Убийствата на роми в Унгария – помнят ли се 10 години по-късно?

Те бяха извършени от крайнодесни, подтиквани от омраза
2 авг 2018 21:02, Елка Василева
78
Убийствата на роми в Унгария – помнят ли се 10 години по-късно?
Снимка: Дойче веле / С. Ферсенг

Някога Ева Кока е била жизнерадостна жена. Днес е съсипана. Мъжът й една от жертвите на поредица убийства на роми, извършени преди 10 години в Унгария. Престъплението и оцелелите жертви са почти напълно забравени, пише Дойче веле.

Някога Ева Кока е била жизнерадостен човек. Заедно със своя съпруг Йеньо тя се е радвала на скромния си, но щастлив живот. Двамата имали малка къща с градина в Тисалок, в Източна Унгария. Имали също сигурна работа - той работел във фармацевтична компания, тя - в дървообработваща фабрика. Чувствали се уважавани и защитени. До 22 април 2009 година, когато всичко се променя.

В този ден Йеньо Кока излиза надвечер от къщи и се упътва към фабриката, където работел от 38 години. Изведнъж се разнася изстрел, куршумът уцелва 54-годишния мъж в сърцето и го убива на място. В този момент животът ми се срина, разказва Ева Кока.

Съпругът й е петата жертва от поредицата убийства на роми в Унгария в периода 2008 - 2009 година. Загиналите са шестима, а други 55 души са с тежки наранявания. Извършителите са лица с крайнодесни убеждения, подтикнати единствено от омраза към ромите.

Атаките започват в края на юли 2008, преди да е изтекъл мандатът на социално-либералното правителство. Последната жертва е от август 2009 година. Същия месец полицията успява да залови извършителите, като трима от тях (от общо четирима) получават доживотни присъди.

Поредицата убийства на роми остава най-жестокото престъпление на расова основа, извършено в Унгария годините след Втората световна война. За съжаление, расистките убийства са почти забравени и само малцина в Унгария се интересуват от съдбата на оцелелите.

Сломена след смъртта на съпруга си, Ева Кока напуска работа и се премества да живее при дъщеря си - в град, чието име не иска да разкрива. 10 години след преживения ужас тя все още се страхува и вярва, че убийствата ще продължат, а извършителите никога няма да бъдат заловени.

Ева страда от перманентно безпокойство и депресия, измъчвана е също от ревматизъм, артроза и болки в гърба. Въпреки това през 2017 г. лекарите я освидетелстват като трудоспособна и я лишават от шанс за инвалидна пенсия. Ева Кока разказва, че молбата й за болнични е отхвърлена.

Оттогава 56-годишната жена не разполага със собствени доходи, за отпускане на редовна пенсия трябва да чака още четири години. Днес тя живее с дъщеря си, зет си и шестте им деца с не повече от 300 евро на месец.

По инициатива на калвинисткия свещеник Золтан Балог - министър на човешките ресурси в правителството на Виктор Орбан в периода 2012 - 2018 година, на оцелелите от поредицата убийства на роми са отпуснати еднократни помощи в размер на 4,000 до 7,000 евро. Постоянна финансова подкрепа обаче не им се оказва. Балог признава, че това е грешка и обяснява следното: “По-добрият вариант щеше да е може би едно дългосрочно решение, но аз не мога да изляза с това становище пред правителството. Няма шансове за нови компенсации, въпросът е приключен”.

Золтан Балог е сред малкото унгарски политици, които все още повдигат темата за ромските убийства и поставят в центъра на вниманието съдбата на оцелелите роми. Също както и унгарският режисьор и писател Андраш Вагволги, който през 2017 година издава книга по темата. Според него днешното националистическо правителство в Унгария иска да забрави тези расистки престъпления и изобщо не се интересува от съдбата на унгарските роми.

Днес Ева Кока няма сили да се бори повече. Не само загубата на съпруга, а и нищетата, с която се сблъсква всеки ден, съсипват живота й.  Често мисли за съпруга си и една-единствена надежда я крепи: “Един ден отново ще съм при мъжа си”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: Унгарияубийствароми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради позицията на унгарското правителство да защитава християнските ценности и да не допусне ислямизация на страната,*** медии атакуват по всякакъв начин.Преди 10години някакви убили петима роми,заловили ги и ги осъдили.Е и какво?Дрън дрън.А Днесбг много обича да цитира Дойче веле,все едно им е филиал.Между другото по време на соца в Чехословакия и Унгария е имало масова кастрация на роми.Това не го знаете.А иначе в България ромите постоянно убиват,грабят и изнасилват българи.
27
0
 
16
 
! Отговори
инагиц преди 5 години
Май само Днec.бг ги помни тия неща и дава гласност на "ромските" проблеми.. Я си кажете кой ви поръчва статийте и защо сте толкова толерантни към малцинството? Не случайно написах "роми", защото иначе ще ми бъде изтрит коментара, както е ставало и други път, когато ги наречеш с истинското им име. Я да видим, дали и този коментар не е по правилата на сайта :)))))
26
0
 
17
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Те бяха извършени от крайнодесни, подтиквани от омраза TOВА Е НАПИСАНО СЯКАШ АВТОРА ЛИЧНО ПОЗНАВА ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ ОТ ПОНЕ 15 ГОДИНИ, И Е ПРИСЪСТВАЛ НА ВСЯКО УБИЙСТВО
25
0
 
14
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КОЙ СПОНСОРИРА ТАЗИ ФАЛШИВА МЕДИЯ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ???
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Хуманизъм, толерантност, права"Това е доктрина за ерозия на враговете на Запада. Къде има права? В Гуантанамо? Къде няма расизъм - В Орлеанс, Лондон, Париж? "Толерантност" когато им отърва. В Саудитска Арабия - мракобесие, а ни феминистки, ни ***, ни Амнести, ни Хелзински комитет копче не казват. Цялата тая измишльотина е една гигантска лъжа.
23
0
 
15
 
! Отговори
extremist преди 5 години
А УБИЙСТВАТА НА БЪЛГАРИ - ТЯХ НЯМА .ЛИ ДА ГИ СПОМЕНЕМ
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пустиняк до 30Пишеш глупости.
21
10
 
1
 
! Отговори
Пустиняк до 30 преди 5 години
Офф, сигурен съм, че ти си изчел много по въпроса, като основните ти източници са сайтове като брадва и секира. Пиша ти за това, което се втълпява на маджара. Ходи им кажи на убийците на роми в там, че си им роднина, да те видим ще оцелееш ли. Не са само те, на Нео нацистите в цяла източна Европа се втълпява, че българите са низши варвари, както са учили в нацистка Германия. Там поне са надживели невежеството на расизма. Но финландските нацита, руските, каквказките, всички "учат" че бг са роми.
20
0
 
33
 
! Отговори
бМ преди 5 години
А убийствата на Павел и Ангел от Катуница помнят ли се?
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой плаща , от два дена се пише за холокоста и убийства на роми? Простотии.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пустинякнищо не знаеш, щурчо. Между българи и унгарци има далечно генетично родство. Ама кой да чете ...
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все пак нещо се е случило и е провокирало онези екзекуции преди 10 г.Не че одобрявам крайностите, но трябва да се преценява обективно, за да не се стига до нежелани резултати.
16
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойче веле! Няма смисъл да се чете!
15
36
 
6
 
! Отговори
Пустиняк преди 5 години
Като чета коментарите и ми се драйфа. Няма такъв деградирал расист, като мазния ориенталски ганьовист. А той е далеч над 80 процента в ***. Територията опустява, растат поколения пълни с омраза и комплекси, гордо предадени им от впиянчени и пропаднали родители. Хуманизъм, толерантност, права и мислене са станали мръсни думи в нечистата ганьова уста. А по темата - унгарците са едни от най-добрите болните расисти в Европа. От собствен опит знам, че те разлика между роми и българи не правят.
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми те затва нямат проблеми с интеграцията.С лед 30-40 години в Бг ще има само роми и бежанци.В Унгария -хора.
13
36
 
3
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен-17,ти да не си бил една ,от насилените жени,че коментираш,толкова сигурно,за извършените престъпления ,от ромите.
12
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А убииствата тогава в Унгария на възрастни хора ,насилени жени от ,,роми ,, на каква основа са ?
11
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И при нас няма да е далеко да застане някой над Столипиново със снайпера.
10
3
 
63
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Унгарците - още повече ми се издигнаха в очите!Пичове са!
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дадоха им по 3000 лева и моментално ги пропиха в кръчмите е това е държава за дарения