На 11, а вече омъжена – съдбата на момичетата в ислямския свят

Деца се женят за дядовци – традиция, или остарял културен обичай
31 юли 2018 21:35,
95
На 11, а вече омъжена – съдбата на момичетата в ислямския свят
Снимка: Pixabay

Норазила и Айю са най-добри приятелки и си споделят всичко. Говорят си за момичешки неща – пижамени партита, селфита, музика и симпатични момчета. Приятелството им разцъфтява в Северна Малайзия, но приключва, когато 11-годишната Айю става третата съпруга на 41-годишния баща на Норазила.

Бракът между 11-годишното дете и 41-годишния Абдул Карим - търговец на гуми, който има важна роля в местната джамия и колекция от скъпи коли, предизвиква вълна от дискусии в Малайзия за упоритостта, с която консервативните мюсюлмански традиции се задържат в модерната мултикултурна демокрация.

През май тази година опозиционната коалиция увенча страната с историческа победа и обеща да забрани със закон детските бракове.

"Това е остаряла практика и на този етап от развитието и растежа на Малайзия това е абсолютно недопустимо", коментират от коалицията.

С избухването на скандала със сватбата на 11-годишната Айю, обаче, изглежда, че правителството не прави достатъчно да защити малолетните. Новината за бракосъчетанието тръгва от втората съпруга на 41-годишния мъж, която публикува снимки от церемонията в своя Facebook профил със саркастичния статус: "Честита сватба!"

Заместник министър-председателя на страната, който е и министър на жените, семействата и общественото развитие, нарече бракосъчетанието "инцидент". Самият той е противник на детските бракове, но отказа да коментира случая, тъй като в момента той е обект на разследване от страна на редица институции.

"Няма никакво съмнение, че детето е жертва", коментира адвокат по човешките права и споделя, че липсата на бърза реакция по случая е притеснителна.

Момичето е закарано в болница, за да проверят дали още е девствено, а по-късно Айю отново е при съпруга си. От тогава не е напускала новия си дом.

41-годишният мъж твърди, че обича жена си и уверява, че няма да я докосне, докато не навърши 16 години. От своя страна Айю пък описва мъжа си като любящ и също заявява, че е влюбена в него.

През изминалата година Малайзия криминализира изграждането на емоционална връзка с дете с цел сексуално задоволение. Подобни случаи могат да се смятат като манипулация на детското съзнание, а освен това може трайно да увреди детската психика.

От конституционална гледна точка, законът на страната изглежда раздвоен – жителите на Малайзия, които не изповядват исляма, могат да сключат брак едва след като навършат 18 години по закон.

В по-голямата си част, обаче, населението на страната е съставено от мюсюлмани, които се придържат към законите на исляма. Шериатски съд трябва да позволи сключването на брак между лица под 16 години. С разрешението на шериата, обаче, минимална възраст за встъпване в брак няма.

"В мюсюлманския свят ако булката, родителите и момичето вече е имала първия си цикъл, бракът е позволен", казва имам от една от джамиите, които 41-годишния Абдул Карим посещава.

Активисти, които се борят за правата на децата, споделят, че в света има около 15 000 момичета, които са встъпили в брак преди да навършат 15 г. Според УНИЦЕФ статистиката говори, че около 650 милиона момичета и жени по света са се омъжили преди да станат на 18.

Усилията да се забранят съюзи с непълнолетни в Малайзия чрез затягане на закона за сексуални престъпления над деца се провалят в парламента. Шабудих Яхая, един от противниците на забраната, твърди, че 9-годишно момиче може спокойно да бъде готово за брак, ако е преминало през пубертета.

"Телата им вече отговарят на 18-годишни момичета. Физически и духовно няма бариера за едно момиче да се омъжи", твърди Яхая.

Много от браковете с деца в Малайзия са неформални съюзи, които не са легално разпознати от съдилищата.  Въпреки това, обаче, двойките не срещат особено голяма съпротива, когато се опитат да регистрират брака си.

Съществува и друг парадокс – много момичета са се омъжили за изнасилвачите си. До това се стига след като мъже, обвинени в изнасилване, получат позволението на Шериатския съд да сключат брак с момичето, станало жертва на изнасилването.

Според доклад на УНИЦЕФ шериатския съд издава подобни разрешения и за да предотврати евентуалната поява на извънбрачни деца. Други съюзи са сключени от икономическа гледна точка – когато семейството на булката живее в крайна бедност.

Привържениците на либерализма в Малайзия повдигат въпроса за това дали реално бракът с непълнолетни е ислямска традиция или остаряла културна практика. Част от тях дори поставят под съмнение твърдението, че пророкът Мохамед се е омъжил за една от съпругите си, когато тя е била на 6-годишна възраст. Противниците на идеята всъщност смятат, че това се е случило значително по-късно.

"Не можем да използваме историческа грешка като оправдание за тези бракосъчетания", твърдят адвокати по човешките права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер...и аз искам хахаха
4
0
 
10
 
! Отговори
Ангелина преди 5 години
То кой се омъжва вече?
3
0
 
29
 
! Отговори
От мааалата преди 5 години
охоооо тук у мааалата е пълно с Аювци!На 11 г и тук ги стягат момите за първата си бременост!
2
0
 
5
 
! Отговори
Бомбаш преди 5 години
Освен, че няма нужда от запетая пред ''или''.. обичам Ви бееее, журналишичитаааа, дипломите в коша...bitches <3
1
1
 
27
 
! Отговори
Бомбаш преди 5 години
Традиция, или остарял културен обичай - каква е разликата? :)