Дъждът вдига цените на зеленчуците. С колко?

Очаква се по-слаба реколта, прогнозират специалисти
2 авг 2018 12:15, Надежда Бочева
14
Дъждът вдига цените на зеленчуците. С колко?
Снимка: архив, БулФото

Неблагоприятното време от началото на юни с висока влажност и по-малък брой слънчеви дни засегна производството на зеленчуци и се очаква по-слаба реколта от полското производство спрямо миналата година. Очаква се повишение на цените.

Това се отчита в бюлетина за юли на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.

По текущи прогнози общото производство на домати през 2018 г. може да спадне до 145 хил. т или приблизително с 9% по-малко спрямо реколтата през 2017 г. Делът на полските домати ще остане водещ с около 91 хил. т, което е намаление с около 11% в сравнение с 2017 година.

Производството на краставици през 2018 г. се очаква да е рамките на около 58 хил. т. Отбелязаният през 2017 г. ръст в количествата от открити площи ще претърпи най-сериозен спад и от 15 хил. т и може да спадне на около 9 хил. т (намаление от 40%).

Предвижданията при пипера са за реколта от 55 хил. т. От трите култури пиперът е с най-големи колебания на добивите, защото най-голяма част от това производство се прави на открито.

Цените е много вероятно да бъдат по-високи спрямо средните за последните 5 години. При доматите средногодишните цени на дребно се очаква да бъдат около 2,50 лв./кг - 4% над тези от периода 2013-2017 г.

При пипера цените може да достигнат 2,20 лв./кг - 7% над тези за последните 5 години, а при краставиците да останат на около 2,50 лв./кг - с 3% по-малко, отколкото през предходните 5 години.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
30 години оправдания студ дьжд наводнения болести и все цените нагоре нитоведньж надолу и все фалирате и все не сте фалирали благодарение на субсидиитедомати с бял корен над 2 лева
11
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Вчера писахте, че цените на зеленчуците падат, а сега че посъпват! А се уточнете и не пишете глупости!
10
0
 
1
 
! Отговори
мен преди 5 години
То производство ще спадне но по причина обезлюдяване а не по причина времето защото при тия валежи колко поливки се спестява. Доживях да видя август месец домати с произход Мароко . Не виждам някакви големи ползи от членство ни в ЕС и Нато освен безвизовия режим. И ако го погледнем от друга страна това е източване на човешките ресурси на държавата. Почти си затрихме производството във всеки отрасъл и всеки път оправданието е ЕС. А каква е тази икономика без производство. Може би пирамида
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали трябва да има причина,ако не беше дъждът щеше да бъде сушата или нещо друго тъй че тази държава няма да се оправи никога,
8
0
 
11
 
! Отговори
L преди 5 години
Това пайтап ли е? Не съм имал по- добра реколта.Супер е времето. Вдигайте като сте решили ама измислете др.причина.
7
0
 
9
 
! Отговори
SF преди 5 години
Няма по-благоприятно време за зеленчуците от подобно лято!! Всичко е лъжа и се пускат партенки, реколтата от почти всички зеленчуци е много добра, всичко трябва да поевтинява!! Останалото са машинации на прекупвачи и мошеници!! Крайно време е земеделските производители да се обединяват в кооперативи и борси-за да си продават продукцията директно, не чрез мръсни и гадни прекупвачи и спекуланти!! Разберете, че богатеят на ваш гръб и ви съсипват печалбите!!!
6
0
 
14
 
! Отговори
Проверил преди 5 години
Ако не е дъждът, ще е виновна сушата. Ако не е сушата - кишата, Гришата и/или международното палажение!У нас цените винаги са НАГОРЕ!Кажете как в Англия човек си намира картофи за 4 пенса килото (9 ст.) и съвсем приличен портокалов сок за 6?Там не вали ли бре?
5
1
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
В тая държава всичко се вдига само пенсии и заплати не затова всички се палят и мятат от блоковете.Къде са гърците с 1000 та евро заплати къде сме ни е 400 лв нето
4
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
В тая държава всичко се вдига само пенсии и заплати не затова всички се палят и мятат от блоковете.Къде са гърците с 1000 та евро заплати къде сме ни е 400 лв нето
3
0
 
2
 
! Отговори
Е? преди 5 години
https://dnes.bg/obshtestvo/2018/07/29/dyjdovno-ama-liato-iadem-po-evtini-plodove-i-zelenchuci.383553
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мен с николко, аз си произвеждам.Ха ха!
1
0
 
7
 
! Отговори
!!!! преди 5 години
На краставичар краставици не се продава !