Компютърна програма свири Дайчово хоро

Изкуственият интелект е разработен от 23-годишен младеж
31 юли 2018 12:52,
45

Кристиян свири на тромпет от 7 годишен, а в тийнейджърските си години проявява интерес и към програмирането. Именно това започва да учи в Софийския университет. Една курсова задача го кара да разбере, че технологиите и музиката не са толкова далечни.

Днес Кристиян е на 23 и вече е създавал програма, която да свири българска народна музика. Само за седмица разработва виртуален композитор, който генерира уникални мелодии.

"Има много хора, които смятат, че изкуственият интерект не може да създава музика и не може да е креативен, да твори както човека. Това беше тезата, която защитавах – изкуственият интерект може да създава", каза той пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Младото момче е участвало и в разработването на виртуален личен асистент за хора в нужда.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цял изкуствен интелект за да си пусна една песен гледай ти. Май самият програмист е един изкуствен интелектР очаквам да създаде роботР който да му бърше *** със една салфетка щото сам не може.
21
0
 
1
 
! Отговори
Явор преди 5 години
До АбеКато по-стар програмист, удобно избягна 10-те процента, които в момента водят в сферата на изкуствения интелект :).
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скрипт който да изпълни една песен в случая Дайчово хоро, в държавата на дeбилите и едноокия е програмист създаващ изкуствен интелект.
19
2
 
18
 
! Отговори
Абе преди 5 години
Аз като по стар програмист редовно виждам как много от младите програмисти днес си мислят че са открили топлата вода и са измисли някаква голяма иновация. А фактите са че почти всичко "ново" е добре забравено старо. 90% от всичкия софтуер днес е базиран на разработки от преди 20-30-40 години. Просто сега нещата се пишат на нови по лесни езици като C, python, Java, HTML5....затова са достъпни.И за разлика от едно време сега приложенията са красиви. Имат удобен интерфейс.Това е цялата работа.
18
3
 
16
 
! Отговори
Не се заблуждавайте преди 5 години
Изкуствения интелект все още е просто една теория. Това ви го казвам като програмист който е запознат със материята.Нещата са точно както както ги е описал колегата в един от предните коментари.Всичко е базирано на if else и while true.Невронните мрежи до голяма степен като концепция се оказаха един провал. Просто вече няма развитие там. Всички иновации са от преди 20 години. Софтуера във вашите смартфони е измислен още преди да се родите. Просто стана масов последните 10 години.
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таа компютърна програма дето свири хоро да не се казва мр3?
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изкуствен интелект ще е ако събира информация от околния свят и съставя мелодии, които да се харесват на хората, без хората да дават напътствия и без да залагат данни в програмата. То иначе като му кажеш "ето ти такт, ето ти ноти, изсвири ми това", така това съм го правил още на Правец 8-ца преди години. И съм бил на 6 години когато съм го правил. Няма никакъв изкуствен инлетект в тая простотия.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ви разочаровам, но Сидней Австралия ОТНОВО е абсолютно прав! Къде му е гениалното на това, показват дори неща направени по много по-баламурски начин направени в наши дни.
14
0
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Ето такива неща стават, когато журналист пише за неща, от които хабер си няма!За свирене от изкуствен интелект нужда няма! Изкуствен интелект е нужен за композиране и самообучаване на програмата да композира, а най-интересно е да се научи да композира като друг, без да го копира. В този смисъл акцентът трябва да е е:"Компютърна програма с изкуствен интелект композира българска народна музика", а не "свири Дайчово хоро"
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя е поредния ***, когото показват. Всеки второразряден студент по информатика прави такива неща, дори за обикновени курсови работи съм виждал къде-къде по-"смели" направени неща. И веднага "изкуствен интелект"... Пффф... Ахахахах!!!Днес всякакви циркаджии правят някви простотии от сорта на най-обикновени ботове като тези за mIRC преди 15-20 години които бяха, натъпкани само с IF-ELSE, IF-ELSE, IF-ELSE и ги наричат "изкуствен интелект".
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Няма нищо гениално и ново и това момче го знае."Не, не го знае.
11
2
 
16
 
! Отговори
Petar, NY преди 5 години
До сидней австралияАз ползвах невронни мрежи за управление на електрически двигатели средата на 90те. Няма нищо гениално и ново и това момче го знае. Журналята търсят сензациите. Но е добре че се занимава и му пожелавам успех
10
0
 
3
 
! Отговори
Държавна работа преди 5 години
До Анонимен.Никой не иска да са на държавна работа и специално да разработват изкуствен интелект. Важно е да се използва техния потенциал в тяхната сфераи то тук в БГ. От там на там те ще си се оправят. Гумодемонтажници няма да станат, нищо лично към гумаджиите
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До коментиращитеНяма работни места. Най-много са 1-2 за цяла България за разработка на изкуствен интелект и останалите остават безработни. Няма смисъл ако държавата не създава работни места както в държавната и съдебната администрация.
8
4
 
4
 
! Отговори
Може, ама преди 5 години
До АнонименМоже да го нарисува, ама ако такива катомомчето му кажат как да го направи. Той и тате може, ама тя козата пръч си сака.
7
7
 
5
 
! Отговори
До коментиращите преди 5 години
Абе, колко деца могат да влезнат в СУ и да се занимват на това ниво с програмиране. Интересни са ни само наркоманите, проститутките и чалгаджииките мутреси, но когато има наука и нещо смислено почваме да ревем. Той я направил това, оня онова. Колко са такива като това момче, сигурно и той ходи да се забавлява и той може да слуша чалга, ама си го е заслужил с ума. А тия дето посещават диско и са нискоквалифицирани да ги възхваляваме, че са много отворени ли. В БГ ума не се цени, но му се завижда
6
8
 
3
 
! Отговори
Най-накрая преди 5 години
Е,Dnes.bg след толкова критики, най-накрая намерихте смислена новина. Браво и на момчетата. Има надежда за тая нация. Но сега да се намерят и хора, които да платят добри заплати на тези момчета, защото като отидат в чужбина ние пак ще си останем тук с пръст ама заврен не в устата.
5
5
 
11
 
! Отговори
От сидней австралия преди 5 години
Тази програма я писах в средата на 90 когато Уиндоус 3.11 го замениха с Уиндоус 95 и 96 osr2Каде е гениалното?
4
3
 
12
 
! Отговори
Пояснение преди 5 години
Преди разни дженръри да правят изкуствен интелект трябва да имат естествен!
3
1
 
16
 
! Отговори
... преди 5 години
Значи МНОГО ВИ МОЛЯ! Нека, като напишете дадена статия, поне си я прочетете първо после пак я прочетете и МОЛЯ ВИ НЕ Я ПУБЛИКУВАЙТЕ СЛЕД ТОВА! За да се публикува статия която има поне някакъв научен характер то трябва да я прочете, поне веднъж, някой дето ги е поне чувал нещата веднъж или 2 пъти в живота си! Защото тази "статия" е нещо като баба Гица от село Мормаре таз година отново направи компот от круши! И това е огромно кулинарно не достигано до сега постижение!