Мултитаскинг! Управляваме трета ръка-робот с мозъка си

Учените настояват да правим няколко неща едновременно
30 юли 2018 15:45, Мартин Иванов
15
Мултитаскинг! Управляваме трета ръка-робот с мозъка си
Източник: Reuters

По някаква причина доста умни хора в технологичната общност все едно са обсебени от това да се чудят по какъв начин да добавят неща в човешкото тяло. И изглежда, че всеки път стават все по-амбициозни.

Новото 20 идва от Института за изследване на напреднали телекомуникации в Киото, Япония, които създадоха роботизирана трета ръка, която да позволи на хората истински мултитаскинг, пише Digital Trends. И се управлява от човешкия мозък, да не пропуснем тази важна подробност.

"Вместо система за роботизирани ръце, бих го нарекъл система за интерфейс между мозъка и машина за мултитаскинг," казва Крисчън Пеналоза, част от учените в екипа, пред Digital Trends.

"Традиционните роботизирани системи най-често се използват, за да заместят загубата на конкретна човешка функция (например - крайник), но не и за да подобрят способностите на здрави потребители. Тези системи изискват хората да се фокусират върху конкретна задача, като контролирането на роботизиран крак или инвалидна количка, което ограничава изпълняваните задачи до една".

Заради това учените от Института решават да създадат въпросната роботизирана трета ръка, която да се фокусира върху мултитаскинга или едновременното изпълняване на няколко задачи. Показаната във видеото ръка се контролира от два електрода, които са поставени на главата на жената, които служат за улавяне на мозъчната активност. Без да се изисква цялостно фокусиране върху тази задача, човек може да управлява третата ръка да извършва определени задачи.

"В експериментите ни използваме третата ръка, за да хване бутилка, докато истинските ръце изъпняват друга задача, свързана с балансиране на топка", продължава Пеналоза. "От гледна точка на приложенията в истинския свят можем да помислим за производствени работници, които могат да увеличат производителността си или астронавти в космоса. Но не би трябвало да се ограничаваме сеамо до роботизирани ръце. Може би в бъдеще може да използваме такава система, за да контролираме други устройства, като мобилни телефони или машини, правейки нещо друго".


15
Още от Образование
Идея: По-дълга зимна ваканция, децата да са с родителите си!
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Програмист

Сега си представи това каква революция е за хората с двойни ампутации.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До И.Б.

Вземи си пий хаповете ти.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 1

Така е докато хората мислят иновации вие мислисте за глупости.
11
2
 
2
 
! Отговори
И.Б. преди 2 седмици
Тези роботи са чисто мъжка измислица. Запитвали ли сте се, защо жена не измисля роботи? Запитвали ли сте се, защо Бог е създал човека с две ръце? Или искате да сте индийския бог Шива с 6-те ръце? Същият е човешко умотворение, не е реалност нито в земния нито в духовния свят.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще е забавно, докато някой откачалник не започне да ги продава с инсталиран автомат ....
9
0
 
10
 
! Отговори
Велес преди 2 седмици
Хе...хе...хе... Това е било практика в България още 60 -те години... Нека си спомним за незабравимите Никола Парцалев и Енчо Багаров... И тяхната сценка за ловците и срещата им с мечка:

Парцалев:
- В едната ръка държа ножа!
Багаров:
-В едната държиш ножа!
П:
-С втората стискам пушката!
Б:
-С втората стискаш пушката!
П:
-С другата ръка вземам...
Б:
-Еее...Еее.. Чакай бе Парцалев ти колко ръце извади...
Парцалев:
- Ами, то е напрежение в този момент бе брат... Колкото ръце извадиш толкова...
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хахаха, те много хора докато вървят по улицата, почват да се спъват, ако се замислят. Говорете ми вие за мултитаскинг.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Повечето хора на тоя свят са в кръжока "Пречат ми ръцете". Като им се даде още една ръка(лява) ще има да правят повече бели за по-кратко време! Ще им се вдигне КнПД-то!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Програмист

Не се засягай де, нали знаеш, че ние форумците обичаме майтапа, а и носим на такъв. Разбира се, че е много добро приложение за хората загубили крайник.
5
0
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 2 седмици
Що се подигравате? Аз го намирам за много яко - седя, с двете ръце пиша код на клавиатурата, а с допълнителната трета ръка поднасям чаша с кафе към устата си или цъкам с мишката.
Това има доста добро приложение и за хора, които са загубили крайник.
4
1
 
1
 
! Отговори
Наполеон преди 2 седмици
Ама и сега мога да правя много неща едновременно, като например да свиря на пиано и да чета вестник..
3
1
 
5
 
! Отговори
Куцо магаре малелее. преди 2 седмици
Аз управлявам пети крак.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
нали знаете, друго си е с лявата ръка ... :)
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
вече се сещам какво ще е първото нещо което ще пробвам с третата ръка :)). това освен перверзните азиатци няма кой друг да го предложи