Куп родни биопрозводители, но кой ги контролира?

Веселина Ралчева от "Биопродукти" пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 7 авг 2018 18:40 | 7 авг 2018 18:24, Екип на Bloomberg
1
Куп родни биопрозводители, но кой ги контролира?
Снимка: Pixabay

От 2011 до 2017 операторите на биохрани у нас са се увеличили 7 пъти. Контролните лица обаче не се увеличават със същия темп. Това посочи Веселина Ралчева, член на УС на Българска асоциация "Биопродукти", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Тя коментира извършения от Сметната палата одит „Развитие, надзор и контрол над производството и търговията с биологични храни и продукти“ за периода 01.01.2015 - 30.06.2017

Що се отнася до одитирания период, Ралчева посочи, че това е период е на изключително бурно развитие на биологичното производство в България и много значително увеличаване на операторите.

„Като всяка система, която се развива толкова бурно и офанзивно, е нормално да има трусове и проблеми и в контрола, защото в крайна сметка контролиращите лица не са се увеличили 7 пъти. Нито пък администрацията може с такива темпове да се справи и да промени своите навици и одити“.

От друга страна тя не смята, че има голям риск по отношение на потребителите, безопасността и здравословните качества на биологичните продукти.

„Сериозните биопроизводители в крайна сметка си спазват всички изисквания и правила. Все пак това е един от най-проверяваните сектори“.

Ралчева обясни, че препоръките на Сметната палата се припокриват с препоръките на одит на ЕК, направен преди две години.

„От миналата година досега много от тези препоръки са факти и се привеждат в действие. През последната година контролът на биопроизводството по цялата верига – от производителя до търговската мрежа – е изключително затегнат“.

Цветан Цветков, председател на Сметната палата, от своя страна добави, че наистина контролната и надзорната система не е ефективна в достатъчна степен.

„Единственият много сериозен риск са заведенията за обществено хранене, където органите на БАБХ нямат контролни правомощия и не могат да проверят дали биохраните в тях са истински. Както и онлайн търговията – тя е извън обхвата на БАБХ“.

По думите му вече има законодателни инициативи и закон на първо четене, който ще даде правомощие на органите на БАБХ да контролират и онлайн търговията.

„Въпросът със заведенията за обществено хранене обаче все още не е решен, тъй като и самата ЕК няма еднозначно решение по този въпрос. Тя е предоставила на страните членки възможност сами в рамките на своето законодателство да търсят неговото решение“.

Цветков обясни, че основният проблем е с базата данни.

„Нямаме информация за всички търговци. Трябва да се направи промяна в Закона за храните, в който биохраните да се посочат като отделна група. Тогава търговците ще ги заявяват като такива и съответно ще влязат в базата данни на БАБХ и те ще могат да извършат инспекция относно спазването на изискванията“.

Какво трябва да съдържа етикетът на биохраните? 

Повече по темата вижте на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари