Заради протестите на учениците спряха нета в Бангладеш

Властите се страхуват да не се превърнат в антиправителствени
Обновена: 5 авг 2018 12:13 | 5 авг 2018 12:00, Камелия Цветанова
7
Заради протестите на учениците спряха нета в Бангладеш
Снимка: Reuters

Мобилният интернет е спрян в огромна част от територията на Бангладеш, съобщиха днес местни медии, цитирани от Франс прес и БТА.

Властите се опитват да потушат продължаващите повече от седмица протестни демонстрации на ученици, които прераснаха в насилие. През изминалата седмица хиляди ученици блокираха част от столицата Дака, настоявайки за по-добра пътна безопасност, след смъртта на двама младежи, прегазени от автобус, движещ се с прекомерна скорост.

Вчера стотина ученици са били ранени при сблъсъци с полицията, която според очевидци е стреляла с гумени куршуми и сълзотворен газ по демонстрантите. Пострадали, потърсили медицинска помощ в близките болници, твърдят, че проправитерлствени милиции са атакували протестиращите. Представители на полицията и на правителството отрекоха твърденията.

След тези събития интернет услугите 3G и 4G бяха спрени за 24 часа от снощи, съобщи вестникът с най-голям тираж в страната "Протхом Ало" (Prothom Alo), а социалните мрежи бяха наводнени от оплаквания на потребители, че не могат да се свържат с интернет чрез мобилните си телефони, докато кабелните мрежи изглежда не са били засегнати. Директорът на националната комисия за регулация на телекомуникациите заявил за АФП, че тя е била информирана за подобно решение на правителството, целящо да ограничи възможността за мобилизация на протестиращите ученици. Анонимен представител на регулаторния орган увери, че функционирането на интернет е възстановено.

Правителството на министър-председателката Шейх Хасина, на власт от 2009 г., от няколко месеца е изправено пред демонстрации на граждани, настояващи за реформа на системата за назначаване на кадри в администрацията и обществените услуги, която датира от десетилетия и според тях е дискриминационна.

Правителството се опасява, че ученическите протести може да прераснат в антиправителствени след парламентарните избори по-късно тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Готово, вече има повод за новата бежанска вълна.
5
0
 
15
 
! Отговори
Марко Кaулић преди 5 години
След още няколко години това ще е населението на западна Европа, показано на снимката... :D Знам, че не е смешно, но такива са фактите....
4
0
 
5
 
! Отговори
Туй значи преди 5 години
на гол тумбак чифте айфони - бг поговорка..
3
0
 
6
 
! Отговори
морски преди 5 години
В тази държава бях 20 дена ,и мога да кажа ,че е видях много милионери , защото всеки който е с пълен тумбак се чувства милионер !
2
2
 
6
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
Нета отдавна е военна тръба - ту туру ту туру - и айде па някоя цветна революция
1
0
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Учениците спяха в нета или спряха нета?