НАП търси: 134-ма длъжници, продали спешно фирмите си

Прехвърлянето на задлъжнели фирми – проблем за бюджета
6 авг 2018 08:10, Златко Желев
11
НАП търси: 134-ма длъжници, продали спешно фирмите си
Снимка: архив, Булфото

Данъчните са поискали от съда да обяви за недействителни 134 сделки за прехвърляне на имущество за над 20 млн. лв., научи "Сега". Става дума за бизнесмени, които са се отървали от фирмите си, за да не плащат дължимите данъци, а държавните ревизори, умишлено или не, не са си събрали навреме вземанията. Данните са към началото на годината.

През 2017 г. от проверки на физически лица, участвали в схеми за източване на ДДС и други данъчни нарушения, са установени задължения за над 216 млн. лв.

Националната агенция за приходите (НАП) отскоро е започнала да води дела срещу такива длъжници, затова голяма част не са приключили. Ако съдът развали сделките, данъчните ще могат да продадат активите на нарушителите, за да си съберат дължимото. 

Една от хватките е свързана с юридическа тънкост. Ако фирмата се прехвърля с договор за продажба на предприятие, собственикът й е длъжен да го съобщи в НАП и да представи в Търговския регистър документ, че данъчните са уведомени.

Ако обаче се прехвърлят само дялове от дружеството, никакви уведомления не се изискват. Това важи дори сделката да е за 100%, т.е. за всички дялове. Разликата е в това, че дяловото участие е чист актив, докато цялото предприятие е съвкупност от активи и пасиви.

Проблемът обаче е, че много дедесари знаят за тази разлика и я ползват, за да прехвърлят участията си в задлъжнелите си фирми на клошари и на полуграмотни. Всъщност дори и при продажба на цяло предприятие и уведомяване на данъчните, няма гаранция, че те ще му направят проверка.


11
Още от НОТИФИКАЦИИ
Кои са 4-те основни вида стрес и как да се справим?
Напиши коментар Коментари
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Капитализмът пак фалира. Всеки ден фалира тоя капитализъм, на никой не му пука за фалита на капитализма.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Частникът е добър стопанин. Не иска да има милиони левове задължения към държавата. Иска да си запази парите за нови добри далавери, вместо да ги дава на държавата лош стопанин.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ествествено, че всичко е нарочно и с вратичка в закона. Така например при продажба на дружествени дялове е необходима декларация, че дружеството няма задължения за осигуровки. НО задълженията по ЗДДС явно не са приоритет, тъй като с последните изменения и дума не става за тях.
5
0
 
6
 
! Отговори
Minuva42 преди 1 седмица
Добре де... Вратичка! От НС правят десетки безсмислени промени на закони и само се хвалят колко са дейни. Ами защо не затворят тази вратичка? Защо не искат?
4
0
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 1 седмица
Измамите стават, защото хората искат да мамят. Каквито и закони да се създадат, хората които искат да мамят ще им намерят вратички.

Решението на проблема е хората да станат по-добри или да има РАБОТЕЩ, СПРАВЕДЛИВ и НЕЗАВИСИМ съд и съдебна система.
3
1
 
14
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 1 седмица
Чудна работа....
Нали за това го измислиха това ДДС за да може да се краде и то без никой да те търси ...
Продаваш фирмата за 2лв.на човек без доход и готово ...
Всички доволни-крадеца ива парички ,гладния взел една заплата ,държавата го усъдила (пробация)и всичка доволни и айде стария номер отново ...
Но много станахте и намаляха паритеееее....
2
1
 
18
 
! Отговори
бай х преди 1 седмица
всяка измама става със вратички / нарочно оставени/ в законите
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
GENITE SA NAI-LOSHITE RABOTNIZI.