Официално: ДСК поглъща Societe Generale Експресбанк

Двете банки обсъждат още сделки в Албания, Хърватия и Унгария
2 авг 2018 09:07, Бойчо Попов
11
Официално: ДСК поглъща Societe Generale Експресбанк
снимка: архив Ройтерс

Унгарската банка OTP Bank Plc. обяви в четвъртък, че Банка ДСК ЕАД - българското ѝ дъщерно дружество, придобива 99,74% акционерно участие в Societe Generale Експресбанк АД (SGEB), което е българското дъщерно дружество на Сосиете Женерал Груп и другите местни дъщерни дружества, притежавани от SGEB, предава Investor.bg.

С пазарен дял от приблизително 6,7% Societe Generale Експресбанк е 7-ата по големина банка на българския банков пазар и като универсална банка е активна както в сегмента банкиране на дребно, така и в бизнес сегмента. В резултат на придобиването ОТП Груп ще засили още повече пазарната си позиция в България. Банка ОТП присъства в България от 2003 г. и нейната дейност е печеливша. 

Финансовото приключване на сделката се очаква да стане през последното тримесечие на 2018 г., при условие че бъдат получени всички необходими регулаторни одобрения.  

Паралелно с тази сделка Сосиете Женерал и Банка ОТП обсъждат сключване на споразумение за услуги, което ще обхване предоставянето на взаимни услуги в различни области (включително, но не само - инвестиционно банкиране, капиталови пазари, финансиране и глобално трансакционно банкиране) в Албания, България, Хърватия и Унгария. От френския кредитор поясниха, че тези дискусии са неекслузивни.

ОТР контролира втория по големина кредитор в България – Банка ДСК, а сделката, която подлежи на регулаторно одобрение, вероятно ще увеличи пазарния ѝ дял по активи до около 19%, което е близо до дела на най-големия български кредитор – UniCredit Bulbank. 

За сделката в сряда съобщи Ройтерс. Според агенцията се очаква френският кредитор да продаде и подразделението си в Албания на OTP. Това е част от стратегията му да се раздели с бизнеси, които или не са от критичен размер, или нямат потенциал за синергии в рамките на групата. Източниците в България са отказали коментар каква е стойността на сделката, но според един от тях вероятно ще съответства на продажбата на българския бизнес на National Bank of Greece (ОББ) на белгийската KBC Group миналата година, която бе на стойност 1,1 пъти от общия капитал на ОББ.

Повече за Societe Generale Експресбанк АД вижте в продължението на материала в Investor.bg


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
3
 
! Отговори
Бг.реалност преди 8 месеца
Е и ?
Едни престъпници купуват други престъпници и преразпределят парички.
Бългърина никога не е бягал от абсурдистан с такива темпове.
Вече почти няма читав 12-стокласник който да не замине след завършването си навън с една единствена цел.
Държавата е тотално разрушена,а мутраджийските времена постепенно се завръщат.
8
0
 
3
 
! Отговори
Centurion преди 8 месеца
Дааа,някой бяга от България!!!
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
КЗК дали ще позволи, това са 6% ... не като при ЧЕЗ и Гинка с 0.001%

Но с позицията им за Нова телевизия е по-сходно! Не можел да ги купи, защото имал интереси и бизнес в същата сфера... та сега ДСК ще намали конкуренцията, а се занимава със същата дейност, значи ако мерят еднакво трябва да бъде спряна сделката
6
1
 
1
 
! Отговори
ofes преди 8 месеца
diladi izpraha obstinskata bg bamka uspeshno...
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пак лаици коментират. Нямате си никаква представа, колко е добре, че голям играч купува SG, а не някой съмнителен фонд. По-лошото е, че здрава и читава банка иска да избяга от България.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще ни купуват и продават както си искат, като сме доказали, че не ставаме в този бизнес. Бг банките освен схеми и източване, друго не са показали. "Мениджърите" на сосиете да се настройват от френски, да ближат унгарски задници, че за друго не стават
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 1

Какво точно има бате ти с кой коя частна компания купува???
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ма тва сериозно ли?
1
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чехи и унгарци прилапаха икономиката и сега бате ще си ни вкара във Вишеград, че очевидно там ще са му началниците!