Апетит и диети: Сезонният модел на хапване за здраве

Съветите на диетолога: Без захари и имитиращи продукти!
1 авг 2018 09:20,
1
Апетит и диети: Сезонният модел на хапване за здраве

Храната може да бъде добър приятел, но и враг на човека. България е водач по смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

"Храната е един от най-мощните външни фактори на околната среда, който става физиологичен модулатор на обменните ни процеси. Много е важно да знаем какво ядем - качеството и количеството на храната", обясни диетологът проф. Донка Байкова.

Тя обърна внимание, че качествената храна е по-скъпа, но трябва и да ядем по-малко през лятото.

Проф. Байкова посочи, че у нас имаме сезонен модел на хранене и може да бъде направено меню, когато не купуваме технологично обработени храни.

"Инстинктивно апетитът определя потребностите ни към по-леки храни. Ако през зимата имаме потребност от 200 грама зеленчуци и плодове, то през лятото поне по 400 грама зеленцучи и плодове", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Диетологът подчерта да внимаваме с глюкозата и фруктозата и препоръча да ядем повече риба, но натурални видове. Замразена скумрия, ципура, лаврак... всякаква морска и океанска риба.

"Важно е да не купуваме имитиращи продукти. По-малко захари и по-малко общо количество мазнини. Трансмазнините да ги ограничим до минимум", посочи още проф. Байкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Деда ми беше касапин .Ядеше свинско и карантия като изоглавен през целата година ! Умре на 80 изправен като младо борче ! Те това е...