Скъпи и прескъпи "био" храни. А дали наистина са био?

Системата за контрол не е ефективна, пълно е с пропуски
18
Скъпи и прескъпи "био" храни. А дали наистина са био?
Снимка: Булфото, архив

Системата за надзор и контрол върху производството и търговията на биохрани и продукти у нас не защитава добре интересите на потребителите. Това е основният извод на Сметната палата след извършен одит в сектора от началото на 2015 г. до средата на миналата година.

Докладът е публикуван на сайта на одитната агенция.

Според него, контролът върху биологично произведените земеделски продукти и храни в търговската мрежа не е достатъчно ефективен, защото липсва информация за всички обекти в страната, които търгуват с биологично произведени земеделски продукти и храни, а и Българската агенция по безопасност на храните не осъществява контрол върху биологичните храни и продукти в заведенията за обществено хранене и он-лайн търговията поради липсата на нормативна регламентация.

Дефицитът на контрол поражда риск в тези обекти да се продават храни, които не отговарят на изискванията за биологично производство, с което се ограничава ефекта от извършения контрол в търговската мрежа като цяло.

Не са съставяни актове за установяване на нарушения на Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, а са издавани само предписания, като по този начин e прилаган по-благоприятен ред при установено нарушение на императивна законова норма и не е реализирана предвидената санкция.

Издаването на разрешенията за контролна дейност през по-голямата част от одитирания период е извършвано без утвърдени вътрешни правила и процедури, посочват от Сметната палата.

Базата данни на лицата, осъществяващи контрол за спазването на правилата за биологично производство на земеделски продукти и храни, не осигурява необходимата проследимост за дейността им.

Надзорните проверки не са планирани адекватно и не са използвани възможностите за осъществяване на допълнителен контрол. Съществуват значими пропуски при извършване на надзорните проверки и последващия контрол за изпълнение на предписанията, гласят още констатациите.

В същото време, потребителите не са достатъчно осведомени за изискванията за етикетиране и означаване на биологичните храни и начините за тяхното разпознаване.

Информационната база данни на производители, преработватели и търговци на земеделски биологични продукти и храни пък не изпълнява основното си предназначение да осигурява необходимата прозрачност за потребителите, посочват от одитната институция.

Липсва и ефективен обмен на информация между Министерството на земеделието, храните и горите, Българската агенция по безопасност на храните и Държавен фонд Земеделие – Разплащателна агенция, в случай на нередности и/или нарушения на правилата за биологично производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Беше то био едно време, сега купувам зарзават от комшийката кака Верка и съм сигурна, че поне е български.
16
1
 
2
 
! Отговори
Чапай преди 5 години
За да е био,требе водата да е БИО; въздухът също. Па да не говорим за оборският тор,с който "евентуално"се наторява. Какво ли ядат животните??! И т.н
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е Балев-син да води Зейнеп Пишуроеа в Шеи ланка да си разходи сандалите Хермес и чантата Шанел, докато бг мамките купуват козе мляко с аромат на плодче за 4.90/120грама. Тива е бизнеса в България - дедесари и всякакви други крадци и мошенници. Само маникюристките си изкарват парите честно и с превиване на гръб яко.
14
0
 
6
 
! Отговори
Сп???нс преди 5 години
Оня ден слушах едно предаване на тази тема и там дадоха за пример , кисело мляко с вкус на малини и прочетоха състава му и из между другото пишеше , че е с НАТУРАЛНИ аромати, които според хората в студиото , наистина са натурални ( добиват се от кората на някакво дърво което мирише подобно) , но нямат нищо общо с плода, към който ни насочва снимката върху опаковката... И така много неща
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма небио храни, а отровни или неотровни. Всичката живинка е все "био".
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 5аз гледам домати за собствена консумация. Гледам ги в оранжерия и ги пръскам 2 пъти за сезон - един път със син камък и 2-ри път с "химия". Мога и още по-екологично, но чак толкова няма смисъл - и сега са далеч по-чисти от всякакви "био"-та. Мисълта ми е че за собствена консумация в денешно време може да се гледа био. Истинско био
11
1
 
8
 
! Отговори
dada преди 5 години
Смарт Органик (Зелен био) си пазаруват сертификатите
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балев Био маркет Варна зареждат от зеленчуковата борса.Там няма нищо био,грабят от палетите с краставици и домати дошли от Турция или Македония и после ги продават за био
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Био е това, което сам си отглеждаш в неговия си сезон. Всичко друго е мижи да те лажем.
8
1
 
14
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
Наскори писаха че БИО и ЕКО са пълно менте. Закупих био боб, 4 часа го варих и няма никакъв вкус. Останалия несварен боб отиде директно в кофата за ***.Не си давайте парите за глупости.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добро утро, био ***
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Био в магазина няма вси4ко е внос или от парницит. Които са се занимавали със земеделие знаят 4е домати не узряват току така особено в този дъжд. Домата иска много вода а и много слънце. Когато откъснете от домашната градина домат тои ухае много приятно и не е твърд като пластмаса. Ципата му е тънка и гъвкава а отвътре е пълен със семе и е месест. Взех един домат от градината ми и го показах на тези които ви лъжат 4е ви продават био. Останаха като гръмнати при вида на истински домат.
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да не си мисли, че без да ги напръскаш с отрови за различни болести доматите, краставиците и др. ще станат и ще дадат плод. В днешно време това са бабини девитини.
4
1
 
29
 
! Отговори
Една от Пз преди 5 години
Наскоро дадохме 25 лева за биопиле в един магазин в Пловдив. По същия начин се разкашка като го сварих, както и най-евтините бройлери, по същия начин бульона миришеше и по същия начин вени и артерии бяха пълни със съсирена кръв, която изплува в бульона. Отврат! Аз очаквах да бъде като пилетата, които отглеждаше в двора баба ми и си ги колеше сама с ножа, да му излезе кръвта, а не както сега ги убиват с ток!
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много обичам статии и публикации, в които се ползват подобни спорни "термини" без да им се дава дефиниция.
2
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Био е само цената им.
1
0
 
20
 
! Отговори
БИО производител преди 5 години
Ами БИО са,препикавало ги е само домашното куче!