЛГАРИЯ И БЮРМ,а референдум ще се проведе САМО В БЮРМ дали искат да са северномакедонци!!КРАЙНО ВРЕМЕ Е БЪЛГАРСКИТЕ НОВИНАРИ ДА НАУЧАТ НЯКОИ КЛАУЗИ ОТ ДОГОВОРА МЕЖДУ ГЪРЦИЯ И БЮРМ.Никой не им е дал право на заграбване на името на географската област и нейните производни НЕЩО ПОВЕЧЕ,след септември край с прилагателното македонско,а,и за държавни учреждения,общини,фирми и призводства,КРАЙ!НА ГРАНИЦИТЕ ИМ ЩЕ ПИШЕ Р С М а на табелките ТЕСАЛОНИКИ!
8
1
 
4
 
! Отговори
Анджък така е баш преди 5 години
Македонците най се гордеят с Александър Велики,и особено с неговата слабост към своят пол.Те и гърците се гордеят с Александроса,ама като им напомниш че е бил обратен,започват да говорят за Филипос,баща му.И като им споменеш че на Филипос жената го е убила,за да качи Александрос,гърците на часа прекъсват темата за великата си история,македонската.А сега и с тези от Скопие,в Скопието само скопци са останали,фурнаджийски лопати.До скоро бяха българи,след като им платиха СССР, станаха арменци.
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СтаврюУМИРАТЕ ЛИ БРАВО!!!!! КОЛКОТО ПО-СКОРО ПУКНЕ ФИНАНСОВО РУСИЯ ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ЗА ПРАВЕДНИЯ СВЯТ!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
tozi e kupen i dupen, che vi izlajat
5
4
 
16
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
До анонимен3. А бе кажи в историятза една полза и едно нещо направено от американците за нас. Ще целувате *** скоро пак на Русия. Да ви видя с това нато кво спечелихте бутнаха ни гащите оставиха ни с три танка и два счупени изтребителя. Аа европа ни унищожи икономически. *** пишете и незнаете какво пишете.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
MAKETA KE VI IZLAJAT
3
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БРАВО!КОЛКОТО ПО-ДАЛЕЧЕ ОТ РУСИЯ ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ!
2
3
 
9
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Македония е Република България и ще бъдем по силни другото е разделяи и влаьеи принципа на богатите и силните...
1
4
 
17
 
! Отговори
Лейди Гарга преди 5 години
Магарето и червено да го боядисат, и да го прекръстят на Ферари, пак си остава едно магаре. Та така и с Бивша / Настояща Югославска или Бъдеща Албанска Република Македония.