Рияд врътна кранчето – саудитците се захващат с... труда

Бензинът вече не е вече по-евтин от водата
Обновена: 4 авг 2018 07:15 | 3 авг 2018 21:45, Елка Василева
69
Рияд врътна кранчето – саудитците се захващат с... труда
Снимка: архив, Reuters

С хамбургерите си, пържените картофи и разтопеното сирене One Way Burger прилича на който и да е модерен камион-ресторант в Рияд с единствената разлика, че готвачът, който работи зад горещия и цвъртящ грил, е саудитец, съобщава Франс прес.

В Саудитска Арабия, която беше щедра откъм социални придобивки страна, представителите на работническата класа като готвачи, служители по чистотата и поддръжката или служители на бензиностанции бяха в по-голямата си част чужденци.

Сега все повече саудитци приемат такива професии с "по-нисък статус" в контекст, в който бензинът не е вече по-евтин от водата, а правителството намалява субсидиите в опит да съживи изпадналия в летаргия икономически растеж и да пребори нарастващата безработица.

В този период на строги ограничения много саудитци, които от дълго време зависят от щедрата на социални придобивки държава, се обръщат към физическия труд.

За първи път едно ново поколение граждани на Саудитска Арабия работи като продавачи на чай или автомобилни механици. Собственици на автомобили стават шофьори на Uber.

"Готови ли са саудитците да работят като събирачи на боклук", пита Абдулхади ал-Саади, хроникьор във всекидневника "Сауди газет", който подтиква гражданите да не отказват никaква работа.

През декември жителите на източния район Ал-Ахса отпразнуваха факта, че шепа млади хора приеха да работят като служители на бензиностанция - професия, която дълго време се определяше като недостойна.

"Не е срамно да вършиш тази работа", даде оценка един клиент във видео. "Пророкът Мохамед е бил овчар", допълни той.

"Саудитците се ориентират към професии, които в исторически план бяха резервирани за чужденци", потвърди Греъм Грифитс, основен анализатор на консултантската компания Control Risks.

В същото време правителството се зае да замести чужденците с местни служители, следвайки политиката, наречена "саудитизация", и наложи данъци на емигрантите. По този начин предизвика масовото им напускане, тъй като те заемат 70 процента от работните места.

Официалната статистика показва, че близо 800 000 чуждестранни работници са напуснали кралството от началото на 2017 година, като създават по този начин явление, което президентите на компании наричат "криза в наемането на работници". От друга страна няма статистика за броя на саудитците, които са започнали да упражняват физически труд.

Някои компании, които приложиха процеса на "саудитизация", обаче се оплакват от поведението на саудитските си служители.

Директорът на завод за производство на хладилници, който е наел десетина работници по сглобяването и поддръжката, каза, че някои от тях са били хванати "как спят в колите си по време на работа".

Много компании заобикалят тази политика, като плащат на саудитските работници малки заплати, за да останат при тях, като създават по този начин фалшиви работни места.

Противоречивата политика не доведе до намаляване на безработицата сред гражданите на Саудитска Арабия. През първото тримесечие тя достигна близо 13 процента сред саудитците.

Предизвикателството, подчертават специалистите, не е само да се създадат повече работни места за саудитците, но и те да бъдат убедени да ги заемат. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Ddd преди 5 години
Ее, най-накрая надявам се саудитците ще спрат спонсорирането на БХК и на джамийте по родопско.
58
0
 
0
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Леле...цяла държава от търтеи и то със самочувствие, че са нещо велико, защото бели хора са ги обгрижвали досега...
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бензинът вече не е вече по-евтин от водата..................................................Може и накрая да се сложи едно вече.
56
0
 
1
 
! Отговори
Циник до 61 преди 5 години
Търкай...ластичетата от връзката магданоз...събирай ги на пачки...и ги покажи на гнилото ти поколение!:-)
55
1
 
2
 
! Отговори
До циник преди 5 години
Индивид търсещ себедоказване и само- изява в анонимен форум 20 от 24 часа в денонощието за теб какъв е? За мен е loser ! А иначе Фантазиите са хубаво нещо и най важното безплатни.
54
1
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Проблемът на подобно народи и държави е разпиляването на даденото им в мързел. такова богатство, Господ го е дал,з а да те освободи от тежестта на обстоятелственият свят. Това ти дава възможност да насочиш всичките си усилия към Творчество. Но не би, арабите, не са двигател на планетното развитие на човечеството. Затова идват вой ните, които целят завладяване на ресурсите им. Такава е доктрината на Запада. Той смята, че ресурсите на планетата са в неправилните ръце;)))
53
7
 
4
 
! Отговори
Циник до 58 преди 5 години
Хахаха...за такива говорех - гламаци с претенции.Кой те знае каква си некадърна rнида.... живееща - за да си плаща сметките!Търкай на Божков и Пеевски билетчетата...и ако някога ..все пак се "размножиш" - покажи ги на гнилото си поколение - и те да видят - как си се борил с живота!Може да те скивам по рекламите:- Играм ридовну .. с фиш пъльна кумбинация!
52
2
 
3
 
! Отговори
До 55 преди 5 години
Ц. иника е ясен loser отвсякъде, но като чета и теб, ми струва че си от същата Порода!
51
3
 
4
 
! Отговори
Циник до 57 преди 5 години
Аз знам как...и какво ми е струвало - да постигна - това което съм постигнал. Никога ... никога - не съм се оплаквал, че нямам пари, и че филанкишията ми е виновен! А това е национален спорт на 90% от юзърите пишещи в наакания сайт.Опортюнисти...пишман нихилисти...илитерати , и откровени неграмотници! Лесно е - пиша каквото мисля!Не се оплаквам...гледам си семейството - И НА НИКОЙ НИЩО НЕ ДЪЛЖА! Упс, излъгах ...изплащам жилищен кредит - но не призовавам с есемеси - да ми го платят!
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *** ТоВа е твой проблем, какво може да имаш. Не на тези, които имат. Знам ти логиката всеки, които има пари или е крадец или мама и тати.Именно заради това мислене сте на това положение. Заблуждавате себе си докато хората бачкат, учат и напредват.
49
2
 
1
 
! Отговори
До Циник преди 5 години
Хаха...сполай ти...Аз съм на се уморих...Мислех че съм последния...Радвам се като те гледам...Не се възгордявай! Никога Веднага падаш!Казвам го от опит.Скромността и справедливостта да са водещи!Пожелавам ти борбеност и безсмъртие! :)Заедно отстоявахме истината за стандарта в НРП по документи на НСИ...Ще се вписвам като rst...надявам се скоро да се видим...Успешна публика:)Вдъхновение и настроение...П.п. ама ти *** са големи гадове наистина...не съм вярвал..:))Поздрави!
48
0
 
0
 
! Отговори
Циник до 53 преди 5 години
Принципно си прав!Но - максимата е "никакъв гювеч на тъnанapите"....слабост в характера предполагам...не сме идеални:-)
47
2
 
4
 
! Отговори
До Циник преди 5 години
Що си хабиш енергия да отговаряш на т*ъпаци...Коментара ти беше достатъчен...Много точно...М айната му на другото...Отиваме в др.тема или почиваме...Поздрави!Дръж се сериозно...М айната им на тия ***..
46
3
 
3
 
! Отговори
Циник до 49 преди 5 години
Е не може - всички да имаме 3 лични кофи за ***...и да се ширим вътре!Винаги облечен и нахранен!А глъмак ***?Готино ли ти е?Само трабва да ги браниш от другите бездомници, котките, и уличните мacтииПхахаха
45
0
 
8
 
! Отговори
Коки преди 5 години
До РистуЕ сега меркел ще предложи, всички бедни саудитци на германската софра. После естествено ще поиска да си ги разпредели Европа НА КВОТЕН ПРИНЦИП.
44
0
 
3
 
! Отговори
Коки преди 5 години
До ИстинатаСъгласен, но според мен в Кувейт и в Дубай влагат пари и в други неща, саудитците са по-мързеливи.
43
3
 
3
 
! Отговори
До циник преди 5 години
И ти спиш в миризливият таралясник, забравих той няма климатик. Само те моля недей почва пак с Фантазиите.
42
0
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Евтиния петрол предизвика повече сътресения в С.Арабия,отколкото в Русия!Номерът от 80-те не мина.Много забавно.Тия да са благодарни,че масовата електрификация на транспорта зацикли,щото иначе щяха да си ядат ушите.
41
1
 
4
 
! Отговори
До Циник преди 5 години
Да абсолютно така е!Ако ще и Тойта последен модел да е...100% са спяли на пуснат двигател заради климатика...
40
2
 
36
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Спяли по Фераритата и Ламборджинитата през работно време! Пхахаха - арабин и работа!Аааааааахахаха! Това племе ( защото те са именно такива ) е работило - последно - овчари и камилари - но най-вече разбойници някъде докъм 19 век! След това Отто с ДВГ ги направи това което са днес - мързеливо , нагло , племе продаващо петрол и фанатичен ислям. Щели да работят - ако го няма лошия расистки бял колонизатор - с неговата наука - бързо ще се върнат - там откъдето тръгнаха - да си режат гърлата!